lea mederal 1 Dobra karma

Znana nosečnica upošteva nasvete Tanje Žagar in...

Alec Baldwin Svet24.si

VIDEO: Alec Baldwin se umika. Je klonil?

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

b64cdc39d252bf0b05e37161f3c928ac Svet24.si

Kacin se je vrnil in povedal, kdaj bo vlada ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Momčilo Otašević, šverc komerc, na granici Njena.si

'Krešo' se bo razveselil rojstva sina

Žena slovenskega režiserja zbolela za rakom
| K.M.

Žena slovenskega režiserja zbolela za rakom

Metod Pevec, Jernej Prelac / Europa Donna

Le redko kdo je vedel, da je težka bolezen doletela tudi Majo Koser Pevec, ženo slovenskega režiserja Metoda Pevca. Kako se je ob bolezni spremenil njun odnos in kako so se s preizkušnjo soočali?

Metod Pevec je o ženini bolezni spregovoril na tiskovni konferenci Europe Donne, slovenskega združenja za boj proti raku. "Z mojega vidika se odnos ni bistveno spremenil, ampak vseeno mislim, da taka bolezen vsak odnos dodatno obremeni, ne upam si trditi, da ga okrepi. Je pa gotovo, da je to odnos med dvema in med tema dvema nenadoma stoji še nekdo in to je strah, ki se naseli vmes. Odnose nekoliko zaplete, saj nekdo, ki nima izkušnje z boleznijo, predvsem s tako težko, se sprašuje, kako boš vklopil neke senzorje, da boš začutil, kaj ta oseba potrebuje. Rabiš nekaj časa, da to razviješ. Če bi ona sedela tukaj, bi morda odgovorila drugače," je povedal režiser, ki ga poznamo po delih, kot so Pod njenim oknom (2003), Estrellita – Pesem za domov (2007), Hit poletja in Lahko noč, gospodična (2010). Pevec je k temu še dodal, da je prepričan, da se ženi ni izneveril in da je poskušal po svojih najboljših močeh ostati partner v njunem odnosu. "Ne vem pa, kako mi je to uspelo."

Foto: Mediaspeed - Maja Pevec, Metod Pevec

Ob vsem skupaj se najbolj spominja, da sta se vsem spremenila urnik oziroma koledar in prehrana, saj je bilo življenje podrejeno kemoterapijam, ženi pa določene jedi, v katerih je prej uživala, niso več odgovarjale. "Nenadoma ni več veljal tisti koledar, ki sicer velja, sončni, ampak je nastopil koledar kemoterapij. Ki je bil tritedenski. Prvi teden je grozen, drugi teden je ok, tretji pa je skoraj normalen. Potem se ta cikel ponavlja, ti pa to čutiš kot koledar, kot da se je čas spremenil." 

Foto: Jernej Prelac / Europa Donna - Bostjan, Boris, Metod

Združenje Europa Donna je 10. januarja začela z akcijo akcija Napolni nas z upanjem: stari tolarji za nove začetke, ki bo potekala vse do 1. marca 2019. V tem obdobju bo potekalo zbiranje starih tolarskih bankovcev, s katerimi želijo zbrati sredstva za nadgradnjo programa ROZA, ki bolnicam in njihovim svojcem nudi psihosocialno pomoč ob soočanju z diagnozo rak. Roza zabojniki, v katere lahko oddate stare tolarje, so na voljo v 644 trgovinah Mercator in v poslovalnicah NLB po vsej Sloveniji.

Program ROZA:
V okviru programa Roza, ki ga v Združenju Europa Donna Slovenija izvajajo v sodelovanju s partnerji, so bolnicam in njihovim svojcem v času zdravljenja in po njem na voljo različne oblike psihosocialne podpore. Različne oblike pomoči so na voljo 365 dni v letu: individualni pogovori preko svetovalnega telefona ali v živo, podporne skupine za bolnice, njihove svojce in žalujoče ter tabori za otroke so ključni stebri programa ROZA. Program ROZA v letih od 2017 do 2019 sofinancira Ministrstvo za zdravje, vse aktivnosti so za udeležence brezplačne.