koktail Dobra karma

Smrtonosni koktalj, ki ga uživamo vsi: mešanica ...

Belma Šoljanin Svet24.si

BiH ovita v črno: umrla tri dni po porodu, ni ...

01-UVODNA mladi bojan pozar foto Arhiv zveze komunistov slovenije Reporter.si

Od Komunista do Evrope: kako je Bojan Požar ...

letališče, brnik, aerodrom Svet24.si

Težave slovenskega državljana ob prihodu iz ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Kdo so Bosanci, za katere Janković spreminja ...

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Tjaša Železnik Njena.si

Slovenska igralka pokazala prelepe noge

Vzemite si čas za tišino
| K. S.

Vzemite si čas za tišino

Vzemite si čas zase in vdihnite življenje., Dreamstime

Pomislite kolikokrat na dan ste v resnici izpostavljeni popolni tišini? Bi rekli, da le, ko spite?

Ste vedeli, da je ravno hrup znanstveno dokazano kriv za povečanje krvnega pritiska in posledično nevarnosti za težave s srcem? Prav tako povzroča stres, jezo in tako osebi, ki mu je predolgo izpostavljena onemogoča kvalitetno življenje. Z razlogom so ga tako ožigosali za moderno kugo.

Ker smo vedno bolj in bolj izpostavljeni hrupu, so se ljudje začeli zavestno obračati k tišini. Tišina namreč sprošča. Eni tako prakticirajo meditacijo in jogo, drugi se vsaj enkrat dnevno za 10 minut umaknejo v tih prostor in zgolj dihajo.

Zakaj torej pravimo, da je tišina zlata vredna?

  1. Tišina izboljša delovanje možganov

Tišina je za možgane sila blagodejna. Že dve uri na dan bi naj bilo dovolj, da se izboljša vaš spomin, izostrijo čuti. Ta prav tako pomaga možganom, da lažje procesirajo stvari, ki so jih tekom dne (ali tedna) opazili. Na ta način smo tudi mi sposobni drugače pristopati k težavam vsakdana, sprejemati pomembne odločitve in tudi na življenje gledati boj optimistično.

  1. Tišina pomaga pri refleksiji

Pomislite, kdaj ste sposobni največ stvari predelati. Verjetno ne v kaosu, ampak popolni tišini. Ta namreč prinaša s sabo spokojnost, ki jo potrebujemo za umirjanje čustev in razumno analizo nastalega. Vzemite si tako čas, da pri sebi premislite o dogodkih, ki so se vam zgodili, prav tako pa ne pozabite razmišljati o sebi. Samorefleksija je ključna pri osebni rasti.

  1. Tišina pomaga sproščati stres

Znano je, da so ljudje, ki so izpostavljeni nenehnemu hrupu veliko bolj pod stresom. Če ste tudi sami kdaj bili v podobni situaciji, se vam je verjetno zgodilo, da ste brez »pravega« razloga postali nervozni, živčni in vsaka stvar vas je posledično spravila iz tira. Hrup aktivira hormon stresa v enaki količini kot stresne situacije.

Tišina je v resnici bolj sproščujoča kot umirjena glasba. Če želite v svoje življenje tako priklicati več miru, si naslednjič namesto glasbe raje privoščite uživanje v popolnem miru.