elektrika x
Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

zala tomašič
Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Poroka na prvi pogled: Sonja in Špela stopili na skupno poslovno pot

22. 5. 2024; 09.00
Avtor: V.M.
Sonja Javornik in Špela Gornik

Sonja Javornik in Špela Gornik foto: Planet TV

Eksperiment Poroka na prvi pogled se počasi poslavlja, strokovnjakinji Špela in Sonja pa še nista rekli zadnje besede …

Partnerska in spolna terapevtka Špela Gornik ter publicistka in novinarka Sonja Javornik skupaj odstirata novo poglavje. Strokovnjakinji eksperimenta Poroka na prvi pogled bosta namreč prek posebnih delavnic odstirali aktualne teme na področju psihologije odnosov in skušali pomagati pri snovanju bolj zdravih in kvalitetnih razmerij. S Špelo in Sonjo smo poklepetali o iztekajočem se eksperimentu, prijateljstvu in novih izzivih.

Kakšnih odzivov sta deležni na vlogo strokovnjakinj v eksperimentu?

Odzivi na najino vlogo v oddaji so izjemno pozitivni. Obe sva izziv vzeli zelo resno, hkrati pa sva si želeli, da tako gledalci sprejmejo tudi naju in sva zadovoljni, da se je to tudi zgodilo. Do naju prihajajo komentarji v smislu, da so se lahko iz naših razlag veliko naučili. Da smo stvari postavili na pravo mesto. Da je oddaja zdaj bolj zanimiva, ker so v ospredju odnosi in težave povezane s tem. Skratka, zelo naju veseli, da so naju tako dobro sprejeli gledalci, pa tudi to, da je bil Timotej, kot ’staroselec’ zadovoljen z nama, češ da se izvrstno dopolnjujemo, saj imamo vsak svoj, malo drugačen pristop.

Tekom eskperimenta sta postali dobri prijateljici. foto: Osebni arhiv

Se vama dogaja, da vaju ljudje pogosteje vprašajo za nasvet ali pa da se v vajini bližini preprosto radi pogovarjajo o odnosih?

Pravzaprav sva obe že prej izjemno veliko svetovali najinim bližnjim. Odnosi so tema, ki naju je vedno zanimala, zato so se tudi kavice s prijatelji vrtele večinoma okoli tega. Nogometni rezultati ali vreme naju pač ne zanima toliko. (smeh)

Sonja: Špela se je s terapijami ukvarjala že poklicno, zato je večja sprememba pri meni. Včasih se pošalim, naj mi še bolj prisluhnejo, saj sem zdaj tudi uradno strokovnjakinja za odnose. (smeh) Vezi, ki sta jih s Špelo spletli tekom eksperimenta Poroka na prvi pogled, so se razvile celo v poslovno idejo. Kako je vzklila zamisel o tem, da svetovanje na področju odnosov ponudita javnosti?

Res sva se takoj začutili in povezali. Tudi s Timom, ampak on ima res veliko svojih obveznosti, tako da nima časa, da bi sodeloval pri novih poslovnih podvigih, se pa na srečo še vedno radi podružimo. Midve pa sva res radi skupaj, zato se nama je zdelo najbolje, da skupaj počneva še kaj in ker naju je povezala pomoč pri odnosih v televizijski oddaji, se nama je zdelo edino logično, da s tem nadaljujeva tudi zunaj eksperimenta, še posebej zato, ker sva opazili, da imamo na področju odnosov in komunikacije vedno več težav.

Ker so komentarji gledalcev dostikrat izpostavili, kako zanimivo jim je, da imava tako različne pristope in da tudi na različen način predstaviva neko tematiko - Špela bolj v strokovnem jeziku, Sonja pa je kot novinarka vajena, da mora vse povedati tako, da razumejo tudi tisti, ki nimajo nekih posebnih znanj iz nekega področja - se nama zdi to velika prednost.

Sonja Javornik in Špela Gornik foto: Osebni arhiv

Kakšen je namen vajinih delavnic?

Delavnice (ali terapije) bova pripravljali zato, ker si želiva, da bi imeli vsi čim boljše, čim bolj zdrave odnose. Veliko ljudi ima na tem področju težave, a se jih sploh ne zavedajo. Zanimivo je, da so mnogi med gledanjem Poroke na prvi pogled lahko opazili, da tudi sami počnejo kaj narobe. In prav zato sva se najprej lotili skupinskih delavnic, saj se nama zdi dobro, da udeleženci vidijo, da smo si podobni, da delamo podobne težave. Prepričani sva, da je družba, kjer imajo ljudje boljše odnose, tudi bolj pozitivna in prijetna. Pred vama je prva delavnica na temo vpliva družbenih medijev, ki v zadnjih letih vse bolj prežemajo naša življenja. Kaj vaju je vzpodbudilo k tej temi in čemu natanko se bosta posvetili?

Družbeni mediji so za naše odnose velika težava. Saj izzivi so bili vedno, ampak družbeni mediji so jih poglobili, povečali, spremenili. Zato se nama je ta tema zdela več kot primerna za prvo delavnico. Prepričani sva, da bo med našim druženjem vsak našel kakšne koristne nasvete, predvsem pa bo delavnica sproščena in tudi zabavna. Vpliv družbenih medijev na odnose bova razložili zelo na široko, torej se bova dotaknili vseh problematik, ker pa si želiva, da bi na delavnici aktivno sodelovali, se bova odzvali tudi na konkretna vprašanja in primere.

Ampak delavnica bo nekoliko drugačna, bolj spontana, če se ne motim?

Da, tako je. V oddaji sva pokazali, da ne potrebujeva scenarija, saj smo se s Timom morali vsakič odzvati na problematiko, ki je prišla na plano pogosto šele na kavču pred nami. Tudi če smo kdaj imeli neka pričakovanja, kaj naj bi se dogajalo s parom, se je namreč pogosto izkazalo, da je vmes prišlo že do čisto drugih težav. Zato bova tudi na delavnicah pustili, da udeleženci do neke mere usmerjajo debato in zato nikoli ne bo delavnica povsem enaka, kot kakšna druga.

Vabljeni na brezplačno delavnico

1. junija ob 12. uri se bo v ljubljanskem hotelu One66 odvila prva delavnica strokovnjakinj eksperimenta Poroka na prvi pogled. »Delavnica je povsem brezplačna, bi pa prosili, da se nam zainteresirani javite na Facebook stran Odnosi na prvi pogled, da ne bo zmanjkalo sedežev,« se smejita Špela in Sonja, ki komaj čakata, da spregovorita o aktualni temi, kako družbeni mediji vplivajo na odnose in komunikacijo.

Sonja Javornik in Špela Gornik

Sonja Javornik in Špela Gornik foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
Zakaj so odpustili Ano Petrič: 'Mogoče sem bila slaba marioneta'
Svet slavnih
Zakaj so odpustili Ano Petrič: 'Mogoče sem bila slaba marioneta'
naslednji članek
Olga: Ženska moškemu svoje misli preda z jedjo
Resničnostni šovi
Olga: Ženska moškemu svoje misli preda z jedjo