stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Zakaj ženski libido izginja?

9. 5. 2022; 03.00
Avtor: Bodi Zdrava
low libido2

Disfunkcionalni in nezdravi pogledi na žensko telo ter neprimerna vzgoja so lahko vzroki za nezmožnost popolne sprostitve. foto: profimedia

Ženske so po naravi ustvarjene tako, da doživljajo dolgotrajne in večkratne orgazme. Žal pa v današnjem stresnem času trpi tudi ženski libido – in včasih celo izgine.

Libido vključuje naše zanimanje za spolne aktivnost. Gre za splošni spolni nagon ali željo po spolni aktivnosti. Vsi imamo naravno raven libida, na katero vplivata naša biologija in osebnost in ki zaradi dobrih, slabih ali nevtralnih razlogov v različnih življenjskih obdobjih niha. Čeprav so moški lahko biološko programirani in se na spolne dražljaje odzovejo bolj redno in hitreje kot ženske, pa to ne pomeni, da imajo vedno večji libido kot ženske.

Naš največji spolni organ

Veste, kaj je človekov največji spolni organ? To so naši možgani! Tam se sproži iskra, ki vname ogenj poželenja in strasti. Nekatere raziskave kažejo, da je spolni nagon lahko sorazmeren z velikostjo amigdale, središča čustev v obliki mandljev v možganih. Ko doživimo nekaj lepega, kot je poljub, hipotalamus proizvaja dopamin, nevrotransmiter, ki je odločilen za zadovoljstvo in motivacijo. Raziskava fMRI iz leta 2012 je pokazala, da se del možganov, ki se imenuje ventralni striatum, zasveti, ko ženska vidi nekaj, kar ji povzroča poželenje. Ventralni striatum ljudi tudi spodbuja k avanturam. Znanstveniki menijo, da pri avanturi pride do reverza mehanizma, odgovornega za starodavno evolucijsko prednost: testiranje neznanega.

Zaradi dnevnega stresa lahko raven kortizola niha. foto: profimedia

Zmanjšan libido

Zmanjšanje libida se pri ženskah lahko zgodi kadar koli, ko že postanejo spolno aktivne. Večina žensk ga doživlja po nosečnosti med dojenjem. Vsako negativno ali pozitivno duševno stanje pa lahko vpliva na naš libido. Psihološki dejavniki in dejavniki življenjskega sloga bi lahko vključevali anksioznost, depresijo, travmo, nizko samozavest, težave s telesom, stres, žalost, prehrano, raven telesne pripravljenosti, občutke izpolnitve, tesnobo in občutek sramu. Fobije in strah pred spolnim odnosom, vključno z vaginizmom (zelo boleč krč nožnice), psihoseksualnega vprašanja zagotovo uničijo spolni občutek. Nekatere ženske čutijo pritisk, da morajo biti seksi in privlačne – in čutijo ga tudi nekateri moški. Če se s tem obremenjujejo ali čutijo znake staranja, se lahko počutijo manj samozavestne glede svojega telesa ali celo neudobno v njem. Vsi ti dejavniki lahko pripomorejo k temu, da se ženske ne počutijo (dovolj) seksi.

Ne glede na to, kaj je razlog za zmanjšan libido, to ne bi smelo več povzročati strahov ali biti razlog, da bi se izogibali ponovnemu zagonu zelene luči za vašega partnerja. Zakaj? Manjši libido ne pomeni konca sveta, obstajajo pa različni načini za njegovo povečanje. Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da se ženska plodnost v 30. in 40. letih umirja, njene spolne fantazije pa postajajo pogostejše in tudi njen spolni nagon na splošno postane močnejši. Ženske z leti ugotavljajo, da je seks prijetnejši, ker imajo boljšo samopodobo. Na svetu skoraj ni boljšega občutka, kot je občutek biti seksi, in to vas takoj spravi v odlično razpoloženje.

Možno je, da se osebi z različnima stopnjama libida srečata nekje na sredini in da se poveča fizična povezava, ne da bi potrebovala spolnost, da bi partnerstvo ohranila pri življenju. Možnost, da govorimo o seksu in načrtujemo, kdaj bomo intimni, je lahko enako pomembna kot sam seks. Če se eden ali oba ne moreta ali nista pripravljena potruditi ali če je kateri od njiju nezadovoljen z rezultatom prizadevanja, je morda treba sprejeti to, kar imate, ali poiskati druge načine, da bi se v ljubezni počutili srečne.

Libido foto: Envato

Kako povečati libido?

Poskusite te čutne dejavnosti Če se pogosto ne počutite telesno vzburjene – če v vagini ne čutite ščemenja, ko pomislite na nekaj seksi ali razburljivega –, potem vam morda lahko pomagajo naslednje čutne dejavnosti:

  • Lahko poskusite z nanašanjem losjona na svoje telo, z raziskovanjem erogenih con z radovednostjo in masturbiranjem s prsti ali spolnimi pripomočki za erotično stimulacijo.
  • Poskusite tudi dejavnosti, ki se vam pomagajo počutiti dobro v svojem telesu in dvigniti endorfine, kot so npr. različne vaje, ples ali petje.
  • Kolikor bolj boste uživali v masturbiranju, poljubljanju, objemanju in/ali spolnih zadevah z nekom, s komer se počutite zadovoljne, toliko bolj si ga boste verjetno želeli. Kadar nimamo spolnega stika, lahko postanemo prezasedeni z drugimi stvarmi ali pa ga čisto spravimo iz glave. Če se navadimo na to, da ga nimamo, lahko traja nekaj časa, da se telo znova odpre.
  • Če se vam je težko povezati z drugimi ljudmi na čustveni ali spolni ravni, potem razložite, kako se počutite, s stavki, kot so: »Sem jezna/nesrečna/žalostna/prestrašena, ker …« To vam lahko pomaga, da se počutite bolj v stiku s svojimi čustvi, in tudi bolj boste razumeli druge.
prejšnji članek
Znaki, da jeste premalo
Zdravje
Znaki, da jeste premalo
naslednji članek
Marcel Štefančič razprodal svoj pogovor
Svet slavnih
Marcel Štefančič razprodal svoj pogovor