stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Hišna fasada mora biti kvalitetna

3. 7. 2020; 04.00
Avtor: K.M.
Fasada_Shutterstock (1)

Fasada foto: Shutterstock

Seveda je videz doma zelo pomemben, še pomembnejša pa je njegova funkcionalnost. Zakaj so fasadni sistemi pomembni in na kaj moramo biti pozorni

Doma vam bo najprijetneje, če boste poskrbeli za kakovosten fasadni sistem, ne glede na to, ali živite v samostojni hiši ali skupnem poslopju. Fasadni sistemi imajo različne namene – od toplotne zaščite do tega, da omogočajo manjšo porabo energije, skrbijo za vodoodbojnost, požarno zaščito in zmanjševanje termične napetosti. Pomembni so kot zaščita gradbenih elementov, poskrbijo pa tudi za zaščito hiše pred zunanjimi vplivi (veter, dež, sonce, mraz ...). Seveda kvalitetna fasada poskrbi tudi za zvočno izoliranost. 

Pri izvedbi fasadnega sistema je pomembno, da se izdeluje pri temperaturi, ki ne sme biti nikoli v dnevu nižja od pet stopinj. Izogibajte se tudi močnemu soncu, dežju in vetru.

Na kaj morate biti pozorni 

Pomembno je, da so končana vsa krovsko-kleparska dela s kopnimi in drugimi obrobami, žlebovi in odtočnimi cevmi vred. Vgrajena morajo biti okna in vrata. Dobro je, da so v notranjosti objektov že izdelani ometi in nameščene vse napeljave, kot so omarice za elektriko, telefonske omarice, domofon, priključki za televizijo in vsi drugi priključki, ki jih boste potrebovali. 
Pred izdelavo fasade se pozanimajte o pomembnih informacijah:  
- kolikšna je cena fasade do zaključnega sloja,
- katero izolacijo potrebujete,
- kakšen naj bo zaključni sloj,
- kateri fasadni sistem je primeren in kakšna je njegova obstojnost.

Primeren zaključni sloj

Fasada foto: Shutterstock

Zaključni sloji imajo dve vlogi: prva je zaščita celotnega fasadnega sistema, druga pa vizualna privlačnost vašega doma. Fasado ščitijo pred vplivi okolja in se nanašajo neposredno na podlogo, zato je pomembno, da je izdelava vsakega koraka v postopku kakovostna. Zaključni sloji se razlikujejo po sestavi, trpežnosti, prožnosti, načinu nanosa na podlogo in seveda barvnih odtenkih. Poznamo akrilne, silikatne, silikonske in mineralne zaključne sloje, v Sloveniji pa prevladujejo predvsem akrilni, ki zagotavljajo dobro vodoodbojnost in trdnost.

prejšnji članek
Jernej Tozon s prijatelji uživa na morju
Svet slavnih
Jernej Tozon s prijatelji uživa na morju
naslednji članek
Blagodejni učinki blata iz Mrtvega morja
Moda&Lepota
Blagodejni učinki blata iz Mrtvega morja