pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrla pionirka feminističnega performansa

8. 3. 2019; 05.00
Avtor: STA
Carolee Schneemann

Carolee Schneemann foto: Profimedia

Umrla je ameriška umetnica Carolee Schneemann, ki je veljala za pionirko feminističnega performansa. Njeno delo o vlogah spola, spolnosti in uporabi teles v umetnosti je močno vplivalo na poznejše generacije umetnikov.

V starosti 79 let je umrla ameriška umetnica Carolee Schneemann, so sporočili iz njene galerije P.P.O.W. v New Yorku. Rodila se je 12. oktobra 1939 v Pensilvaniji. Študirala je umetnost in umetniško pot začela s slikarstvom, v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja pa je pomembno prispevala k razvoju akcijske umetnosti.

"Kot pionirka feminističnega performansa je v začetku 60. let telo uporabila za osnovno svoje umetnosti. S tem je žensko predstavila kot ustvarjalko in hkrati kot aktivni del same stvaritve," je leta zapisala Christine Macel, kuratorka mednarodnega umetnostnega bienala v Benetkah, na katerem je Carolle Schneemann prejela zlatega leva za življenjsko delo. Dodala je, da je v nasprotju s tradicionalnim predstavljanjem žensk kot preprostih golih objektov, umetnica golo telo uporabila kot primitivno in arhaično silo, ki je sposobna spajanja z energijo.

prejšnji članek
Je šel 'Kemal' tokrat predaleč - oboževalci ogorčeni
Svet slavnih
Je šel 'Kemal' tokrat predaleč - oboževalci ogorčeni
naslednji članek
Kaj jesti, ko ste bolni?
Zdravje
Kaj jesti, ko ste bolni?