kitara
Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž Šegula

gašper bedenčič
Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi številko osumljenega pobiralca provizij

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Tih deževen dan: Takšen je danes pevec

19. 2. 2019; 08.00
Avtor: V.M.
cole moretti

Josip Moretti – Cole foto: RTV Slovenija

Josip Moretti – Cole bo meseca marca dopolnil 60 let. Vas zanima, kam ga je ponesla pot?

Pisalo se je leto 1993, ko je Josip Moretti – Cole z glasbeno zasedbo 1x Band stopil na oder slovenskega izbora za pesem Evrovizije. Tedaj je 34-letni mladenič, ki se ga spomnimo po daljših, valovitih laseh in barviti srajci, slavil zmago s popevko Tih deževen dan in tako postal prvi predstavnik Slovenije na odmevnem tekmovanju Evrosong. Čeprav se je skupina uvrstila šele na predzadnje, 22. mesto, pa je skladba v slovenskem prostoru pustila neizmeren pečat.

Kako je nastala znamenita melodija …

Skladba Tih deževen dan je nastala leta 1991, na Rabu. "V dneh, ko je bilo nekaj dni zelo, zelo vroče. In eno popoldne, to se spominjam, se je pooblačilo in začel je padati rahel dež. Tisti duševni mir in dež, ki je spral soparo, iz tistega vzdušja se mi je melodija zapodila čez glavo, zato sem brž zagrabil kitaro in začel peti: Tih deževen dan …," je v nedavnem intervjuju za RTV Josip pojasnil, kako je nastala osnovna ideja za zmagovalno popevko.

Lea Sirk dobiva grozilna pisma in se opravičuje

Cole Moretti foto: Grega Eržen

Kam ga je ponesla pot? Se še ukvarja z glasbo?

Od oranja ledine na pevskem tekmovanju je minilo že 26 let. Skupina 1x Band je publiki pomahala v slovo leta 1997, Moretti pa je nadaljeval s svojim delom, ki ga je opravljal že v času delovanja glasbene zasedbe. ''Že takrat sem delal kot tonski tehnik, asistet, snemalec. Snemal sem druge ansamble, orkestre, izvajalce, moje kolege … in zdaj po 34 letih dela na radiu, lahko rečem, da sem po studiih že inventarna številka postal. Delam tudi z reportažnimi avtomobili, po terenih, odgovoren sem tudi za zvok na raznih festivalih, pa postavitev mikrofonov, delo z glasbeniki itd. Meni je to veliko lažje, saj so to moji kolegi in se lahko z njimi poistovetim. Morda je tudi to eden izmed razlogov, zakaj me imajo kolegi radi, zakaj me spoštujejo.''

Kaj pa glasbeno ustvarjanje? ''V moji karieri je še vedno dovolj prostora, da lahko še ustvarjam novo glasbo. Ustvaril sem približno 85 avtorskih del, veliko je tudi del, pod katere sem podpisan, kot soavtor. Glasbo imam rad, tako da še vedno rad naredim kakšno skladbo,'' je v omenjenem intervjuju pojasnil Josip.

prejšnji članek
Prišel je Minéral 89, dnevni odmerek za močnejšo kožo!
Zdravje
Prišel je Minéral 89, dnevni odmerek za močnejšo kožo!
naslednji članek
Toliko je z EMO zaslužila strokovna žirija
Svet slavnih
Toliko je z EMO zaslužila strokovna žirija
#obraziavenija
obraziavenija