filip flisar Svet24.si

FOTO: Ko slovenski vrhunski športniki postanejo ...

Marieke Vervoort Svet24.si

Paraolimpijka izbrala evtanazijo in se poslovila ...

mačka Dobra karma

Vsak odtenek mačjega kožuščka nosi posebno ...

nomago, avtobus Svet24.si

Šofer "zaradi varnostnih razlogov" dijakinj ni ...

ad Odkrito.si

Zdravljenje atopijskega dermatitisa je zahtevno, ...

Selena Gomez Najstnica.si

Selena Gomez v novi pesmi govori o Justinu ...

Primoz Roglic, Lora Klinc Njena.si

Primož Roglič objavil sina, s katerim sta si ...

Širjenje hiva povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so okuženi
| V.M. / STA

Širjenje hiva povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so okuženi

Tomažič: Londonski primer ozdravitve okuženega s hivom še ni čisto zanesljiv, Profimedia

Okoli 80 odstotkov novih okužb z virusom hiv v ZDA povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so seropozitivni ali tisti, ki to vedo, a se ne zdravijo, kaže nedavna raziskava ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC).

Raziskava je pokazala, da 38 - odstotkov okužb s hivom povzročijo posamezniki, ki ne vedo, da so okuženi, 43 -  odstotkov pa tisti, ki vedo, da so okuženi, a ne jemljejo antiretrovirusnih zdravil. Preostale okužbe povzročijo tisti, ki se zdravijo, a pri katerih virus očitno še ni bil zatrt. Pol milijona ljudi v ZDA, ki so okuženi, a jemljejo zdravila in je virus pri njih zatrt, hiva ne širi oz. je stopnja širjenja ničelna, še izhaja iz raziskave.

CDC krivdo za to, da okuženi s hivom ne jemljejo zdravil, vidi predvsem v finančnih in socialnih razlogih - sploh glede na to, da so ta zdravila običajno v obliki tablet, ki se jemljejo dnevno, stranski učinki pa so minimalni.

Najvišje tveganje za okužbo s hivom imajo še vedno homoseksualni moški. Glede na raziskavo so namreč tri četrtine novih okužb povzročili moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Pet odstotkov okužb je posledica uživanja intravenoznih drog med homoseksualnimi moškimi, medtem ko jih je 10 odstotkov posledica uživanja tovrstnih mamil med preostalo populacijo.

Dvanajst odstotkov novih okužb so zabeležili med heteroseksualnimi, sicer pa je najvišja stopnja prenosa okužbe v starostni skupini med 13 in 24 let.