stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

TEST: Ali slabo slišite?

23. 9. 2017; 01.00
Avtor: ud
gluhonemi

foto: arhiv Svet24

Če se sprašujete, ali je normalno, da se vam ob vnetih ušesih vrti v glavi, potem je odgovor pritrdilen. Notranje uho ima namreč odločilen pomen tudi za naše ravnotežje.

Zvočni tresljaji se prenašajo po tekočini v polžu, kjer jih zaznajo drobcene dlačne celice. Teh je več kot 15.000 in iz njih molijo celice, ki se premikajo zaradi tresljajev in ustvarjajo električne signale, kar je podobno pritiskanju na tipke električnih klaviatur. Slušni živec prenaša signale do možganov, ti pa jih spremenijo v smiselne informacije – v govor, glasbo ali tiktakanje ure.

Izguba sluha ni neizogibna
Ugotovili so, da v nekaterih plemenih starejše in mlajše generacije slišijo skoraj enako dobro, od tod pa sklep, da si sluh v veliki meri pokvarimo sami z bučno glasbo, predvsem s tisto, ki jo poslušamo s slušalkami ali v diskotekah in na koncertih, z delom za raznimi stroji, na železnici oziroma ob stalni izpostavljenosti prometu. Poleg mirnejšega življenja utegne dobro vplivati na sluh tudi zdrava, čim bolj presna prehrana, s čim manj soli. Omejite uživanje vse predelane hrane, šumečih pijač, sladkarij, peciva, piškotov in čipsa. Kozarec vina ni dober le za srce, ampak tudi za boljši sluh.

TEST: Ali slabo slišite?
Najverjetneje je odgovor pritrdilen, če prikimavate na spodnja vprašanja. V tem primeru naj vam sluh preveri še zdravnik. Naj vam slabši sluh ne greni življenja. Slabo slišite televizor, če je glasnost nastavljena za nekoga drugega? Imate težave pri telefonskih pogovorih? Se težko pogovarjate v restavraciji ali trgovini? Imate težave s poslušanjem, če v ozadju brni ventilator ali teče voda? Ne morete spremljati pogovora več ljudi v skupini? Imate težave pri pogovoru z ženskami in otroki, brez težav pa se pogovarjate z moškimi? Številne težave s sluhom je mogoče odpraviti in verjetnost ozdravitve je večja, prej ko začnete ukrepati.

RAVNOTEŽJE – Lahko se zgodi, da zaradi vnetja ušes ne morete stati na eni nogi

VRTOGLAVICA – S starostjo vrtoglavica narašča, pogosto pa jo povzročijo virusne okužbe in stranski učinki nekaterih zdravil. Benigna položajna paroksizmalna vrtoglavica ni nevarna.

ZBEGANOST – Možgani prejemajo čutna sporočila od oči, sklepov, kože, mišic in hrbtenjače. Če vse deluje pravilno, imate neverjetno sposobnost zaznavanja smeri.

prejšnji članek
Odstranite uši z rastlinskim oljem
Zdravje
Odstranite uši z rastlinskim oljem
naslednji članek
Najbolj osovražena v Hollywoodu
Svet slavnih
Najbolj osovražena v Hollywoodu