reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Britanska kraljica iz dneva v dan ... A kako dolgo še?

12. 3. 2016; 09.37
Avtor: Katja Kmet/revija Zvezde
elizabeta

Kraljica Elizabeta nikoli ne tarna, da ima preveč obveznosti. Svoje delo opravlja z veseljem in ponosom.

Pogled na urnik Elizabete II.

Kako živi britanska kraljica Elizabeta?

Ljudje si jo večinoma zamišljajo obdano z razkošjem: cela armada služinčadi, polne omare lepih oblek, kuharski mojster za štedilnikom, brezdelje od jutra do večera – razen kadar si vladarica zaželi med ljudi. Pa seveda ni tako. Nasprotno! Kraljica Elizabeta ima precej natrpan urnik, ki pa mu je kljub svojim skoraj devetdesetim letom še vedno kos. A da zmore vse, kar jo čaka, si ne sme privoščiti jutranjega poležavanja v postelji.


Uradni banketi so za tako priletno gospo, kot je kraljica Elizabeta, pogosto naporni. 

Budilka jo zbudi, ko je ura 8.30. Kraljica vstane, si privošči kopel, nato pa zajtrkuje v svojem apartmaju. Običajno jé kosmiče in sveže ali suho sadje. Pol ure pozneje je na vrsti uradna budnica: začetek kraljičinega delovnega dne oznanijo tradicionalni zvoki škotskih dud. Kraljica se najprej poglobi v dnevne časopise – seveda, saj mora vedeti, kaj se dogaja doma in po svetu. Nato se posveti papirnatim zadevam. Vsak dan prejme najmanj tri tisoč pisem in dopisov in zjutraj vsaj na nekatera odgovori osebno. Tega si ne pusti vzeti.

Zjutraj se kraljica posveti vsebini znamenite rdeče skrinjice, v kateri jo čakajo pomembna pisma in dokumenti. foto: Profimedia

Po pošti se posveti sloviti rdeči skrinjici, v kateri se vsak dan naberejo pomembna pisma in dokumenti. Kraljica jih mora prebrati, preveriti in podpisati – in to osebno. Ob 11. uri si vzame najmanj 20 minut časa za sprejemanje gostov, za uradne sestanke in pomembne dogovore.

Kraljica rada pije čaj. To vedo tudi njeni gostje in gostitelji.

Ob 13. uri pa je čas za kosilo – poje ga v zasebni jedilnici. Zgodnje popoldanske ure so namenjene nastopom v javnosti in obiskom prireditev. Ob 16. uri si kraljica privošči skodelico pravega čaja in prigrizek: majhne sendviče ali sladko pecivo ali pa svoje najljubše, okrogle marmeladne sendviče. Po popoldanskem čaju so spet na vrsti uradne zadeve. Vsak torek ob 18.30 sprejme ministrskega predsednika na zaupen pogovor na štiri oči. Kaj se dogovarjata, ostaja njuna skrivnost. Eno uro pozneje je kraljica spet sama. Takrat si prebere dnevni protokol dogajanja v parlamentu, družbo pa ji dela kozarec džina s tonikom, pijače, ki jo je oboževala tudi pokojna kraljica mati. Če nima zvečer uradne večerje z gosti, kraljica najraje večerja v svojih zasebnih prostorih. Vedno izbere hrano brez ogljikovih hidratov. Ob 21. uri so pogosto na vrsti uradni sprejemi v Buckinghamski palači, ki se jih udeleži skupaj s katerim od članov svoje družine. Kadar pa je večer prost, brez sprejemov, ga preživi pred televizijskim sprejemnikom.

Njene najljubše oddaje so Downton Abbey, X faktor in Coronation Street. Potem pa je čas za spanje. In tako gre iz dneva v dan. Kraljica je svojemu delu in urniku za zdaj kos. A kako dolgo še? 12. aprila letos bo navsezadnje dopolnila častitljivih 90 let.


prejšnji članek
Taka mora biti otroška soba!
Zdravje
Taka mora biti otroška soba!
naslednji članek
Kakšen je hotel, ki ima sedem zvezdic?
Življenjski slog
Kakšen je hotel, ki ima sedem zvezdic?