osenar Odkrito.si

Kaj se dogaja z Nino Osenar? Pogrešamo jo že ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za nedeljo, 26. maja

zvezda Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 27. 5. do ...

upokojenci, upokojenka, socialno ogroženi Svet24.si

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

76D02321-A027-4E57-AED0-504B9FF1A92F Svet24.si

Ines Erbus: »To je moja droga«

timon sturbej Njena.si

Igralec Reke ljubezni bo snemal z legendarnim ...

nika kljun Njena.si

Olala: Nika Kljun kot vroča divja mačka

Jose Carreras zavzel Stožice: tudi v drugo "koncert, ki si ga zapomniš"
| J.P./Svet24

Jose Carreras zavzel Stožice: tudi v drugo "koncert, ki si ga zapomniš"

Jose Carreras v Stožicah, T. L.

Ljubljana je z dolgim in toplim aplavzom pozdravila Joseja Carrerasa, ki je koncert začel s skladbo L’ultima Canzone.

Na drugo marčevsko nedeljo v Stožicah poteka glasbena poslastica. Ljubljano je znova obiskal Jose Carreras.

Tenorist svetovnega kova je na poslovilni turneji, na kateri obiskuje le dvorane, na katere ga v skoraj 50-letni karieri vežejo najlepši spomini. To je za Carrerasa drugo gostovanje v ljubljanskih Stožicah, potem ko je leta 2010 izvedel sploh prvi koncert v tej na novo odprti dvorani. Na koncertu ga spremlja 50-članski Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Miquela Ortege, gosta sta v Sloveniji delujoča hrvaška sopranistka Martina Zadro in slovenski težkokategornik Jan Plestenjak, ki mu je pripadla otvoritev drugega dela koncerta. Po dveh skladbah je nadaljeval Carreras.

Foto: T. L. - Jose Carreras v Stožicah

V Barceloni rojeni 72-letni tenorist na včerajšnji tiskovni konferenci ni skrival, da ga na Ljubljano vežejo posebne vezi in da ima tu veliko prijateljev. Njegov prvi koncert v Stožicah je bil "koncert, ki si ga zapomniš", slovensko občinstvo pa se mu zdi toplo, z dobrim znanjem o klasični glasbi, zato zelo rad nastopa pred njim, je še dejal. Včeraj zvečer je z orkestrom in gostoma opravil večurno vajo, danes pred nastopom pa še tonsko pripravo.

Foto: T. L. - Jose Carreras v Stožicah

Carreras je včeraj obiskal onkološki oddelek Pediatrične klinike v Ljubljani, ki ji je pred leti doniral sredstva.

Poslovilna svetovna turneja ga bo popeljala po Evropi, Aziji in Združenih državah Amerike.

Več kot 160 posnetkov

Carreras je kariero začel leta 1970 in obveljal za enega najlepših tenorskih vokalov ob Placidu Domingu in že pokojnem Lucianu Pavarottiju, s katerimi je oblikoval tudi zasedbo Trije tenorji, ki je med letoma 1990 in 2003 s klasično glasbo navduševala množice po svetu. Njihovo partnerstvo in prijateljstvo je bilo, kot je povedal, fantastična izkušnja, saj so bili veliko skupaj: vadili so, peli in potovali. Povezoval jih je tudi nogomet in čeprav je vsak navijal za svoj klub in so nekatere tekme gledali tudi skupaj, jih to ni "nikoli sprlo".

Foto: T. L. - Jose Carreras v Stožicah

Med navdihe, ki so ga pripeljali do gostovanj na največjih opernih odrih in festivalih ter sodelovanj z mnogimi priznanimi dirigenti, uvršča veliko stvari in veliko ljudi, ki so mu pri tem pomagali, za svojega idola pa šteje italijanskega pevca Giuseppeja Di Stefana. Poustvarjal je več kot 60 oper, pri čemer je slovel zlasti po vlogah v Verdijevih in Puccinijevih delih, poleg tega je izvajal oratorije in recitale. Njegova diskografija šteje več kot 160 posnetkov, ki so jih prodali v več kot 60 milijonov izvodih.

Na operne odre se je vrnil v letih 2014 po osmih letih mirovanja, peti pa namerava, kot je povedal, še kakšni dve leti. Znan je tudi po svojem humanitarnem delu; ustanovil je namreč mednarodno fundacijo za levkemijo, ki jo je prebolel tudi sam. Na tem področju ga s Slovenijo povezuje zdravnik Ciril Rozman, ki je po Carrerasovih besedah pomemben člen fundacije, s katerim sta v tedenskih stikih.