nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kaj se skriva na vašem krožniku?

15. 2. 2019; 03.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Dimljen Manca

JB foto: Manca Jevšček/JB

V zdravi prehrani je med najpomembnejšimi smernicami predvsem ta, da poznate živila, ki jih jeste, oziroma veste, od kod izvirajo. Krajša ko je njihova pot, bolj zdrava in manj gensko spremenjena je hrana. Tega se zaveda tudi slovenski kuharski mojster Janez Bratovž, ki celo osebno pozna dobavitelje svoje restavracije. Njihove zgodbe je zbral v novi kuharski knjigi.

»Razlika je, ali imaš moko od poznanega dobavitelja ali pa jo greš kupit h trgovcu. Ko prideš h Gregorju Šlibarju, ki moko pred tabo melje na kamen, in tega človeka poznaš, veš, kako živi, veš, kako živi njegova družina. Ali pa Gorazd Trušnovec, čebelar, ko veš, kako gre poleg službe vsak dan gledat čebele. Potem šele začutiš, kaj je sestavina. Iz tega sem izhajal in tako je nastala knjiga,« je o svoji knjigi, ki ni zgolj kuharica, temveč knjiga, polna kulinaričnih zgodb, povedal Janez Bratovž. V njej je tako združil svoje edinstvene recepte, neverjetne fotografije, zgodbe domačih dobaviteljev in sestavine, ki so v veliki večini na voljo v Sloveniji. 

Janez Bratovž foto: Marko Vavpotič/M24


Katere sestavine imajo glavno vlogo? 
Janez Bratovž je s svojo ekipo poskusil v najboljši luči predstaviti dvajset dobaviteljev in dvajset sestavin. Med njimi so jadranske ribe in škampi, brancin, solni cvet piranskih solin, tartufi, oljčno olje, kozji sir, vinski kis, pršut, kislo zelje, divja zelišča in cvetlice, cvetni prah in med, soška postrv, govedina, žrebiček, bučno olje, vino, divjačina, krškopoljski prašič, koruza, jagenjček. V knjigi pa lahko najdete recepte, ki so jih pred objavo preizkusile neprofesionalne slovenske kuharice, ki so pomagale pri izpopolnitvi receptov, za kuhano hobotnico v lastni omaki, sorbet iz kislega zelja, modro kuhano soško postrv s kisom in zelenjavo ter številne druge v kombinacijah in izvedbi izstopajoče recepte. 

Janez Bratovž z ekipo, ki je ustvarjala knjigo foto: Marko Vavpotič/M24


Idejo celotnega koncepta knjige, restavracije in samega kuharskega delovanja Janeza Bratovža pa odlično ponazarja že citat iz prvega poglavja o jadranskih ribah in škampih, ki jih za Bratovža dobavlja Drago Šiša. »Rad naroči brancina in orado, kajti to sta kulinarični zvezdi Jadranskega morja in prepričljivo boljši, kadar zrasteta kot divjaka in ne na ribji farmi.«

O knjigi

JB knjiga naslovnica foto: Promocijski material


V knjigi je Slovenija predstavljena skozi drugačno prizmo, ki je do zdaj še nismo bili vajeni. Glavni junaki so kmetovalci, pridelovalci in prodajalci, saj prav oni dnevno skrbijo za najboljše sestavine slovenskega izvora. Po njihovi zaslugi je hrana v Bratovževi restavraciji še toliko bolj okusna, hkrati pa so s svojimi zgodbami tudi zaslužni za to, da je ta knjiga sploh lahko nastala.

Manca Jevšček, JB, Knjiga foto: JB knjiga

Posebna pa ni zgolj zaradi vsebine, ampak tudi zaradi vizualne podobe. V slovenskem jeziku je konec decembra izšlo zgolj 900 izvodov, vsi pa so unikatni in minimalistično zasnovani. Naslovnice so ročno poslikane, številne med njimi je poslikal sam kuharski mojster. Odločitev o minimalističnem oblikovanju pa se skriva predvsem za željo oblikovalca Žareta Kerina, ki z barvami, pisavami in različnimi grafičnimi elementi ni želel delati konkurence fotografijam, ki sta jih ustvarila Matjaž Tančič na lokacijah in Manca Javšček, ki je fotografirala jedi. »Minimalizem do konca, zato da pridejo sijajne fotografije do izraza. Razlikuje pa se tudi v tem, da od 900 izvodov, kolikor jih je izšlo, niti dva nista enaka. Vsaka naslovnica je ročno poslikana in unikatna. Tako kot Janezova hrana, ko na mizo ne prideta niti dva krožnika enaka. Vsak, ki bo kupil knjigo, bo imel doma unikat.«

Manca Jevšček, JB, Knjiga foto: JB knjiga

prejšnji članek
Benedict Cumberbatch je hudič!
Svet slavnih
Benedict Cumberbatch je hudič!
naslednji članek
Marko Potrč pojasnil svojo plat zgodbe
Svet slavnih
Marko Potrč pojasnil svojo plat zgodbe