pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Ljubezen novinarke in kralja kokaina

28. 6. 2018; 09.00
Avtor: T. T., Vklop
pablo ecobar penelope cruz bardem

Javier Bardem in njegova žena Penelope Cruz v filmu z naslovom Ljubiti Pabla. foto: Karantanija Cinemas

Zgodbo o enem najzloglasnejših trgovcev z mamili na svetu, Pablu Escobarju, so povedali mnogi, a ena, izpod peresa njegove ljubice Virginie Vallejo, je še posebej osebna.

V glavnih vlogah v filmu z naslovom Ljubiti Pabla sta tretjič skupaj pred kamero Javier Bardem in njegova žena Penelope Cruz.

Pablo Escobar je bil sinonim za kokain v Kolumbiji – v nekem obdobju je kar 80 odstotkov belega prahu v ZDA prišlo iz njegovih laboratorijev. Bil je prepričan, da ne počne ničesar narobe: »Sem spodoben človek, ki izvaža rože.« Z »rožami« je služil neznanske vsote: leta 1988 ga je Forbes označil za sedmega najbogatejšega Zemljana (danes bi njegovo premoženje štelo približno 55 milijard dolarjev). Pomagal je najrevnejšim, zaradi česar je bil zelo priljubljen takrat in je v od nasilja in korupcije razklani domovini ponekod še danes, pridigal je o miru, obenem pa si je pot do neznanskega premoženja utiral z nasiljem. Kdor se mu je upal zoperstaviti, ga je čakala zanesljiva smrt.

Umoriti je ukazal več kot dvesto sodnikov, ministre, urednike časopisov, tisoče policistov, razstreliti je dal sodniško palačo in letalo, v Kolumbiji je povzročil vojno med karteli in oblastmi, s katero se država spopada še danes. Obe njegovi plati, častihlepnost in neverjetno krutost, je med letoma 1983 in 1987 spoznavala tudi njegova ljubica Virginia, priljubljena TV-novinarka in ena najbolj zaželenih žensk v državi, ki jo je nekoč prisilil, da kupi diamantno ogrlico za njegovo ženo, jo ustrahoval in poniževal, a se je znova in znova vračala k njemu. Leta 2007 je objavila knjižno uspešnico Ljubiti Pabla, sovražiti Escobarja, iz katere je razvidno, da se je zavedala, s kom ima opravka, z informacijami, ki jih je v štirih letih razmerja dobila, pa je, kljub številnim grožnjam s smrtjo, pred leti pomagala pred roko pravice pripeljati vsaj nekatere izmed Escobarjevih partnerjev, za kar so ji v ZDA podelili politični azil. Še sreča, da so Escobarja leta 1993 eliminirali, saj bi jo sicer lahko doletela enaka usoda kot drugo njegovo nekdanjo ljubico. Uganili ste, umoriti je dal tudi njo.

prejšnji članek
Jaka postal veliki zmagovalec šova MasterChef
Resničnostni šovi
Jaka postal veliki zmagovalec šova MasterChef
naslednji članek
Priljubljena pevka oboževalcem pripravila neprijetno presenečenje
Svet slavnih
Priljubljena pevka oboževalcem pripravila neprijetno presenečenje