zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Od čeladastih pričesk do naravnega videza

12. 9. 2016; 08.00
Avtor: sj
NIVEA HAIR Volume_2

Danes si želimo s pričeskami čim manj dela, pa tudi to, da izdelki ne samo oblikujejo, temveč tudi negujejo. foto: Svet24

Devetdeseta leta so bila posebno desetletje in mnogi videzi so se zasidrali v naš spomin. Pričeske so bile velike, bujne, popolno in natančno oblikovane. Pojmovanje, oblikovanje in navdih naglavnega okrasja so se v zadnjih desetletjih občutno spremenili.

Ženske rade spreminjajo pričesko, saj na ta način izrazijo in poudarijo svojo osebnost. V dvajsetem stoletju so ženske pogosto iskale navdih pri igralkah ali manekenkah. V petdesetih letih so bili tako priljubljeni blond in bujni lasje Marilyn Monroe, v šestdesetih slavna Twiggyjina pričeska pixie in v sedemdesetih pričeske Čarlijevih angelčkov z natupiranimi lasmi. Danes so v modi bolj naravne in edinstvene pričeske, ženskam pa so všeč takšne, ki ne posnemajo zvezdnic, ampak poudarijo njihovo lepoto.

Marilyn Monroe je bila le ena izmed zvezdnic, katere pričesko so posnemale množice žensk po vsem svetu. foto: Profimedia

Rachelina pričeska je zavzela svet

Medtem ko so bile pričeske v 80. letih strogo strukturirane in umetelne, so bili lasje v 90. letih videti bolj sproščeni – kljub temu pa se je za tem videzom običajno skrival precejšen trud. Ena od najbolj slavnih pričesk v 90. letih je bila »Rachelina pričeska«, imenovana po liku, ki ga je v televizijski nadaljevanki Prijatelji upodobila Jennifer Aniston. Ko se je leta 1994 pojavila s to pričesko, so jo ženske začele posnemati in pričeska s slojevitimi lasmi do ramen je hitro postala slavna po vsem svetu. Pričeska je bila bujna, zlasti ob robu lasišča, sprednji prameni so mehko obdajali obraz, preostali lasje pa so ostali povsem na svojem mestu. Kar je bilo videti naravno in preprosto, pa je za posnemanje zahtevalo precej truda – za lep videz pričeske je bilo treba lase oblikovati vsak dan znova.

Pričeska Jeniffer Aniston le na videz deluje sproščeno, v resnici je potrebovala vsakodnevno zahtevno oblikovanje. foto: profimedia

Drugačna različica te pričeske je postala legendarna zaradi Meg Ryan. Njena značilna pričeska v devetdesetih letih je bila različica kratkih las, podobna pričeski pixie. Po obliki je bila podobna »Rachelini pričeski«, vendar je bila videti bolj neurejena, preprosta in s frufrujem. A tudi za oblikovanje tega neurejenega videza je bilo potrebno veliko truda – pena za lase, vosek in lak so bili obvezni pripomočki, čeprav je bilo videti, da lasje padajo povsem enostavno in lahkotno. Za to obdobje je bila zelo značilna izdatna uporaba izdelkov za oblikovanje, ženske pa so želele izdelke, ki so pričeske naredili obstojne in bujne. Idejo volumna so upodabljale velike pričeske, pri katerih so bili lasje običajno natupirani ob robu lasišča in utrjeni z lakom za lase.

Tudi za oblikovanje tega neurejenega videza je bilo potrebno veliko truda. foto: profimedia

Naravna prožnost in sproščen volumen

Medtem ko sta bili Jennifer in Meg znani po slojevitih pričeskah, so manekenke nosile dolge in ravne lase, ki pa so bili oblikovani bujno in natupirani ob robu lasišča, da so bili videti bolj voluminozni. Cindy Crawford je bila ena od manekenk, ki so slovele po svojih elegantnih, čudovitih laseh. Vendar se je trend kmalu obrnil. V poznih 90. letih so postali priljubljeni aparati za ravnanje las. Pričeske niso bile več velike ali bujne, ampak gladke in ravne, zelo pogosto oblikovane s prečko.

Danes se vse vrti okrog naravnega gibanja las z naravno prožnostjo in sproščenim volumnom. Nočemo izdelkov, ki obtežijo lase, jih naredijo toge kot čelada ali celo lepljive. Tudi popolno oblikovana pričeska naj bi bila videti neurejena ali vsaj naravna.

Pričeske po letu 2000 obujajo najbolj priljubljene pričeske iz preteklih desetletij, v novi interpretaciji in bolj naravno oblikovane. Ekstremne različice – visoke pričeske z obilo laka za lase, da so videti kot čelada – niso več modne, paž in slojeviti lasje pa sta brezčasna trenda, ki ju je mogoče poustvariti v različnih oblikah in se podata praktično vsem oblikam obraza. Bujne, natupirane lase so zamenjali nežno valoviti lasje in »neurejene« pričeske.

Danes je pomembno, da je pričeske mogoče preprosto oblikovati kar doma, brez pomoči posebnih pripomočkov in izdelkov za oblikovanje, in da se upošteva naravna struktura las, kar poudari individualen in popolno prilegajoč se videz pri prav vsaki ženski.

Lasni strokovnjaki so si enotni

Danes voluminozni lasje pomenijo gibanje in naravno prožnost, lepota pa pomeni naraven videz. Številka 80. leta so narekovala čim bolj strogo strukturirane in umetelne pričeske. 

Naraven volumen in negovani lasje

Kot so se spreminjale pričeske, so se tudi zahteve žensk glede izdelkov za oblikovanje las. Če se ozremo v 80. in 90. leta, so bili lasje bujni in pričeska je morala ostati na mestu. Izdelki so tako morali nuditi polnost in volumen ter močno obstojnost. Danes voluminozni lasje pomenijo gibanje in naravno prožnost, lepota pa pomeni naraven videz. Izdelke je bilo treba prilagoditi tem potrebam. Proizvajalci lasne kozmetike so zato stalno v koraku s časom in razvijajo izdelke za oblikovanje, ki zadovoljujejo potrebe žensk. Videz naj bi bil popoln, naraven, obstajajo tudi pene za dvojni volumen s 24-urno obstojnostjo, ki ne izsušijo in ne obtežijo las.

Pričeske v obliki čelade se zdijo že davna preteklost. foto: svet24

Današnji potrošniki se vse bolj zavedajo, kako škodljivo je lahko oblikovanje za lase, zato iščejo izdelek, ki lase in lasišče ohranja zdrave ter ne izsuši las. Prav zato je treba izbirati med izdelki, ki tudi negujejo lase, medtem ko jih oblikujete. Še posebej je priporočljivo, da izdelki za oblikovanje las vsebujejo olja, ki lase okrepijo od znotraj in jih zaščitijo od zunaj. Prodrejo globoko v lase, da jih lahko globinsko okrepijo od znotraj – za močnejše lase, ki so videti naravno lepi. Obenem izdelki poskrbijo za volumen in učvrstitev za dolgo obstojne in negovane pričeske brez učinka »čelade«.

prejšnji članek
Znana slovenska voditeljica si je oddahnila, ker ni doživela usode Saše Lendero
Svet slavnih
Znana slovenska voditeljica si je oddahnila, ker ni doživela usode Saše Lendero
naslednji članek
Razkrite lepotne skrivnosti Cindy Crawford
Moda&Lepota
Razkrite lepotne skrivnosti Cindy Crawford