Progasti goz foto Davorin Tome
Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je nenevarna, a zelo koristna na naših vrtovih

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

Kdo oblači zvezde, ki plešejo?

9. 5. 2017; 08.00
Avtor: Brigita Potočki/Vklop
Zvezde plešejo - 7

Približno polovico kreacij Irena Rugel Krajcer v celoti oblikuje sama, polovico pa si jih izposodi v Londonu. foto: Mediaspeed

Irena Rugel Krajcer, oblikovalka, ki ustvarja kostume v oddaji Zvezde plešejo: "Najprej se upirajo, a nakoncu vse vzljubijo."

Oddaja Zvezde plešejo je prava paša za oči tudi zaradi glamuroznih kostumov, v katerih vsak teden znova blestijo plesalci. Za njihovo podobo skrbi oblikovalka Irena Rugel Krajcer, ki je prišla iz Rusije v Slovenijo pred desetimi leti zaradi ljubezni. Zanimivo je, da je bila Irena sama plesalka in da je svojega moža spoznala ravno preko plesa. Zdaj se že skoraj sedem let ukvarja z oblikovanjem oblačil. S svojo znamko Lucky To Wear se je leta 2012 predstavila na tednu mode v Srbiji. Za eno svojih najlepših kreacij šteje obleko, ki jo je oblikovala za miss Slovenije Majo Cotič.

Kako je plesalka postala oblikovalka?


Ko sem bila majhna, sem menda kombinirala grozne stvari, tako da ni bilo upanja. (smeh) Ples je pripomogel k temu, da sem začela oblikovati oblačila najprej zase, plesne in večerne obleke, počasi pa še za druge ... in zdaj smo tu.

Se spomnite svojega prvega izdelka?
To je bila drapirana turkizna poletna obleka. Stara sem bila kakšnih trinajst let. Videla sem blago, ki mi je bilo všeč, in sem iz njega naredila obleko.

Menda ste se s svojo znamko Lucky To Wear udeležili srbskega tedna mode?


Tako je. To je bilo leta 2012. Kar prijavila sem se in so me sprejeli. Stalo me je 15.000 evrov, kolekcijo sem pripravljala približno pol leta s samo eno šiviljo, pripravili pa sva okoli sedemnajst oprav. Bila sem res zadovoljna in moram reči, da sem takrat presegla samo sebe.

Zvezde plešejo so poseben zalogaj. Toliko čudovitih kreacij na kupu vidiš redkokje. Vse izdelate sami?
Sistem je tak, da jih približno polovico v celoti oblikujem sama, polovico pa si jih izposodimo v Londonu in potem prekrojimo. Z vsako obleko je delo, tudi če je izposojena, ker jo je treba predelati. Moška oblačila pa vsa delamo tukaj. Od frakov do srajc in hlač. Za vsako točko posebej se usedemo in skrbno pogovorimo, kaj potrebujemo. Usmeritve, ki jih dobim, me ne omejujejo v mojem kreativnem razmišljanju. Najprej sem se bala, da bo vseh navodil preveč, ampak se odlično ujamemo in na koncu vse izpade točno tako, kot mora.

Zanimivo je, da je bila Irena Rugel Krajcer sama plesalka in da je svojega moža spoznala ravno preko plesa. Zdaj se že skoraj sedem let ukvarja z oblikovanjem oblačil.

Od kod pa dobite ideje za vse te kostume?
Večino jih sanjam. (smeh) Res. Zdaj se je že malo umirilo, prva dva meseca pa je bilo grozno. Ponoči sem vstajala in imela v glavi slike kostumov, ki sem jih potem čez dan vrgla na papir. Z ženskimi kostumi nimam težav, z moškimi pa je bilo na začetku malo težje, ker jih prej nisem delala, ko sem videla svoj vijolični frak na Chorchypu, pa sem si rekla, to je to, gremo naprej. (smeh) Sicer pa je fino delati moške kostume, ko je lik izoblikovan, ko je, recimo, brezdomec, lovec, slikar, bankir …

Se je že zgodilo, da se je kateri od zvezdnikov uprl, češ da ne bo oblekel kakšnega kostuma?


Ja, se je. (smeh) Zvezde so se morale navaditi, še posebej fantje, na določene kose, kot so, recimo, srajce na bodi (srajce, ki se zapnejo spodaj, kot bodi, op. p.). Zdaj pa mi je Tozon (Jernej, op. p.) rekel, da želi imeti vse srajce na bodi za igranja, da mu ne bodo več lezle ven. Šok so bile pri fantih tudi bleščice, ampak na koncu vse vzljubijo. Pri ženskah je podobno. Vsaka ima svojo predstavo o tem, kaj ji pristoji in kaj ne, zato je treba nekaj časa, da si zaupamo, to pa je na koncu najbolj pomembno.

Kaj se zgodi s kostumi po tem, ko so uporabljeni?
Skrbno jih očistimo in shranimo v arhiv za nadaljnjo uporabo ali predelavo. Včasih kakšen kos dvakrat uporabimo v šovu, ampak to naredimo tako, da ni možnosti, da bi gledalci opazili. Tega je sicer res zelo malo.

Koliko kostumov boste izdelali za eno sezono?
Vsega skupaj na sezono okoli 380 kostumov. Poleg plesalcev namreč vsak teden izdelamo kostume za plesalke in plesalce v uvodni špici. Šivamo seveda vsak dan, vsega skupaj osem šivilj, osem ur na dan, sedem dni v tednu.

Preberite tudi: Nika Ambrožič-Urbas se za svoje besede ne misli opravičevati. Kliknite tukaj!

foto: Mediaspeed

foto: POP TV

Urška s soplesalcem Jernejem Brenholcem

Urška s soplesalcem Jernejem Brenholcem foto: Mediaspeed

foto: Miro Majcen / POP TV

foto: Mediaspeed

foto: Mediaspeed

prejšnji članek
Ljubezen po domače: Tako sta dekleti kaznovali Mirana
Resničnostni šovi
Ljubezen po domače: Tako sta dekleti kaznovali Mirana
naslednji članek
Slovenska olimpijka zapušča Dubaj
Svet slavnih
Slovenska olimpijka zapušča Dubaj