Tartufi oddajajo vonj, ki sprošča steroide, podobne feromonom. Ti pa spodbujajo celice k izločitvi dušikovega oksida, ki ščiti pred boleznimi srca in ožilja, uravnavajo krvni tlak in tudi erekcijo. foto: profimedia
Kulinarika Istre je zelo posebna, a je Slovencem tudi zelo blizu. Je nekakšna kombinacija mediteranskih jedi z bogatim vplivom celine. Istra je seveda območje, bogato z ribami in morskimi sadeži. Predvsem sever Jadrana ponuja obilje škampov, lignjev in školjk, ki jih pretežno najdemo v Limskem kanalu. Zato se boste v Istri le težko izognili ribji juhi, ribjemu golažu, pa škampom »na buzaro«. Ste že pokusili vinsko juho (vinsko supico)?
Nikakor ne moremo mimo okusnega suhega mesa, postreženega z olivami in domačim istrskim sirom. Jedi velikokrat postrežejo z raznolikimi testeninami in jih dodatno začinijo z izdelki iz tartufov. Predvsem v poznih mesecih pomladi in poleti pa je Istra polna divjih špargljev, ki se zato znajdejo na skoraj vsakem krožniku.
Dokaz o kakovosti istrske kulinarike so zagotovo tudi številne nagrade. Že večkrat je bila za najboljšo restavracijo na Hrvaškem razglašena prav istrska restavracija. Hrvaški je istrska restavracija prinesla tudi prvo prestižno priznanje v obliki Michelinove zvezdice. To je prejela rovinjska restavracija Monte.
Istrska juha
Specialiteta, ki jo Istrani obožujejo. Gre za najbolj prepoznaven element istrske kuhinje: kos domačega kruha se popeče na žaru, v glinenem bokalu se zmešata sladkor in poper, mešanica pa se zalije z oljem; v to zmes vlijejo segreto domače vino in vse dobro premešajo, pečeni kruh pa do polovice namočijo v mešanico in tako tudi postrežejo.
Ta jed se sicer zaradi tradicije odprtih kaminov velikokrat kuha pozimi, a Istrani si jo pogosto privoščijo tudi čez leto.
Raj za ljubitelje tartufov
Sama Istra in številna mesta Istrske županije so pravi raj za ljubitelje slastnih tartufov. Gre za okusne užitne podzemne gobe, ki sicer uspevajo v Franciji in Italiji, seveda pa tudi v nam bližnji hrvaški Istri. Tartufi so eden izmed glavnih elementov istrske kulinarike in po kuhinji s tartufi so znane številne restavracije. Ena izmed najbolj znanih je zagotovo Zigante v naselju Livade blizu bolj znanega Motovuna. Družina Zigante je posel s tartufi popeljala na višjo raven, tako s ponudbo številnih izdelkov kot z eno izmed najboljših hrvaških restavracij.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.