stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Helena Blagne sprejela nenavadno odločitev

4. 7. 2016; 08.35
Avtor: Andreja Comino /Zvezde
Blagne Helena

Helena Blagne foto: arhiv Zvezde

Ena najbolj prepoznavnih slovenskih pevk, Helena Blagne, je svoje ime in priimek registrirala kot blagovno znamko.

Posebej za Zvezde je razložila, zakaj se je za to odločila, kaj to pomeni, pa tudi, kakšne bodo posledice za tiste, ki bodo zlorabili njeno blagovno znamko.



»Odločitev ni bila sprejeta čez noč. O tem dejanju sem temeljito razmislila, saj nisem želela, da bi ljudje dobili občutek, da želim s tem sporočati svoj zvezdniški pristop ali zaletavost. Gre za premišljeno poslovno potezo, saj menim, da izvajalcu na koncu njegove poti ostanejo resnično samo ime, integriteta in glasbena dediščina. Pri tej odločitvi ni šlo za navdih. Gre za načelnost in poslovno etiko. Menim, da se vsak posameznik danes zaveda vrednosti lastnega imena in spoštovanja, ki ga to prinaša. To ni stvar znanih osebnosti ali kapric. Gre za dobrega zdravnika, prijaznega uslužbenca na banki, vestnega športnega trenerja … Gre za posameznika in za trud, ki ga je vložil v to, da je ustvaril uspešno karierno pot,« razlaga pevka in dodaja, da postopek sam po sebi ni bil zapleten, saj imajo števila podjetja registrirane svoje blagovne znamke. Trajal je slabe tri mesece. Z odvetnikom ga je sprožila na Uradu za intelektualno lastnino: »Tam je postopek zelo jasno predstavljen. Prijava mora vsebovati zahtevo za registracijo znamke, seznam blaga oziroma storitev, ki jih znamka označuje, prikaz znaka, potrdilo o plačilu prijavne pristojbine in pooblastilo zastopniku, če je prijava vložena prek njega. Postopek za registracijo znamke podaja podroben opis in natančna navodila, tako da lahko vsak zelo jasno dostopa do vseh pomembnih informacij,« pravi. Za postopek je morala plačati pristojbine, ki so odvisne od števila razredov mednarodne klasifikacije, v katere se razvršča blago ali storitev.

Helena Blagne foto: M24

Pevko smo malo za šalo malo zares povprašali, ali to zdaj pomeni, da bo začela prodajati svoje izdelke pod lastno blagovno znamko, kot so denimo majice, kape, dežniki … »Da in ne. To zdaj pomeni, da drugi ne morejo prodajati stvari, ki vključujejo moje ime, brez mojega dovoljenja. Registracija blagovne znamke ne pomeni toliko, da lahko jaz uporabljam svoje ime, to počnem že vse življenje. Registracija blagovne znamke bolj onemogoča, da bi se drugi okoristili z mojim imenom ali podobo, ki jo ohranjam v javnosti. Daje mi izključno pravico preprečiti tretjim, da bi brez mojega soglasja opletali z mojim imenom. Ne gre za agresivni pristop, ampak bolj za preventivni korak.«



Hude posledice kršitev
Pevka se je seznanila tudi s posledicami kršitev njene blagovne znamke. To naj bi menda doslej počeli predvsem njeni imitatorji, nekateri so bolj, drugi manj okusni. Za nekatere je polaskana, da jo oponašajo, za druge malo manj. »Posledice so odvisne od oblike in načina kršitve. Kršitve, tip in obseg teh usklajuje in obravnava zakonodaja. Temu primerno so predpisane tudi kazni za osnovne kršitve. Seveda lahko potem oškodovanec ubere tudi druge pravne poti in sredstva, če meni, da je bila kršitev tako resna, da je na primer ogrozila obstoj blagovne znamke ali povzročila trajno škodo,« razlaga pevka, zadovoljna s svojo potezo. Tudi zato si bo privoščila mirnejše poletje. »V nasprotju s prejšnjimi leti bo namenjeno počitku. Počitnikovala bom na Karibih in Kreti, konec avgusta pa bom spet združila prijetno s koristnim na Ohridskem jezeru,« je zadovoljna sklenila.

prejšnji članek
Znana slovenska voditeljica zasačena sredi mesta!
Kultura
Znana slovenska voditeljica zasačena sredi mesta!
naslednji članek
Zakaj je bolje imeti grmiček 'tam spodaj'
Zdravje
Zakaj je bolje imeti grmiček 'tam spodaj'