zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Manica Janežič Ambrožič v službi s Trumpom, doma pa z dvema najstnikoma

25. 10. 2016; 08.07
Avtor: Tina Bernik/Vklop
412-28-manica janezic OBREZ

foto: Psno

Manica Janežič Ambrožič, vodja projekta letošnjih predsedniških volitev v ZDA na RTV Slovenija, o tem, zakaj so ameriške volitve letos še posebno zanimive, kako se razlikujejo od slovenskih ter kaj vse na TV-soočenjih lahko vpliva na zmago ali poraz.

»Ameriška soočenja so velik, vpliven in zelo sočen televizijski spektakel z dolgo kilometrino, soočenja slovenskih politikov so bolj zadržana. Pri nas na soočenjih skromno in previdno novinarji včasih še kaj vprašamo ženo, morda otroka, v Ameriki je to del stvarnosti in del kampanje,« o glavni razliki med Ameriko in Slovenijo opaža Manica Janežič Ambrožič, ki se ji zdi še posebej zanimivo, da pri predvolilnih soočenjih v Ameriki sodelujejo voditelji različnih medijskih hiš. »Mogoče je tudi v Sloveniji čas za to. Mogoče bi bilo zanimivo, če bi, denimo, zadnje soočenje pred slovenskimi predsedniškimi volitvami pripravilo več slovenskih televizij ali radijskih postaj skupaj.« Pop TV ob tej ideji pravi: »To je ideja, o kateri smo se že razmišljali.« 

Kaj je po vašem mnenju glavni faktor, da so ameriške volitve letos tako zanimive za celotno svetovno javnost?


Najprej zagotovo nepredvidljivost Donalda Trumpa. Njegove odmevne izjave glede priseljencev, Kitajske, Nata, zidu na meji z Mehiko, njegove laskave besede na račun ruskega predsednika Putina, vse to v svetu sproža veliko vprašanj. Precej manj vprašanj sproža morebitna zmaga Hillary Clinton. A dejstvo je, da je prvič realna možnost, da se v Belo hišo vseli ženska. Po prvem temnopoltem predsedniku ZDA bi bilo to pomembno sporočilo in prelomnica v ameriški zgodovini.

Koliko na večje zanimanje slovenske javnosti za ameriške volitve vpliva dejstvo, da je Melania Trump Slovenka?
Verjetno res kar precej. Pa tudi svetovna javnost se zanima za Slovenijo in letos so bili Sevničani medijsko močno oblegani. Kaj dejstvo, da je Trumpova žena Slovenka, pomeni za Slovenijo? Po mojem ne veliko. Nimam občutka, da se Melania poskuša izviti iz sence ali se uveljaviti na političnem področju. Hillary Clinton je bila, denimo, politično vplivna in močna prva dama ZDA, Nancy Reagan je po pričevanju sodobnikov močno vplivala na politične odločitve svojega moža. Mislim, da bi bila Melania v Beli hiši predvsem prva dama.

Ste si do Melanie Trump prizadevali priti tudi na TVS?


Seveda. Intervjuja nismo uspeli dobiti.

Kaj bi kot izstopajoče izpostavili pri televizijskih soočenjih tokratnih predsedniških kandidatov?
Polikanost Hillary Clinton in nepredvidljivost, nemirnost in robatost Donalda Trumpa. Hillary je po letih v Beli hiši z Billom Clintonom, v ameriškem senatu in na položaju zunanje ministrice postala predvidljiva, pološčena, manjkata ji iskrica in pristnost. Neprepričljiva je, ko odgovarja o uporabi domačega strežnika za službeno pošto in predvsem, ko govori o svojih povezavah z močnimi bankami. Trump je v tej kampanji predvsem nasul goro laži, žaljivk, obtožb in dvoumnih sporočil. Na soočenjih je nemirno hodil po prizorišču, deloval je nesproščeno in agresivno. Hillary ne zna odgovorov na ključna vprašanja z jasnostjo približati volivcem, Trump jih odpravi z udarno puhlico. To sta dve skrajnosti; izjemno veliko volivcev, vsaj po raziskavah sodeč, ni navdušenih niti nad enim niti nad drugim. In veliko vprašanje te dni je, kako bodo na bolj konservativne volivce Donalda Trumpa vplivala razkritja o njegovem spolnem nadlegovanju žensk.

