reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Življenje brez prijateljev

15. 7. 2023; 04.00
Avtor: V.M.
dekle

Osamljenost foto: Pexels

Ste osamljeni? Se vam zdi, da v svojem življenju nimate prijateljev? Pa je temu res tako?

Včasih vas lahko določeno obdobje ali okoliščine v življenju privedejo do občutkov otipljivo boleče osamljenosti, ko si rečete, da ste brez prijateljev. Nihče nima časa, vse preganjajo urini kazalci, medtem ko se družbena omrežja šibijo pod bleščečimi utrinki iz zabavnih druženj, na kakršnih bi si tudi sami želeli poveseliti. In potem se v misli prav rad prikrade tisti mali črviček, ki boleče grizlja in glasno sprašuje, kje tiči razlog in kdo je kriv, da znova in znova ostajate sami …

»Sem kriva jaz? Je težava v njih? Je razlog moja trenutna življenjska situacija? Zakaj se mi sploh to dogaja?! Zakaj nihče nima časa zame? Zakaj si nihče ne želi moje družbe?«

Prijateljstvo osrečuje foto: Pexels

Ampak pomislite no malo, saj vse vendarle ni tako črno?! Že res, da smo ljudje družabna bitja, občutek, da smo obdani s prijatelji, ima lahko pomemben vliv na našo srečo in notranje počutje. Vendar previdno, ne dovolite si, da bi omenjeno krojilo in uravnavalo vaš kompas lastne vrednosti. Vprašajte se, kdo so pravzaprav vsi ti ljudje, po čigar družbi hrepenite? Kolegi in znanci ali pravi prijatelji, ki ste jim v srcu namenili prav posebno mesto?

Drži, če ta košček srca ni zapolnjen, lahko občutite veliko praznino. A da ga zapolnete, ne potrebujete množice prijateljev. V vašem svetu prijateljstva lahko nenazadnje kraljuje tudi ena sama oseba, ki je dragocenejša od plitkih poznanstev brez korenin in srčnih povezav. Saj veste, pravi prijatelj je tisti, ki mu ni vseeno za vaše občutke, ki vas uvršča na seznam prioritet in si utrga čas za vas tudi tedaj, ko ga v resnici nima na voljo. Pravi prijatelj spodbuja, tolaži, razume, sliši in hkrati pove grenko resnico, ki je ni prijetno slišati. Pravemu prijatelju ni vseeno, kako se počutite. Pravi prijatelj je z vami v mislih in srcu tudi ko vas ločijo ure, dnevi, meseci in kilometri.

Lahko torej še vedno trdite, da v svojem življenju nimate nikogar tako pomembnega? Če je temu tako, verjamemo, da vam ni lahko. Pogledati se v ogledalo in se soočiti s samim seboj, terja oblilo poguma in iskrenosti. A ne pozabite, da je človek lahko osamljen četudi je obdan z množico ljudi. Morda je to obdobje priložnost, da nadete stik s samim s seboj. Saj veste, z osebo, s katero vsak izmed nas preživi največ časa, pa če si to prizna, ali ne. Imejte se radi.

Osamljenost foto: Pexels

prejšnji članek
Andrej Karoli z družino dopustuje po načelu zamenjave doma
Svet slavnih
Andrej Karoli z družino dopustuje po načelu zamenjave doma
naslednji članek
Zakaj postanejo  kumare grenke?
Zdravje
Zakaj postanejo kumare grenke?