Abdreja Novak Dobra karma

Andreja Novak: nekateri ne boste mogli več ...

Darja Gajšek Svet24.si

Darja Gajšek pogreša televizijo

roman kirn bobo3 Reporter.si

Janša se je v Bruslju nedvoumno postavil na stran...

rešilec, združeno kraljestvo, london, koronavirus Svet24.si

Angleški sev ne samo bolj nalezljiv, temveč tudi...

20210115-01043753 Necenzurirano

"Oče se je okužil v bolnici in umrl. Niso se ...

Krešo, Na granici, Šverc komerc Njena.si

Zato se je Krešo poslovil od serije Šverc komerc

IMG_20210122_110814_resized_20210122_112538130 Odkrito.si

Korona - nova sopotnica moje družine

Kaj narediti, ko se iz nosu vlije kri?
| T.D.

Kaj narediti, ko se iz nosu vlije kri?

Tako umirite krvavitev iz nosu: za 5-10 minut stisnite nosni koren v predelu oči., dreamstime

Krvavitve iz nosu se pri otrocih in odraslih pojavljajo v enaki meri, pogosto pa že sam pogled na kri povzroči paniko, čeprav vsi vemo, da ta simptom ni nujno nevaren.

V nosu so majhne krvne žile, ki so občutljive in lahko počijo iz številnih razlogov, kot so temperaturne spremembe, alergije, suh zrak in nenehno brisanje nosu, eden od glavnih vzrokov pa je lahko visok krvni tlak. V najslabšem mogočem primeru pogoste krvavitve iz nosu povzročajo tumorji. Kaj narediti, ko se iz nosu vlije kri?

Prvi korak

Ostanite mirni, ker panika ali kričanje ne bo nikomur pomagalo, še posebej če so v vaši bližini otroci. Sedite na stol in glavo nagnite nekoliko naprej. Tako boste preprečili požiranje krvi. Dihajte skozi usta.

Foto: Profimedia - Veste, kako pravilno ravnati ob krvavitvi iz nosne votline?

Drugi korak

Ko ste sedli, s prsti in robčkom rahlo pritisnite na nosnice in držite približno dve minuti. Počasi odstranite prste, in če kri iz nosu še vedno teče, postopek ponovite. Na vrat lahko položite hladne obkladke, kri, ki vam priteče v usta, pa izpljunite.

Tretji korak

Vsakih nekaj minut preverite krvavitev iz nosu. Če krvavite tudi po tem, ko ste storili vse, kar je bilo priporočeno v drugem koraku, na zgornji del nosu, ne na nosnice, položite hladen obkladek. To bi moralo preprečiti nadaljnje krvavitve.

Foto: dreamstime - Zdravnik bo s pregledom poskušal ugotoviti mesto, iz katerega krvavitev izhaja in ustavil krvavitev.

Kdaj k zdravniku

Kot že omenjeno, krvavitve iz nosu običajno niso razlog za preplah, vseeno pa je v nekaterih primerih obisk zdravnika obvezen: če je krvavitev iz nosu obilnejša, če krvavitev iz nosu (kljub upoštevanju in izvajanju zgoraj opisanih pravil) ne poneha po 15 minutah, če se krvavitve iz nosu pogosto pojavljajo, če se krvavitev iz nosu pojavi po poškodbi glave ali nosu (padci, udarci), če jemljete acetilsalicilno kislino ali sredstva proti strjevanju krvi, če krvni izcedek vedno izteka iz iste nosnice. Zdravnik bo s pregledom poskušal ugotoviti mesto, iz katerega krvavitev izhaja, in krvavitev ustavil. S temeljitim pregledom bo poskušal ugotoviti vzrok krvavitve iz nosu. Glede na to bo tudi presodil, ali so nadaljnji pregledi potrebni ali ne.