Pod mrzlo vodo splaknite 250 g riža in ga odcedite. Skuhajte ga v 500 ml hladne vode. Kuhajte pol ure, nato posodo odstavite in počakajte še 10 minut. foto: Profimedia
Dan začnite z zajtrkom, sledijo dopoldanska malica, kosilo, popoldanska malica in večerja.
Jedilnik za 5 dni
1. Kosilo: gobova rižota v voku
100 g pora in 200 g šampinjonov narežemo na rezine. Por prepražimo na žlički olja, dodamo gobe in med mešanjem še 5 minut pražimo. Potem vmešamo 30 g sojinih kalčkov in prepražimo. Začinimo z 2 žličkama sojine omake in čilijem. Pojemo s 150 g kuhanega riža.
Večerja: šunkini zvitki z rižem
Paradižnik in 100 g kumare narežemo na majhne koščke. Zmešamo jih s 150 g kuhanega, hladnega riža. Vmešamo 1 žličko kisa in žlico sesekljane čebule. Posebej zmešamo žlico sesekljane bazilike in 30 g puste skute. Na 60 g puste šunke namažemo skuto in zvijemo v zvitke.
2. Kosilo: pesina rižota z ananasom
150 g rdeče pese narežemo na koščke. Dve žlici sesekljane čebule popražimo na žlički olja. Dodamo rdečo peso, 250 ml zelenjavne juhe in nastrgano limonino lupinico ter kuhamo 10 minut. Vmešamo 100 g kuhanega riža in še 5 minut segrevamo. 120 g ananasa pojemo z rižoto.
Večerja: riževa solata s papriko in kozicami
Rdečo papriko narežemo na koščke. Zmešamo jih s 50 g kuhanih kozic, 1 žlico sesekljane čebule in 1 žlico limoninega soka. Solimo. Zmešamo 150 g kuhanega hladnega riža, 100 g lahkega jogurta, rukolo in 1 žlico limoninega soka. Postrežemo s papriko in kozicami.
3. Kosilo: riž s piščancem
100 g piščančjega belega mesa narežemo na koščke. Popečemo jih na pol žličke olivnega olja skupaj s sesekljanim strokom česna. Solimo. Vmešamo koščke 2 paradižnikov in 2 mladih čebulic. Začinimo z origanom in timijanom, kuhamo 7 minut. Dodamo 100 g kuhanega riža.
Večerja: riževa solata po tajsko
Korenček na grobo nastrgamo. Mlado čebulo narežemo na obročke, pomarančo na koščke. V solato sestavimo čebulo, pomarančo, 150 g kuhanega, hladnega riža, sok 1 pomaranče, 2 žlički limoninega soka, pol žličke naribanega ingverja in pol žličke medu.
Ali ste vedeli?
Namesto navadnega belega riža si kupite in skuhajte naravni, nepoliran in neobdelan riž. Če imate malo časa, si riž lahko skuhate tudi za kak dan vnaprej in porcije sproti pogrevate.
4. Kosilo: ribja ponev
Na trakove narežemo rdečo papriko in majhen gomolj janeža. Na žlički olja popražimo sesekljan strok česna, 3 žlice sesekljane čebule, papriko in janež. Zalijemo s 150 ml juhe in 5 minut kuhamo. 80 g fileja bele ribe solimo, popramo in položimo na zelenjavo. Tako ribo dušimo 7 minut. Postrežemo s 100 g kuhanega riža.
Večerja: grška riževa solata
Naribamo 20 g sira feta in 150 g bučk. Sesekljamo šopek peteršilja in 1 mlado čebulo. Zmešamo 100 g hladnega kuhanega riža, 100 g lahkega jogurta, sir, bučke, peteršilj, mlado čebulo in žlico limoninega soka. Na vrh položimo 50 g razpolovljenih češnjevih paradižnikov.
5. Kosilo: mineštra s parmezanom
Na drobno narežemo 100 g korenja, 50 g pora, 50 g gob, 50 g bučk in 1 paradižnik. Na žlički olja podušimo 3 žlice sesekljane čebule in 1 strok česna. Dodamo por, gobe, korenje, paradižnik, origano in zalijemo s 400 ml juhe. Kuhamo 7 minut. Dodamo 150 g kuhanega riža in bučke. Kuhamo še 5 minut. Potresemo z žlico nastrganega parmezana in 2 žlicama bazilike.
Večerja: riž z jagodami
250 g jagod na drobno narežemo in zmešamo s sokom 1 pomaranče. 100 g kuhanega, hladnega riža zmešamo s 100 g lahkega jogurta, četrt žličke cimeta, nastrgano limonino lupinico in pol žličke medu.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.