stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Slovenca ves čas premikata meje mogočega

23. 9. 2017; 08.00
Avtor: NS/Zvezde
F&B Acrobatics

Filip in Blaž sta pred izziv postavila kar nekaj znanih obrazov. foto: Nejc Puš

Kjer koli se pojavita Filip Kržišnik in Blaž Slanič, pritegneta pozornost, saj svojim akrobatskim vragolijam nikoli ne pustita počivati. Kot akrobata kljubujeta fizikalnim zakonom in dnevno premikata meje zmožnosti človeškega telesa. Kot popolna športnika in adrenalinska odvisnika z ekstremnimi podvigi pa bosta po novem dvigovala tudi srčni utrip gledalcem pred malimi zasloni.

Nekako se zdi, da nikoli ne počivata, saj sta vedno v pogonu.

Ravno sva se vrnila z belgijskega šova talentov, kjer sva uspešno prepričala žirante in z avdicijskega nastopa odšla s štirimi da-ji. Trenutno pa se vkrcavava na letalo za Švico, kjer naju čaka snemanje za novo športno kolekcijo tehnološko naprednih kompresijskih oblačil, ki berejo srčni utrip, porabljene kalorije in podobno.

A sta kljub vsemu našla čas še za televizijo. Govori se, da bosta tudi del nove oddaje Dan. Kaj nas čaka? 

Res je, poletje je bilo kar pestro, saj smo z Ulo Furlan in ekipo komercialne televizije pripravili izjemno zabavno rubriko Dan za življenje, v kateri na zabaven trening moči in stabilizacije povabiva znane obraze. Ker podpirava zdravo in aktivno življenje, želiva to deliti tudi z drugimi, s tem namenom je oddaja tudi dobrodelne narave, saj vsa prejeta denarna sredstva darujemo Rehabilitacijskemu centru Soča.
Torej bosta mučila znane Slovence in Slovenke? 

Natančno tako. Ker sva samouka in pionirja akrobatike v Sloveniji, nikoli nisva imela trenerja, ki bi nama pripravljal programe za treninge. Vedno sva si sama izmišljala nove vaje za ogrevanje, moč in stabilizacijo, ravnotežje in vse akrobatske trike. Ker imava rada nove izzive in zabavo, so najini treningi izjemno humorni in raznovrstni, a vseeno zelo naporni. Mučenje zagotovljeno!
In kako so se odrezali tisti, s katerima ste že snemali? 

Vsi so naju pozitivno presenetili, tako glasbeniki in televizijske osebnosti kot tudi športniki. Brez izjeme so bili športno podkovani in pripravljeni na najine izzive. Tudi take malo bolj nore in ekstremne, kot je na primer vlečenje vrvi, na katero je privezan avtomobil.


Iskreno – so bili zmožni slediti vajinim vragolijam? Vaju je kdo še posebno presenetil? 

Glede na to, da so treningi prilagojeni širšemu občinstvu in da sva se vsega lotila po metodičnem postopku učenja, smo z vsemi prišli izjemno daleč. Seveda je nekaterim manjkal delček tehničnega znanja ali pa kondicije zaradi drugačnih vaj, kot so jih vajeni, a vseeno so vsi z nasmehom – nekateri sicer kislim – preživeli miganje. Za najboljši odziv pa si zagotovo zasluži aplavz Dejan Zavec.

Med drugim sta navdušila tudi Severino. Je bila takoj za akcijo ali se je pustila prepričevati?

Severina je prava čudežna ženska, vedno je za akcijo. Takoj ko naju je spoznala, se je tudi sama želela preizkusiti v najinih akrobacijah. Uspešno smo poskusili kar lepo število različnih akrobatskih elementov, nekaj jih bo med drugim tudi v njenem novem videospotu.


Vsak, ki vaju vidi v akciji, se vpraša, ali ni zadeva tudi nevarna.

Vse stvari znajo biti nevarne, sploh ker veliko delava tudi kot kaskaderja v filmih in reklamah, kjer se namesto igralcev zaletavamo z avtomobili, skačemo z glavo skozi steklo, se borimo in gorimo. Same stvari, katerim se želi povprečen človek izmakniti. Če si z glavo pri početju, osredotočen na dogajanje in umirjen, se hitro izmakneš nezgodi. Saj veste, kako je, z mezinčkom na nogi se zatakneš ob kos pohištva ravno takrat, ko se ti mudi in ne paziš, kam stopiš.
Kaj je največja želja oziroma kaj si želita narediti, pa še nista? 

Kar zadeva akrobacije – kakšna Filipova stoja na eni roki na Blaževi eni roki, medtem ko on sedi. Na monociklu. Med vožnjo. Pač te standardne vsakdanje želje. Če pa se postaviva na trdna tla, potem pa bi si želela nastopiti na kakšnem velikem odru v tujini, kot je Madison Square Garden, sodelovati v televizijskem šovu Ellen, se pridružiti Cirque du Soleilu in podobno.
In kaj bo naslednja neumnost, ki jo bosta naredila?

Trenutno ravno delava izpit za skoke iz letala s padalom, saj si želiva ustvariti nekaj res ekstremnega, nekaj, česar si nihče na svetu še ni drznil. Veva, da je mogoče hoditi po krilu dvokrilca med letom, pri takih podvigih smo videli že številne cirkusante. Nihče pa še ni izvajal akrobacij in trikov v paru na letalu med letom. Morda ni dovoljeno, če je, bova pa zagotovo prva poskusila!

f&b acrobatics SIT

f&b acrobatics SIT foto: arhiv

Če lahko raziskujeta meje človeških sposobnosti, sta presrečna.

Če lahko raziskujeta meje človeških sposobnosti, sta presrečna. foto: Nejc Puš

F&B Acrobatics Filip in Blaž

F&B Acrobatics Filip in Blaž foto: Nejc Puš

F&B Acrobatics Filip Kržišnik in Blaž Slanic

F&B Acrobatics Filip Kržišnik in Blaž Slanic foto: Osebni album

prejšnji članek
Slovenski zlati košarkarji so tudi predani očetje
Svet slavnih
Slovenski zlati košarkarji so tudi predani očetje
naslednji članek
Okusna sladica Klare Jazbec
Svet slavnih
Okusna sladica Klare Jazbec