Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Življenjski slog
 

Najlepši slovenski gradovi

8. 7. 2022; 04.00
Avtor: K.M.
profimedia-0323294176

Grad Socerb foto: profimedia

Slovenski gradovi iz različnih obdobij predstavljajo pomemben turistični produkt tako za celotno državo kot za posamične regije. Poleg najbolj znanih slovenskih gradov, kot so ljubljanski, blejski, ptujski in Predjamski grad, smo za vas izbrali še štiri, ki so zagotovo med tistimi, ki jih vsaj enkrat morate obiskati.

Grad Socerb
Od gradu Socerb je danes ohranjenega bolj malo. Ostanke si lahko ogledate le z razgledne točke, sicer pa je v njegovih prostorih gostišče. Številni ga poznajo tudi kot grad Strmec. Najdemo ga na kraškem robu, zaradi česar je imel vse od srednjega veka in do druge svetovne vojne izjemno pomembno strateško vlogo. Prav tako je bilo v želji po njegovem imetju prelite kar nekaj krvi. Podobo gradu najdemo tudi v Valvasorjevi Slavi vojvodine Krajnske. Grad je bil pozneje žrtev ognjenih zubljev, saj je vanj treščila strela. Od takrat ga niso nikoli obnovili. Kljub temu danes predstavlja priljubljeno turistično točko, na kateri lahko uživate tudi v prelepem razgledu.  Nedaleč od gradu lahko obiščete Sveto jamo, ki pohodnike očara že od daleč. 

Celjski grad

Celjski grad foto: KKM


Med najbolj impresivne grajske objekte v Sloveniji spada Stari grad, ki dominira na vzpetini nad Celjem. Gre za največji srednjeveški grad v Sloveniji in okolici. Ne navdušuje pa zgolj zaradi svoje velikosti, ampak tudi prelepega razgleda na staro celjsko mestno jedro in prelepe okoliške zelene griče. Najbolj poznani prebivalci gradu so nekdanji grofje Celjski, kasneje knezi. Trenutno si lahko v prostorih Friderikovega stolpa ogledate stalno razstavo Teater groze, ki ponuja ogled natančnih replik mučilnih, sramotilnih, usmrtilnih naprav, ki so jih z namenom kaznovanja uporabljali od 16. do 18. stoletja. Na območju gradu si lahko danes privoščite tudi grofovski piknik, posebej za vas ga bodo pripravili v Gostilni pri Kmetec. Vključuje piknik košaro z lokalnimi dobrotami za dve osebi, dve vstopnici za ogled gradu in piknik odejo, lokacijo piknika na gradu pa si nato izberete sami. 

Grad Snežnik

Grad snežnik foto: profimedia


Grad Snežnik se je v skoraj prvotni obliki ohranil od srede 13. stoletja. Stoji na skali ob izviru Obrha in studenca Brezno, ki je zajezen, zato je okoli gradu urejen romantičen ribnik. Na vzhodni strani gradu boste našli lovski muzej, sprehodite pa se lahko tudi po čudovito urejenem parku, ki je sicer urejen za ježo. Notranjost gradu je bogato opremljena z lovskimi trofejami, ki nakazujejo lovsko dejavnost takratnih graščakov. Prav tako v notranjosti vidimo izvorne kose pohištva iz 19. stoletja. Velika dvorana služi poročnim obredom, izstopata tudi jedilnica in soba z egiptovskim pohištvom.

Grad Rihemberk

Grad Rihemberk foto: KKM


Grad nad Branikom, Nova Gorica, je najmogočnejši in eden najstarejših gradov na Primorskem, ki je do danes, kljub številnim pretresom, ohranil starodavno srednjeveško zasnovo. Za svojimi zidovi čuva zgodbe stoletij, ki so oblikovala kraje in ljudi v tem delu Evrope. Grajski kompleks je začel nastajati v davnem 13. stoletju, na mestu še veliko starejšega prazgodovinskega gradišča (1600–700 pr. n. št.). Poleg izjemnega kulturno-zgodovinskega pomena grad danes izstopa kot pomembno zatočišče več ogroženim vrstam netopirjev. Območje gradu je vključeno med zavarovana območja narave Natura 2000. Grad postopoma obnavljajo, kljub temu pa s svojo mogočnostjo ob ogledu že zdaj navduši.

prejšnji članek
Se Roškar podaja v frizerske vode?
Svet slavnih
Se Roškar podaja v frizerske vode?
naslednji članek
Zakaj vas pikajo nadležni komariji
Zdravje
Zakaj vas pikajo nadležni komariji