stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Psi blagodejno vplivajo na zdravje ljudi

6. 1. 2021; 02.00
Avtor: T. J./Bodi Zdrava
psi-naslovna

Zakaj je dobro imeti psa foto: Profimedia

Raziskav, v katerih znanstveniki proučujejo vpliv psov na zdravje ljudi, je ogromno. Med njimi je tudi publikacija prestižne medicinske fakultete Harvard z naslovom Postanite zdravi, omislite si psa. Strokovnjaki iz omenjene izobraževalne ustanove so v sodelovanju s svojimi kolegi z nekaterih drugih univerz prišli do izjemno zanimivih ugotovitev. Rezultat njihovega dela je dolg seznam znanstveno dokazanih razlogov, zakaj je dobro biti lastnik psa. Predstavljamo vam dvajset najboljših.

1. Otroci so bolj odporni

Otroci, ki si življenje delijo s psom, imajo veliko močnejši imunski sistem kot njihovi vrstniki brez hišnih ljubljenčkov. Znanstveniki to pojasnjujejo z dejstvom, da se imunski sistem mladega organizma »uči« ob stiku z okolico. Ti otroci imajo tudi pozneje kot odrasli ljudje manj prehladov in alergij, poleg tega pa lažje prenašajo celo paleto bolezni. Dojenčki, mlajši od leta dni, ki živijo s psom, so manj nagnjeni h kroničnim kožnim ekcemom. 

2. Manj sladkorne bolezni

Tako otroci kot odrasli, ki imajo psa, so praviloma izpostavljeni nižjemu tveganju za čezmerno telesno težo. Če niso preobilni, pa so seveda bolj zdravi. Prevelika telesna teža je namreč povezana s sladkorno boleznijo, srčnimi in možganskimi boleznimi ter rakom. 

Pes terapevt v bolnišnici foto: Profimedia


3. Manj želodčnih težav

V družinah, ki imajo enega ali več psov, je manj težav s čiri na želodcu in gastritisom. Ta obolenja so povezana s stresom, če imate psa, pa se lažje bojujete s stresom v službi in doma.


4. Manj frustracij

Izkazalo se je, da pes lahko pomaga tudi v bitki z demenco, za katero najpogosteje bolehajo ljudje v tretjem življenjskem obdobju. Primerno dresiran pes jih lahko opomni, ko je čas za zdravilo ali obisk zdravnika. Poleg tega lastniki psa svoje življenje z demenco doživljajo z manj frustracijami, saj jih ljubljenček na neki način podpira, tolaži in opominja, da so ves čas v družbi nekoga, ki jim stoji ob strani.


5. Zdravijo depresijo

Ljudje, ki imajo psa, so manj nagnjeni k tesnobi, depresiji, izpadom besa … Tudi nasploh so lastniki psov dokazano veliko bolj srečni in zadovoljni s svojim življenjem.


6. Čutijo človekovo bolečino

Pes občuti bolečino svojega gospodarja. Človek, ki živi s psom, lažje preboli izgubo družinskega člana, ločitev ali katero koli drugo hudo življenjsko preizkušnjo. Po trditvah znanstvenikov se pes raje približa osebi, ki joče in trpi, kot pa mirni in zdravi osebi. Bodite malo bolj pozorni, ko odhajate od doma, in opazili boste žalost, nemir in negotovost svojega psa. To je dokaz, da vas ima neizmerno rad in vas dojema kot člana svoje družine.

Pes v postelji foto: Profimedia


7. Niso umazani

Naj se sliši še tako čudno, a psi so čistejši od ljudi! Ko so znanstveniki primerjali število bakterij na psu in človeku, se je izkazalo, da jih ima človek veliko več. Torej v tem pogledu človek človeku predstavlja večjo nevarnost kot pes človeku.


8. Podaljšujejo življenje

Sprehajanje s psom njegovemu lastniku podaljša življenje in okrepi kosti, ki se ne lomijo ob vsakem padcu. Padci pa niso tako nedolžni, kot si morda mislite. Nasprotno, v poznejšem življenjskem obdobju so celo eden glavnih vzrokov smrti. Večina starejših ljudi, ki po hudem padcu pristane v bolnišnici, se žal nikoli več ne vrne domov. Če se veliko sprehajate (in pes vas preprosto prisili, da se veliko sprehajate v vseh vremenskih razmerah), kosti postajajo čedalje močnejše, posledično pa je manjša tudi verjetnost, da se zlomijo.


9. So dobri diagnostiki

Psi pri ljudeh lahko zavohajo bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen, epilepsija in številne druge.


10. Nadomeščajo zdravnika

Psi pomagajo avtističnim otrokom in pacientom v bolnišnicah, pa naj gre za fizične ali psihične bolezni. Ni čudno, da se v bolnišnicah po vsem svetu čedalje pogosteje zatekajo k terapijam s pomočjo psov.


