utopitev, roka Svet24.si

15-letnik med plavanjem izginil pod gladino, ...

mejni prehod, dragonja, turisti Svet24.si

Ljubljančanka zase in mladoletnega sina na meji ...

tonin-novak-ljudmila_bobo Reporter.si

V NSI panika zaradi padca v anketah, nekateri bi ...

ljubljana, epidemija, koronavirus, covid-19, zaščitne maske Svet24.si

Alojz Ihan s tesnobo pričakuje jesen. Kdaj se bo ...

20200923-01026932 Necenzurirano

Koliko milijonov za blato in koliko za Vizjakove ...

Ötzi Wikipedia Odkrito.si

Ötzijevo prekletstvo

rok kunaver natalija gros 6 Njena.si

Rok Kunaver se je poslovil od lika zlobnega ...

Nasilje nad otroki za zaprtimi vrati slovenskih domov
| J.K. / STA

Nasilje nad otroki za zaprtimi vrati slovenskih domov

nasilje nad otroki, strah, zloraba, Shutterstock

Danes obeležujemo mednarodni dan otrok, ki so žrtve fizičnega, psihičnega ali spolnega nasilja. Kakšno je stanje v Sloveniji? Strokovnjaki opozarjajo, da so žrtve tekom pandemičnega leta težje klicale na pomoč. Žarek upanja za žrtve predstavlja hiša za otroke in olajševalne spremembe po postopku prijave nasilja.

Danes obeležujemo mednarodni dan otrok, ki so žrtve fizičnega, psihičnega ali spolnega nasilja. Položaj žrtev se je v epidemičnem letu poslabšal, strokovnjaki so opozarjali, da so žrtve težje klicale na pomoč. Nedavno so sicer poslanci sprejeli zakon o ustanovitvi prve hiše za otroke v Sloveniji, kjer bodo otrokom nudili celostno obravnavo.

Strokovnjaki so opozarjali tudi na manj prijav spolnega nasilja nad otroci, kar pa še ne pomeni, da ga ni. Varuh človekovih pravic Peter Svetina je ob nedavnem mednarodnem dnevu družin opozoril, da se je zaradi stisk družin, povezanih z epidemijo, kot sta čakanje na delo in izguba službe, nasilje v družinah tudi povečalo.

So pa poslanci z nedavno sprejetim zakonom sprejeli odločitev o že dlje časa napovedani hiši za otroke, ki bo namenjena tistim otrokom, ki so udeleženi v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj. Zakon opredeljuje postopek v hiši in vključuje zaslišanje v ločenem prostoru, ki se začne na podlagi odredbe sodišča.

Foto: Dreamstime - Nasilje

Zaslišanje bodo posneli, tako da otroku ne bo treba na več zaslišanj pri različnih strokovnjakih. Prav zmanjšanje števila zaslišanj je po mnenju vlade ključ do odprave nepotrebne sekundarne viktimizacije ali stiske mladoletnika. Postopek v hiši pa vključuje tudi telesni pregled ter krizno podporo in psihosocialno pomoč.

Mednarodni dan otrok žrtev nasilja je sicer leta 1982 razglasila generalna skupščina Združenih narodov zaradi ogromnega števila palestinskih in libanonskih otrok žrtev izraelskega nasilja.