profimedia-0840008601
Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v nekaj letih skopnela

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon po željah glavnega svetovalca

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Obiščite najmanjše mesto na svetu

14. 6. 2020; 10.30
Avtor: Katja Kaja Mejač
Hum Profimedia

Hum foto: Profimedia

Čeprav naj bi bilo najmanjše mesto na svetu Vatikan, gre pri njem v resnici za suvereno državo, zato se že več let kot najmanjše mesto (čeprav ne zadošča uradnim kvalifikacijam za mesto) na svetu omenja istrski Hum. Ta se nahaja dobrih 135 kilometrov od slovenske prestolnice, v središču Istre nad dolino reke Mirne.
Hum je danes mesto spomenik, eden redkih ohranjenih primerov urbanega razvoja izključno znotraj mestnega obzidja.



Mestece Hum, ki se sicer uvršča v upravno enoto mesta Buzet, se razprostira na zgolj treh kvadratnih kilometrih oziroma na prostoru 100 x 30 metrov, na nadmorski višini 327 metrov. Na zahodni strani je obdano z obzidjem, na preostalih straneh pa so v obrambne zidove vgrajene hiše. Skozi obrambne zidove so vodila dvoja vrata, ena so ohranjena še danes, mestece pa je bilo obdano tudi s štirimi obrambnimi stolpi. Hum je bil prvič omenjen že leta 1102 z nemško izpeljanko Cholm. V srednjem veku je bil omenjen kot utrdba, od leta 1412 pa je spadal pod Beneško republiko. Leta 1972 so ga pod geslom »Rešimo najmanjše mesto na svetu« začeli pod strokovnim vodstvom restavrirati in obnavljati.

Hum foto: Profimedia

Običaj
Kljub majhnemu številu prebivalcev – podatki se razlikujejo, od številke 17 pa tja do 29 – v mestu vsako leto izvolijo župana. Vsako drugo nedeljo v juniju namreč vsi moški iz župnije v mestni loži izbirajo »vaškega poglavarja«, glasove pa oddajo tako, da jih vrežejo v leseno palico. Ta običaj so obnovili leta 1977. 

Turizem
Mestece je tudi ob najbolj turističnih dnevih dokaj prazno, zato si ga lahko ogledate praktično kadarkoli. Poleg tega, da vabi kot najmanjše mesto na svetu, je znano tudi po žganju z belo omelo oziroma biski, recept za katero naj bi izhajal ravno iz Huma. Ravno zaradi te pijače je v mestecu vsako leto konec oktobra tudi razstava žganja, na kateri se za najboljše žganje potegujejo pridelovalci iz celotne Istre. 
Sicer pa so v mestu zgolj dve majhni ulici in cerkev Marijinega oznanjenja iz leta 1802 ter kapela svetega Jeronima z ohranjenimi freskami iz 12. in 13. stoletja. Številni obiskovalci pa mesto obiščejo tudi zaradi ogleda sedem kilometrov dolge Aleje glagoljašev oziroma Glagoljaškega drevoreda z enajstimi spomeniki in napisi v glagolici, pisavi starih slovanskih jezikov, ki se začne pri naselju Roč in konča v Humu. 

Hum foto: Profimedia

Obisk Huma lahko zaključite z obiskom tradicionalne konobe, z obiskom sosednjih mest, kot so Draguć, Grožnjan in Motovun, ali bližnje slikovite vasi Kotli, v katero se počasi spet vrača življenje, v njej pa si lahko ogledate zgodovinski mlin in prelepo kuliso, ki jo ustvarja slap reke Mirne.

prejšnji članek
Primož Vrhovec med igralci, ki so se prvi vrnili na delo
Svet slavnih
Primož Vrhovec med igralci, ki so se prvi vrnili na delo
naslednji članek
Gregor Trebušak o Urši: 'Ni bila ljubezen na prvi pogled'
Svet slavnih
Gregor Trebušak o Urši: 'Ni bila ljubezen na prvi pogled'