Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naučite se poslušati

21. 11. 2023; 02.31
Avtor: K. S.
profimedia-0290507328

Naučite se poslušati foto: Profimedia

Poslušanje je vrlina, ki vam bo večkrat pomagala v različnih situacijah, izboljšala odnose tako doma kot na delovnem mestu.

Sposobnost dobrega poslušanja je nekaj, kar je dobro, da premoremo vsi, ne glede na spol, starost, status in drugo. Med tem ko je sila enostavno podajati kritike ali nenehno le govoriti o sebi, pri tem pa izhajati le iz lastnih prepričanj, na drugi strani obstajajo okoliščine, ki od nas zahtevajo nekaj drugega: preko poslušanja namreč tudi sami rastemo, prejmemo za nas ključne informacije.

Komunikacija je ključna v našem življenju in med tem ko smo že v otroštvu osvojili prve tri oblike, torej branje, pisanje in govorjenje, je ravno četrta tista (poslušanje), ki pa jo moramo osvojiti sami.

Obstajajo trije tipi poslušanja: poslušanje z intelektom ali razumom, poslušanje z umom in poslušanje s srcem.

Poslušanje z razumom ali umom hitro privede do težave selektivnosti sprejemanja slišanih informacij. Obojno je namreč zapolnjeno z neštetimi idejami in informacijami, kar pa pomeni, da skorajda ni prostora za nekaj novega. Govora je tako o le delnem poslušanju, saj velikokrat tekom govora nekoga drugega že vnaprej razmišljamo, kaj bomo povedali. Ravno poslušanje s srcem je tisto, ki je pravo in priporočljivo, saj bazira na ljubezni, sprejemanju in tudi potrpežljivosti. Preko tega damo govorcu našo polno pozornost.

Saj veste, vsi imamo dve ušesi in ena usta. Potrebno je dvakrat toliko poslušati, kot govoriti.

prejšnji članek
Triki za hitrejšo rast trepalnic!
Moda&Lepota
Triki za hitrejšo rast trepalnic!
naslednji članek
Aktualov 16. rojstni dan 01. 12. 2023 - Dvorana Stožice
Kultura
Aktualov 16. rojstni dan 01. 12. 2023 - Dvorana Stožice