stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Zakaj Slovenci obožujemo Hrvaško?

21. 4. 2018; 12.00
Avtor: Priloga Hrvaška/K.M.
0003 sibenik region national park kornati islands
Razlogov je več kot dovolj, od prelepe narave in čistega morja do okusne kulinarike ...

Hrvaška je med Slovenci še vedno ena izmed glavnih turističnih destinacij. Zakaj je tako in kaj vse si lahko Slovenci v svoji južni sosedi ogledamo? O tem smo se pogovorili z nekdanjim direktorjem Hrvaške turistične skupnosti, gospodom Goranom Blažićem.

Katere turistične točke so pri Slovencih najbolj priljubljene, česa še ne poznamo dovolj in zakaj se dejansko še vedno največkrat odpravimo na Hrvaško?

Ker ste sami že zelo dolgo vpleteni v turizem Hrvaške, nas zanima, kaj bi priporočili Slovencem, naj si poleg najbolj zaželenih destinacij še ogledajo ...
Slovenskim gostom je zelo težko nekaj priporočiti, saj sami že zelo dobro poznajo celotno Hrvaško. Vseeno pa morda zaradi oddaljenosti malo manj poznajo Dubrovnik in dubrovniško riviero, Slavonijo in celotno notranjost Hrvaške. To so destinacije, ki ponujajo bogato kulturo, vrhunsko kulinariko, odlična vina in številne možnosti za rekreacijo.

Zakaj mislite, da je Hrvaška med Slovenci še vedno tako zelo priljubljena?


Za to je resnično veliko razlogov. Naj jih izpostavim le nekaj. Seveda je Hrvaška najbližja in najvarnejša destinacija s prelepo obalo in otoki. Hrvaško morje že nekaj let prejema najvišje ocene kakovosti in čistosti. Hrvaška ponuja izvrstno mediteransko kuhinjo na osnovi rib in olivnega olja. Imamo tudi prelepe nacionalne parke, ki si jih je mogoče ogledati v samo nekaj dneh. To so na primer Plitviška jezera, Krka, Kornati, Mljet, Brioni, Risnjak, Severni Velebit.
Slovenski gostje so tudi ljubitelji hrvaških »konob«, v katerih je mogoče poslušati dobro klapsko glasbo in okušati domače vino, sir ali pršut. Hrvaški turistični delavci pripravljajo številne zanimive kulturne, športne in kulinarične dogodke, ki so za slovenske goste zelo zanimivi. Hkrati pa moram poudariti, da je gostoljubnost domačinov na Hrvaškem iz dneva v dan na višji ravni.

Kako se je turistična ponudba na Hrvaškem v zadnjih letih spremenila?
Zelo se je spremenila. Vsi hotelski objekti, zasebne namestitve v apartmajih in hišah ter še posebej kampi so svoje storitve dvignili na zelo visok nivo. Pomembni sta postali infrastruktura in ekologija, v ponudbo pa se vključuje vse več domačih, organsko pridelanih proizvodov. Tudi ponudba zabavnih, športnih in kulturnih dogodkov je bogata.

Katere točke so pri turistih najbolj priljubljene in katere bi jim želeli dodatno približati?


Slovenskim turistom so še vedno najbolj zanimivi številni jadranski otoki, saj tam najdejo največji odmik od vsakdana in hkrati največji stik z naravo. Hrvaška pa se trudi, da bi turistom, še posebej slovenskim, približala tudi vse bolj zanimivo notranjost države.

Hrvaška ima bogato zgodovino, je raznolika in ima edinstveno kulinarično ponudbo. Ji v turističnem smislu česa primanjkuje?


Hrvaška mora še naprej povečevati kakovost turistične ponudbe in se bolje organizirati v ponudbi svojih programov; te mora narediti še zanimivejše skozi vse leto, po vzoru avstrijskega turizma, ki je v tem segmentu med najboljšimi na svetu.

Se je zadnja leta število turistov povečalo ali zmanjšalo? Čemu to pripisujete?
Število turistov se neprestano povečuje, to pa pripisujem predvsem bližini in dostopnosti Hrvaške ter še vedno visoki stopnji varnosti. In seveda tudi povečani zmogljivosti sprejema turistov.

prejšnji članek
Naj vam čevlji ne predstavljajo preglavic
Moda&Lepota
Naj vam čevlji ne predstavljajo preglavic
naslednji članek
Tekmovalca šova o hujšanju smo ujeli na dobrodelnem teku
Svet slavnih
Tekmovalca šova o hujšanju smo ujeli na dobrodelnem teku