1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Milica Prešeren intimno o ljudeh z avtizmom

14. 4. 2018; 07.00
Avtor: Lara Paukovič, Zvezde
milica 2

Mali Viktor, eden izmed junakov dokumentarca foto: RTV SLO

Voditeljica in scenaristka Milica Prešeren o ustvarjanju filma z naslovom Posebne zgodbe o življenju otrok z avtizmom, ki ga je režiral Marko Naberšnik.

»Avtizem je ena tistih stvari, o katerih se veliko govori in piše, pa zato marsikdo verjame, da o njem tudi veliko ve, mislim pa, da malokdo zares pozna življenje z avtizmom. Zato sem ga želela predstaviti skozi oči tistih, za katere je avtizem vsakdanjost, vstopiti v njihov svet, ki ni tako črno-bel, kot se morda zdi,« pripoveduje Milica Prešeren, sicer voditeljica Turbulence, ki se podpisuje pod scenarij novega dokumentarnega filma Posebne zgodbe o življenju otrok z avtizmom. Stereotipna predstava o avtistih je, da so čudaški, asocialni, agresivni, težavni, toda v resnici imajo mnogi izjemne sposobnosti na nekem področju – neko obliko avtistične motnje naj bi tako imeli celo Mozart, Tesla in Einstein. Avtizem namreč ni en sam, oblik je veliko: od otroškega oz. klasičnega avtizma, Aspergerjevega sindroma do atipičnega avtizma.

Milica Prešeren, scenaristka dokumentarnega filma Posebne zgodbe foto: RTV SLO

Ustvarjanje filma, ki ga je režiral Marko Naberšnik, je po besedah scenaristke zahtevalo veliko priprav, raziskovanja, poizvedovanja in pogovorov, svojevrsten izziv pa je bilo tudi pridobivanje sodelujočih družin. »Tako odkrito in iskreno govoriti o življenju z avtizmom, o sebi in svoji družini je vse prej kot lahko,« pravi Milica. »Zato sem vsem sodelujočim neizmerno hvaležna. V filmu spoznamo radovednega dečka Viktorja, ki rad opazuje očeta pri delu, mladostnico Tamaro, ki jo brat opisuje kot ‘povsem normalno, samo na vsake toliko časa malo divja po vrtu’, Bora, ki ima po besedah svojega mentorja ‘spomin kot skener’, Aleka, ki je zelo nadarjen za risanje, in Tadeja, ki rad prepeva skupaj s preostalimi člani družine.«

prejšnji članek
Menedžer hrvaške pevke pobesnel sredi ulice!
Svet slavnih
Menedžer hrvaške pevke pobesnel sredi ulice!
naslednji članek
Poglejte, kaj mu je naredila voditeljica na TV Slovenija!
Svet slavnih
Poglejte, kaj mu je naredila voditeljica na TV Slovenija!