Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Znani tujci o praznovanju pri nas

31. 12. 2017; 06.00
Avtor: Andreja Comino/Zvezde
Isaac 2

Isaac Palma foto: Revija Zarja

V Sloveniji je veliko tujcev, ki so našo državo vzeli za svojo in v njej našli ljubezen in prijeten dom. Seveda pa niso pozabili starih navad in tradicij, ki jih prenašajo v svoje zakone in novo življenje. Z veseljem so nam razkrili, kako praznujejo in kako združujejo tuje in slovenske navade. Priznati moramo, da je to včasih zelo zabavno, nihče pa ne ostane lačen.

Isaac Palma, pevec

»Argentina je dežela različnih kultur in navad. V preteklosti so se vanjo preseljevali mnogi iz Evrope, zato je tudi kultura znotraj države zelo barvita. Težko govorim o novoletnih praznikih na splošno, saj ima vsak svoje. Pri nas božično drevesce postavimo že 8. decembra. In ker je takrat pri nas poletje, božične praznike pogosto praznujemo na plaži v kopalkah. Pripravimo različne solate iz tunine, riža in zelene solate. Ne manjka niti ruska solata. Pijemo mate, ki je nepogrešljiv skozi vse leto. V moji družini skoraj ne pijemo alkohola, preostali pa za novo leto pijejo vino, fernet, pivo in žgane pijače. V Sloveniji božično noč praznujete umirjeno, v krogu družine. Argentinci pa smo pozabili, da je božič družinski praznik. Mladina pogosto odide v diskoteko in se vrača šele zjutraj, prisotne je veliko pirotehnike, zato se mi zdi, da božič in novo leto praznujemo skoraj na povsem enak način, kar najbrž ni prav. Odkar sem v Sloveniji, z ženo že v začetku decembra nabereva mah, ki ga položiva pod smrekico, in postaviva jaslice. Prihajam iz mesta Puerto Madryn, iz Patagonije. To je obmorsko mesto, mesto kitov, ki pa ga žal za praznike ne okrasimo tako lepo, kot to počnejo Slovenci po vsej Sloveniji. Moje sestre se navdušujejo nad fotografijami praznično okrašenih slovenskih mest. Veselim se dne, ko bom lahko praznoval praznike skupaj s svojo argentinsko družino v Sloveniji, da bodo tudi oni priča temu čarobnemu času,« pravi Isaac, ki bo novo leto dočakal na Tartinijevem trgu v Piranu. 

Melinda Škufca, plesalka

»Praznike imava rada, vendar si je treba zanje vzeti čas,« pravi Andrej Škufca, ki je ženo Melindo našel na Madžarskem. »Midva sva običajno ob tem času najbolj zaposlena. Ljudje se proti koncu leta radi še bolj zabavajo, za nas pa to pomeni delo. Z letošnjim letom sva zadovoljna. Prva polovica je bila zame zelo naporna, druga malo manj. Toda v primerjavi z leti, ko sva bila še tekmovalca, je obveznosti in naporov še več. Kot 'upokojenca' veliko potujeva, saj sodiva, poučujeva in pleševa na raznih prireditvah. Na Madžarskem imava klub, kjer skrbiva za druge pare,« razlaga Andrej, ki je skupaj z ženo naredil načrt, da bosta od božiča do konca leta doma. Plesalec je tudi prvič v življenju naredil adventni venček in se praznikov zelo veseli. Melinda pa dodaja, da sta si madžarska in slovenska praznična tradicija precej podobni. » Največ razlik je pri hrani. Miza je vedno zelo obložena, Madžari so veliki ljubitelji mesa, zato pripravijo veliko mesnih jedi. Seveda pa na mizi ne sme manjkati sarma. Sama je še ne znam pripraviti,« se smeji simpatična Madžarka, ki se po pomoč pri kuhanju rada zateče k mami. Zakonca Škufca bosta v Ljubljani dočakala tudi novo leto. Zelo sta zadovoljna z letom, ki se izteka. »Letos sva praznovala prvo obletnico poroke, kakšnih drugih pretresov ni bilo, kar nama je zelo všeč. Zelo se imava lepo, najbolj pa bi bila vesela novice o povečanju družine, za kar si zelo prizadevava,« pravita v en glas.