11. Otrokom zagotavljajo uspeh

Otroci, ki zgodaj vzpostavijo čustven odnos s psom, premorejo več empatije in samozavesti, poleg tega pa se bolje znajdejo v družbi. Pes si med vsemi družinskimi člani »za svojega« neredko izbere otroka in mu z navdušenjem ter neizmernim veseljem posveča vso svojo pozornost. Takšen odnos med otrokom in psom pripomore k temu, da se bo vaš otrok razvil v samozavestno odraslo osebo. 

Pes in dojenček foto: Profimedia


12. Kilogrami se topijo

Že dvajsetminutni sprehod s psom petkrat tedensko je dovolj, da se človek v povprečju znebi sedmih kilogramov na leto, in to brez spremembe načina prehranjevanja. Večina programov za hujšanje in zdravil proti debelosti ni pokazala tako dobrih rezultatov.


13. Znižujejo krvni tlak

Znanstveniki so tridesetim ljudem z mejno visokim tlakom priskrbeli družbo psov iz zavetišč. Po petih mesecih se je izkazalo, da je imela večina preizkušancev normalen krvni tlak in jim ni bilo več treba jemati zdravil. Tudi zdravniki so potrdili, da je lastništvo psa »razumna strategija za zmanjšanje tveganj za srčna obolenja«.


14. Pozabite na holesterol

Raziskava, ki so jo v Avstraliji opravili na šest tisoč ljudeh obeh spolov, kaže, da imajo lastniki psov občutno nižjo raven nasičenih oziroma slabih maščob v krvi. S tem so izpostavljeni nižjemu tveganju za nastanek koronarnih in drugih bolezni.


15. Razlog za življenje

Dr. Lisa Moses, ena od znanstvenikov, ki so proučevali vpliv psov na zdravje ljudi, je imela dedka, ki je več kot deset let skrbel za ženo, ki se je bojevala z revmatoidnim artritisom in srčno-žilnimi boleznimi. Gospod pa ni skrbel le za ženo, temveč hkrati tudi za psa. Ko mu je življenjska sopotnica umrla, je zaradi odpovedi ledvic poginila tudi njegova ljubljena psička Lady, mešanka s terierjem. »Nič nam ni rekel, le odšel je v zavetišče in posvojil novega psa. Star je bil 92 let. Zanj je bil pes razlog, da je zjutraj vstal iz postelje. Razlog za življenje. Bil je živ dokaz za čarobno vez med človekom in psom,« je pojasnila dr. Moses. 


16. Spodbujajo hormon sreče

Nekaj raziskav, posvečenih mladim v študentskih letih, kaže, da se tisti študenti, ki imajo psa, lažje osvobajajo stresa kot tisti, ki se zaupajo sorodnikom ali prijateljem. Nekaterim je lažje že ob sami misli na psa, kar se je pokazalo tudi skozi povišano raven oksitocina, socialnega hormona, znanega tudi kot hormon ljubezni, ki sproža občutek zaupanja, empatije, radodarnosti, zadovoljstva, nežnosti in privrženosti. Dotik nekoga, ki ga imamo radi, samodejno dvigne raven oksitocina, ki se bojuje proti kortizolu, tako imenovanem stresnem hormonu, in tako ohranja depresijo na varni razdalji. 


17. Umirjajo bronhitis

Fizična aktivnost in bivanje v bližini psa imata blagodejen vpliv na tiste, ki se bojujejo s pljučnimi boleznimi, še posebno s kroničnim bronhitisom.


18. Več prijateljev

Ljudje, ki živijo sami, a imajo psa, se počutijo manj osamljene, poleg tega pa lažje sklepajo nova prijateljstva. Pes pogosto poskrbi za prebijanje ledu v komunikaciji s tujci in s tem obogati družabno življenje lastnika.


19. Boljši imunski sistem

V eni od raziskav so preizkušance razdelili v dve skupini. Prva skupina je božala pse, druga plišaste igračke. Izkazalo se je, da so imeli ljudje iz prve skupine povišano koncentracijo imunoglobulina A, poglavitnega protitelesa v zunanjih izločkih, ki je hkrati tudi kazalec kakovostnega delovanja imunskega sistema. 


20. Dober spanec

Spanje s psom lahko dokazano poskrbi za globlji in kakovostnejši spanec. Človekov najboljši prijatelj svojega gospodarja osvobodi stresa in vsega tistega, zaradi česar praviloma ne more spati, hkrati pa nanj deluje pomirjujoče in mu daje občutek varnosti. S svojim telesom ga tudi greje in ima torej vlogo nekakšnega miniaturnega radiatorja. Če se lastnik zjutraj, preden vstane, s svojim ljubljenčkom še malo pocrklja, se bo dokazano lažje spoprijemal z morebitno tesnobnostjo ali depresijo.

prejšnji članek
Umrl je športni novinar in avtor biografije Tine Maze, Vito Divac
Svet slavnih
Umrl je športni novinar in avtor biografije Tine Maze, Vito Divac
naslednji članek
Hujšanje z mandarinami
Zdravje
Hujšanje z mandarinami
#obraziavenija
obraziavenija