Clintonova je bila na prvem soočenju v rdečem, v želji, da je nasprotnikov nastop ne zasenči. Trump je na drugo soočenje pripeljal ženo z bluzo s pomenljivo mačjo pentljo pod brado. foto: arhiv Svet24

Katera je največja razlika soočenj ameriških in slovenskih politikov?
Ameriška soočenja so velik, vpliven in zelo sočen televizijski spektakel z dolgo kilometrino, soočenja slovenskih politikov so bolj zadržana. V ameriškem političnem stroju se politik vzpenja skozi leta javnih nastopov in pred vrata Bele hiše pridejo medijski mojstri z leti izkušenj. Hillary je tipičen primer politika, ki vidno ne uživa pred kamero in ob stiskanju rok volivcev, a to preprosto odigra. Trump v soju medijskih luči in na odru uživa. Televizijska soočenja lahko politika naredijo ali pa ga zlomijo in tukaj ni razlik med Slovenijo in ZDA. Res pa je, da pri nas na soočenjih skromno in previdno novinarji včasih še kaj vprašamo ženo, morda otroka, v Ameriki je to del stvarnosti in del kampanje.

Pri TV-nastopih predsedniških kandidatov je pomembna vsaka podrobnost – od barve oblek do družinskih članov med publiko. Koliko takšne malenkosti lahko dejansko prispevajo k volilnemu rezultatu?


Vse šteje, vsak glas, vsaka izbira kravate, vsaka izbira obleke, vsak nasmeh, vsak gib. Hillary je bila na prvem soočenju v rdečem. Močna barva v želji, da je nasprotnikov gromovniški nastop ne zasenči. V drugem soočenju je vedela, da mora igrati na karto dostojanstva – po prvem soočenju je bilo jasno, da bo tokrat tema tudi afere njenega moža. Bila je v belem in v črnem. Izjemno pomembna zagovornica dobre podobe Trumpa je njegova hčerka Ivanka – z njo dobiva veliko konservativnih glasov, ki bi jih morda neotesanost njenega očeta odgnala. Trump je na drugo soočenje pripeljal ženo z bluzo s pomenljivo mačjo pentljo (»pussy bow«) pod brado. Ruski zunanji minister je tri dni kasneje duhovito komentiral ameriško predvolilno kampanjo, v kateri je menda preveč muck.  

Česa se slovenske televizije in voditelji, kar se tiče pokrivanja volitev in TV-soočenj, lahko naučijo od ameriških televizij?
Najpomembnejša predsedniška soočenja v ZDA prireja Komisija za predsedniška soočenja – in to so odmevni in vplivni medijski dogodki. Prva debata med Trumpom in Clintonovo konec septembra je bila najbolj gledana v zgodovini Amerike, prenašalo jo je 12 televizijskih postaj, gledalo več kot 84 milijonov ljudi. Pred njo je bilo rekordno soočenje med Jimmyjem Carterjem in Ronaldom Reaganom leta 1980. Na teh predvolilnih soočenjih sodelujejo voditelji različnih medijskih hiš. In to je nekaj, kar sem mi zdi še posebej zanimivo. Mogoče je tudi v Sloveniji čas za to. Mogoče bi bilo zanimivo, če bi, denimo, zadnje soočenje pred slovenskimi predsedniškimi volitvami pripravilo več slovenskih televizij ali radijskih postaj skupaj.

Ali ameriške volitve te dni zasedajo primat na vašem domačem televizijskem sprejemniku?
Na domačem ne, seveda ne. V teh dneh večji del dneva preživim v službi in razmišljam o ameriških volitvah. Doma sta dva najstnika. Spremljamo tekme slovenske reprezentance – sin je glasen navijač in poskrbi, da tudi sosedi ažurno izvedo, kdaj je sodnik oškodoval slovensko reprezentanco. Hči si vsak dan izbori televizijo vsaj za eno epizodo svoje najljubše nadaljevanke, prepričana pa je, da bodo, če bo Melania prva dama, Američani končno izvedeli, kje je Slovenija in bodo v Sloveniji odprli vsaj eno kavarno Starbucks. Menda je za to že skrajni čas.

prejšnji članek
Konec  Ene žlahtne štorije za Ranka Babića
Svet slavnih
Konec Ene žlahtne štorije za Ranka Babića
naslednji članek
Hitra in učinkovita riževa dieta
Zdravje
Hitra in učinkovita riževa dieta