stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Vzpostavite ravnovesje: 10 pomirjajočih nasvetov

22. 4. 2024; 04.00
Avtor: njena.si
Telo proizvaja manj stresnega hormona kortizola,

Telo proizvaja manj stresnega hormona kortizola, ko vsaj hlinite, da ste srečni, tako da se prisilite v nasmešek ali celo smeh. foto: dreamstime

Želite doseči mirno duševno stanje, pa ne veste, kje začeti? Takoj preberite naslednje nasvete, saj boste že z upoštevanjem enega ali dveh opazili napredek!

Večina strategij, opisanih  v nadaljevanju, ne zahteva veliko časa - torej pomanjkanje časa ni izgovor. Že samo pogostejše smejanje vam lahko izboljša razpoloženje in okrepi imunski sistem, kar vas ne stane več kot le nekaj minut na dan. 

1. Hiti počasi. Če imate sestanek, se raje odpravite deset minut prej, kot da čakate do zadnjega trenutka. Tako vam ne bo treba hiteti in ne boste pod stresom. Skušajte hoditi in se pogovarjati povsem sproščeno. Pustite, naj telefon nekajkrat zazvoni, preden se oglasite. In nekaj minut na dan se naslonite nazaj in preprosto ne počnite nič.

2. Ozelenite dom. Privrženci feng shuija verjamejo, da rastline povečujejo vitalnost - prvi korak k sreči.

3. Vsega ne zmorete sami. Niste odgovorni za srečo vseh okoli sebe. In ni takšnega človeka, ki vsake toliko ne bi naredil napake. 

4. Naredite premor. Da se ne bi nabrala napetost, velja pravilo: 50 minutam dela sledi 10 minut pavze. Naj vas nikar ne peče vest, premori dokazano povečajo storilnost.

5. Omislite si ljubljenčka. Pes, mačka, ptič in tudi riba lahko igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju stresa. A pozor, ne sprejemajte odličitve zgolj na podlagi trenutnih občutkov. Žival ni igrača, dobro premislite, če ste zares pripravljeni, da postanete skrbnik.

Omislite si domačo žival, morda boste tako bolj zadovoljni in zdravi. foto: dreamstime

6. Izkoristite dopust. Avstrijski raziskovalci so pokazali, da dvotedenski dopust izboljša tudi zdravje in zniža stopnjo stresa do 5 tednov. Da bi dopust deloval zdravilno, mora vključevati tudi mirne faze in ne sme biti preveč načrtovan. Bodite spontani in sproščeni.

7. Poiščite si hobi. Naj bo to pletenje, zbiranje kamnov ali opazovanje ptic. Konjički krepijo samozavest in spodbujajo stike z ljudmi. Če se lotite več hobijev, se s tem zaščitite tudi pred depresijo. Presenečeni boste, da je celovita sreča odvisna od tega, koliko časa vsak človek preživi ob opravljanju dejavnosti, ki mu vzbuja dobro počutje.

8. Prosite za pomoč. Ko ste preobremenjeni, sprejmite pomoč.  Naj vas ne bo strah prositi zanjo, prav zato imate družino in prijatelje. Toda naučite se reči tudi "ne", ko od vas preveč zahtevajo. Imejte v mislih, da je vaše zdravje najpomembnejše in da ogrožate svoj imunski sistem, če si naložite preveč vsega. 

9. Bodite prijazni. Pohvalite postrežbo v restavraciji za svojo mizo. Pokličite bolnega prijatelja ali ga obiščite. Specite piškote za otroka, ki ga poznate. Radodarnost vas navda z dobrim občutkom, krepi samozavest in takoj vzpostavi pozitiven stik s soljudmi. 

10. Nagradite se za opravljeno delo. Po opravljeni nalogi si vzemite čas, da se potrepljate po ramenu in si nekaj privoščite, namesto da se takoj lotite naslednje naloge. 

prejšnji članek
Serija o zalezovalki pretresa s srhljivo resnično zgodbo
Svet slavnih
Serija o zalezovalki pretresa s srhljivo resnično zgodbo
naslednji članek
Domač recept za mehčanje obnohtne kožice
Moda&Lepota
Domač recept za mehčanje obnohtne kožice