Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj narediti, ko se iz nosu vlije kri?

27. 8. 2023; 03.00
Avtor: T.D.
Tako umirite krvavitev iz nosu: za 5-10 minut stisnite nosni koren v predelu oči.

Tako umirite krvavitev iz nosu: za 5-10 minut stisnite nosni koren v predelu oči. foto: dreamstime

Krvavitve iz nosu se pri otrocih in odraslih pojavljajo v enaki meri, pogosto pa že sam pogled na kri povzroči paniko, čeprav vsi vemo, da ta simptom ni nujno nevaren.

V nosu so majhne krvne žile, ki so občutljive in lahko počijo iz številnih razlogov, kot so temperaturne spremembe, alergije, suh zrak in nenehno brisanje nosu, eden od glavnih vzrokov pa je lahko visok krvni tlak. V najslabšem mogočem primeru pogoste krvavitve iz nosu povzročajo tumorji. Kaj narediti, ko se iz nosu vlije kri?

Prvi korak

Ostanite mirni, ker panika ali kričanje ne bo nikomur pomagalo, še posebej če so v vaši bližini otroci. Sedite na stol in glavo nagnite nekoliko naprej. Tako boste preprečili požiranje krvi. Dihajte skozi usta.

Veste, kako pravilno ravnati ob krvavitvi iz nosne votline? foto: Profimedia

Drugi korak

Ko ste sedli, s prsti in robčkom rahlo pritisnite na nosnice in držite približno dve minuti. Počasi odstranite prste, in če kri iz nosu še vedno teče, postopek ponovite. Na vrat lahko položite hladne obkladke, kri, ki vam priteče v usta, pa izpljunite.

Tretji korak

Vsakih nekaj minut preverite krvavitev iz nosu. Če krvavite tudi po tem, ko ste storili vse, kar je bilo priporočeno v drugem koraku, na zgornji del nosu, ne na nosnice, položite hladen obkladek. To bi moralo preprečiti nadaljnje krvavitve.

Zdravnik bo s pregledom poskušal ugotoviti mesto, iz katerega krvavitev izhaja in ustavil krvavitev. foto: dreamstime

Kdaj k zdravniku

Kot že omenjeno, krvavitve iz nosu običajno niso razlog za preplah, vseeno pa je v nekaterih primerih obisk zdravnika obvezen: če je krvavitev iz nosu obilnejša, če krvavitev iz nosu (kljub upoštevanju in izvajanju zgoraj opisanih pravil) ne poneha po 15 minutah, če se krvavitve iz nosu pogosto pojavljajo, če se krvavitev iz nosu pojavi po poškodbi glave ali nosu (padci, udarci), če jemljete acetilsalicilno kislino ali sredstva proti strjevanju krvi, če krvni izcedek vedno izteka iz iste nosnice. Zdravnik bo s pregledom poskušal ugotoviti mesto, iz katerega krvavitev izhaja, in krvavitev ustavil. S temeljitim pregledom bo poskušal ugotoviti vzrok krvavitve iz nosu. Glede na to bo tudi presodil, ali so nadaljnji pregledi potrebni ali ne.

prejšnji članek
Te misli vam onemogočajo občutiti srečo
Zdravje
Te misli vam onemogočajo občutiti srečo
naslednji članek
Tragedija: Umrl tekmovalec šova Super par
Resničnostni šovi
Tragedija: Umrl tekmovalec šova Super par
#obraziavenija
obraziavenija