Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj pomeni, če ženske pozabijo na mučenike?

10. 3. 2021; 01.00
Avtor: J.K.
moški

Moški foto: Pexels

Drage dame, ste za dan žena prejele kakšen poklon ali voščilo? Potem se nikar ne pretvarjajte, da današnji praznik 40. mučenikov ni vreden vaše pozornosti. Samo pomislite, kaj sporočate moškim, od katerih ste dva dni poprej z veseljem sprejele cvetlico.

Po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, ko so bile v središču pozornosti ženske in težave pri spoštovanju njihovih pravic v času epidemije covida-19, bodo danes lahko v šali praznovali moški. Po koledarju Katoliške cerkve je 10. marec namreč dan mučencev.

Tradicionalno darilo za moške na ta dan so suhe slive, trnje in klobasa. Tako sestavljeno darilo naj bi predstavljalo simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja.

Legenda o dnevu mučenikov

40 mučenikov je krščanski praznik, ki časti spomin na 40 vojakov elitne legije, ki so stopili v smrt, ker se niso želeli odreči krščanski veri. Legenda izhaja iz časa vladavine cesarja Licinija, ko je slednji odločil, da je potrebno kristjane spreobrniti ali pa odstraniti. Ukaz se je nanašal tudi na njegove vojake, ob čemer pa se je 40 pripadnikov elitne vojske uprlo in sprejelo cesarjevo kazen. Vojščakom, ki so bili za svojo vero pripravljeni umreti, so 9. marca odvzeli oblačila in jih pahnili v bližnji zmrznjeni ribnik. Pred smrtjo je Licinij mučenikom ponudil še zadnjo možnost, v kolikor bi se odločili pozabiti krščansko vero. Poleg ribnika so namestili toplo kopel, v kateri bi se lahko ogreli spreobrnjenci, kar pa vojščakov ni odvrnilo od močne pripadnosti cerkvi. Ledeno mrzla voda je prebudila željo po življenju le v enem od vojščakov, ki je stekel iz ribnika in skočil v toplo kopel. Dejanje je bilo zaradi ekstremne temperaturne spremembe usodno, mladenič je namreč utrpel kap in umrl.

Je bilo torej uradno 39 mučenikov? Ne, tekom mučenja se je namreč pripetil nepričakovan preobrat. Trpinčenje je močno pretreslo enega izmed stražarjev, ki se je odločil, da sprejme usodo svojih 'bratov'. Stražar je tako odvrgel svoja oblačila in se pridružil 39 – im vojakom v ribniku. Sodnik je naslednjega dne ukazal mučenikom polomiti roke in noge ter jih sežgati na grmadi. Pepel so raztresli in tako preslišali poslednjo željo vojakov, ki so upali, da bodo skupaj pokopani.

Čeprav so v smrt stopili 9. marca, se dan 40. mučenikov obeležuje dan kasneje, ko so vojščake zažgali na grmadi.

prejšnji članek
Triki in nasveti, s katerimi vrat ne bo več boleč in trd
Zdravje
Triki in nasveti, s katerimi vrat ne bo več boleč in trd
naslednji članek
Dvakratna nominiranka za oskarja uradno na slovenskem smučišču
Svet slavnih
Dvakratna nominiranka za oskarja uradno na slovenskem smučišču