atomik harmonik Dobra karma

Špelca iz Atomik Harmonik – po neuspešnih ...

meghan markle_kate middleton Svet24.si

Oseba, ki je prizadela Kate Middleton, povezana z ...

jansa-pl Reporter.si

Kdo so obiskovalci kabineta predsednika vlade ...

virus, računalnik Svet24.si

Želijo vas pretentati, da delijo brezplačno ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Širjenje hiva povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so okuženi
| V.M. / STA

Širjenje hiva povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so okuženi

Tomažič: Londonski primer ozdravitve okuženega s hivom še ni čisto zanesljiv, Profimedia

Okoli 80 odstotkov novih okužb z virusom hiv v ZDA povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so seropozitivni ali tisti, ki to vedo, a se ne zdravijo, kaže nedavna raziskava ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Raziskava je pokazala, da 38 - odstotkov okužb s hivom povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so okuženi, 43 -  odstotkov pa tisti, ki vedo, da so okuženi, a ne jemljejo antiretrovirusnih zdravil. Preostale okužbe povzročijo tisti, ki se zdravijo, a pri katerih virus očitno še ni bil zatrt. Pol milijona ljudi v ZDA, ki so okuženi, a jemljejo zdravila in je virus pri njih zatrt, hiva ne širi oz. je stopnja širjenja ničelna, še izhaja iz raziskave.

CDC krivdo za to, da okuženi s hivom ne jemljejo zdravil, vidi predvsem v finančnih in socialnih razlogih - sploh glede na to, da so ta zdravila običajno v obliki tablet, ki se jemljejo dnevno, stranski učinki pa so minimalni.

Najvišje tveganje za okužbo s hivom imajo še vedno homoseksualni moški. Glede na raziskavo so namreč tri četrtine novih okužb povzročili moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Pet odstotkov okužb je posledica uživanja intravenoznih drog med homoseksualnimi moškimi, medtem ko jih je 10 odstotkov posledica uživanja tovrstnih mamil med preostalo populacijo.

Dvanajst odstotkov novih okužb so zabeležili med heteroseksualnimi, sicer pa je najvišja stopnja prenosa okužbe v starostni skupini med 13 in 24 let.