zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Tako iščejo sorodne duše - tudi Klemen Slakonja in Anja Kotar!

31. 7. 2016; 01.52
Avtor: Gregor Zalokar/Vklop
Anja Kotar

Anja Kotar foto: Alesh Maatko

Ena od pridobitev globalne spletne povezanosti je tudi neposredno nabiranje sredstev za izvedbo projektov pri množici malih sorodnih duš.

Pri zagonskih podjetjih je to že ustaljeno, tudi pri nas pa se za ta način financiranja odloča vse več ustvarjalcev. Pri tem pa je finančni vidik celo manj pomemben kot promocijski, saj ta način izvedbe kampanj že sam sili v kvalitetno promocijo projekta na spletu in v drugih medijih.

1. ANJA KOTAR: NOMAD EP

Znanka z letošnje Eme je predlani na Kickstarterju zagnala nabirko za snemanje in distribucijo debitantskega minialbuma Nomad, ki ga že lahko slišite na njeni spletni strani. 156 donatorjev je za ta podvig v mesecu in pol prispevalo 20.202 dolarja.

2. KRESNIK: OGNJENO SPOROČILO

25-letni David Sipoš je tudi predlani na Kickstarterju objavil zbiralno akcijo za prvi slovenski množično financirani film, kratko najstniško fantazijo, v kateri je nastopil tudi Dare Valič. Ekipa je rabila 7500 dolarjev za stroške produkcije, zbrala pa več kot 10.000 dolarjev. Film, ki je pobral šest manjših nagrad, je na ogled na www.kresnik.net.

Lani je skupina Laibach na platformi Indiegogo s podporo več kot 1000 navijačev zbrala čez 50.000 dolarjev. foto: Facebook

3. NINA ŠORAK: KJE SEM OSTALA

Mlada režiserka je lani na Kickstarterju zagnala kampanjo za uprizoritev angažirane gledališke igre Where was I, ki govori o demenci. Ciljanih 2700 evrov je presegla, saj je 63 podpornikov prispevalo 4300 evrov. Ob tem je ekipa nabrala še kup institucionalnih koproducentov in pridobila nekaj sredstev tudi od ministrstva za kulturo.

4. VRNIMO LAIBACH V ZDA!

Lani je skupina Laibach na platformi Indiegogo s podporo več kot 1000 navijačev zbrala čez 50.000 dolarjev za kritje dela stroškov turneje po ZDA. Laibach ima dobro razdelano spletno komuniciranje z navijači, zato ni presenečenje, da so zastavljeni visoki cilj presegli za več kot 100 odstotkov.

5. SLAKONJA BO TRUMP

Klemen je 10.000 evrov za šaljivi video o Donaldu Trumpu iz serije Mockingbird Man zbiral na domači platformi za množično financiranje Adrifund. 328 podpornikov je prispevalo več kot 25.000 evrov, s čimer bo pokril tudi tretjo inštalacijo serije, v kateri se bo prelevil v Angelo Merkel. Klemen Trump je prišel na YouTube 18. julija, na dan republikanske predsedniške konvencije.

Klemen Slakonja foto: mare vavpotič

prejšnji članek
Usodna privlačnost: Ti dve astrološki znamenji se ne moreta ločiti!
Horoskop
Usodna privlačnost: Ti dve astrološki znamenji se ne moreta ločiti!
naslednji članek
Dieta proti staranju
Zdravje
Dieta proti staranju