Devin Oliver, košarkar

»V Sloveniji se počutim odlično. Pri košarkarskem klubu Petrol Olimpija sem igral že v pretekli sezoni in zagotovo se ne bi vrnil v Slovenijo, če država in predvsem ljudje ne bi naredili odličnega vtisa name,« je postavni športnik priznal pred kratkim v oddaji Zicer in dodal, da so mu pri nas najbolj všeč ljudje. »Bolj ali manj vsi govorijo angleško, zato nimam težav s komunikacijo. Sem odprta oseba in občutek sem dobil, da so me vsi zelo lepo sprejeli. Hitro sem se navadil na življenje tukaj. Povedati moram, da imate prelepo državo in glavno mesto. Malo mi ni všeč, da je Slovenija nekoliko neznana v svetu, a verjamem, da se bo tudi to spremenilo.« Seveda tudi zanj pridejo trenutki, ko pogreša družino in prijatelje iz ZDA. Predvsem ko se bližajo prazniki. In vsakokrat se veseli, ko praznike preživijo skupaj. »Nestrpno čakam, da bodo prišli na obisk v Ljubljano. Že večkrat so me obiskali. Vsi so navdušeni nad Slovenijo. Vesel sem, ko me velikokrat obiščejo tudi prijatelji iz ZDA, pa tudi novodobna sredstva komuniciranja prek interneta zelo pomagajo pri preganjanju domotožja,« pravi Devin, ki veliko časa za praznovanje ne bo imel, saj imajo veliko tekem in treningov. »Zato za praznike tudi ne bom šel čez lužo. Verjamem, da bodo starši in sestra poskrbeli, da se bomo imeli odlično. Prazniki so vedno nekaj posebnega, saj jih preživimo skupaj v družinskem okolju. Predvsem dobro jemo in se družimo.«

Hannah Mancini, pevka

»Zame so prazniki čas za družino in prijatelje ter oziranje na leto, ki se izteka, in misli na vse lepo, kar se nam je zgodilo, kot tudi za vse morebitne spremembe, ki bi jih rada naredila na začetku novega leta. Vesela sem, da je prišla moja mama in bomo skupaj praznovali. Še bolj posebno bo tudi zato, ker prihaja tudi moževa družina, ki živi v Kaliforniji, tako da bo res veselo,« je zadovoljna pevka, ki bo z možem in hčerko Astrid božični večer preživela pri njegovih starših. Veliko se bo kuhalo – ta večer se bo miza šibila od dobrot, poslušali bodo božično glasbo in komaj čakali naslednje jutro, da bodo videli, kaj je prinesel Božiček. »Tako je od mojega otroštva in to prenašam naprej. Astrid nikoli ne pozabi pravočasno sestaviti svojega seznama želja, tako da dobim kar precej uporabnih namigov, kaj si želi. Trenutno je njena največja želja velikanska gumijasta lizika. Tudi meni so všeč darila, vendar jih ne pričakujem tako kot takrat, ko sem bila otrok. Bolj kot materialne stvari je pomembno, da si pričaramo prijetno vzdušje. Za novo leto bomo šli vsi skupaj smučat, vmes pa bom še imela koncert s svojo skupino Xequtifz.«

foto: Dance Amore

prejšnji članek
Nina Osenar: Vse se ji je izpolnilo
Svet slavnih
Nina Osenar: Vse se ji je izpolnilo
naslednji članek
Po Katarini Čas še ena Slovenka navdušila
Svet slavnih
Po Katarini Čas še ena Slovenka navdušila