pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Luka Novak se vrača na male zaslone

6. 1. 2019; 06.00
Avtor: Katja Kaja Mejač, Vklop
Luka Novak

Z oddajami 50 knjig, ki so nas napisale se na male ekrane vrača Luka Novak. foto: Promocijski material

Na male ekrane se je vrnil Luka Novak, tokrat v sklopu kratkih oddaj 50 knjig, ki so nas napisale, ki na zanimiv način govorijo o slovenskih klasičnih delih, ki so tako ali drugače oblikovala zavest Slovencev.

Vseslovenska osveščevalna akcija 50 knjig, ki so nas napisale je vezana na vrsto dokumentarnih oddaj o slovenskih knjigah. Njen namen je obuditi debate o knjigah in povzročiti, da se v javnih razpravah o njih pogovarjamo ter prepoznamo njihovo ključno vlogo pri oblikovanju družbe. Skozi akcijo bodo ustvarjalci na dostopen način javnosti predstavili 50 ključnih knjig za oblikovanje slovenske družbene zavesti, brez katerih nas ne bi bilo oziroma se ne bi razvili v narod, v kakršnega smo se. Hkrati želijo pokazati, da lahko klasike beremo tudi zunaj predpisanih okvirjev. Bralce pozivajo k bralni drznosti, ki se nato prenese na odnos do branja nasploh. 

Luka Novak in Pižama sta se pogovarjala o Martinu Krpanu. foto: Promocijski material

V prvi sezoni se je voditelj Luka Novak pogovarjal z več kot 70 sogovorniki, s katerimi je poizkušal karseda slikovito predstaviti pomen neke knjige. Do zdaj so na prvem programu televizije Slovenija že predvajali del o Ivanu Cankarju in njegovem Pohujšanju v dolini šentflorjanski, del o slovenskem junaku Martinu Krpanu avtorja Frana Levstika in o Slavi vojvodine Kranjske Janeza Vajkarda Valvasorja. V naslednjem delu bo predstavljena knjiga, ki smo jo vsi spoznali v osnovni šoli, a se njenega pravega pomena takrat še nismo zavedali, knjiga Pod svobodnim soncem Frana Saleškega Finžgarja. V njej bo o tem, zakaj nas je knjiga Pod svobodnim soncem napisala, spregovoril tudi dr. Janez Bogataj, član Društva Staroverci, ki je Finžgarja v otroštvu osebno poznal, saj je bil slovenski pisatelj njegov stric.

Oddaja Pod svobodnim soncem

Povest davnih dedov – tako je Fran Saleški Finžgar podnaslovil svoje najbolj znano delo. Ena največkrat ponatisnjenih in najbolj branih knjig na Slovenskem je sprva izhajala v Domu in svetu kot podlistek, v knjižni obliki je izšla leta 1912, do zdaj pa je bila natisnjena v 230 tisoč izvodih. Kako malo je manjkalo, da se po Finžgarjevi knjigi ni posnel pravi spekatakel, bo v oddaji povedal pisateljev nečak, profesor Janez Bogataj. V oddaji tudi o Finžgarjevi jezikovni inovativnosti in o močnem narodobudnem vidiku, ki prinaša uvid v slovansko mitologijo. O Perunu, Velesu in Mokoš so se ustvarjalci pogovarjali s članom Društva Staroverci, Matijem Kendo.

Objavljeno v reviji Vklop št. 51, 20. 12. 2108
prejšnji članek
Ženo je moral kar trikrat zasnubiti
Svet slavnih
Ženo je moral kar trikrat zasnubiti
naslednji članek
Istanbulska nevesta: Zvezdnik osem mesecev skrival svojega sina
Svet slavnih
Istanbulska nevesta: Zvezdnik osem mesecev skrival svojega sina