kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Groza na Glavarjevi cesti v Komendi

la-palma, lava, izbruh-vukana Svet24.si

FOTO: Lava golta vse pred sabo, a naravi se je ...

blaz1 Svet24.si

Blaž Švab o tem, kaj je počel med poletjem, in ...

milan kucan 1990 bobo Reporter.si

Ljerka Bizilj: Kako sem postala »Kučanova ...

oshkosh, lkov 4x4, matej tonin Necenzurirano

Zakaj Tonin ni razkril, da bo kupil še 100 ...

the-prince, hbo Odkrito.si

Satira kraljeve družine, ki je tako neokusna, da ...

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Pesem Mirana Rudana odstira srce parajoče zgodbe otrok
| V.M.

Pesem Mirana Rudana odstira srce parajoče zgodbe otrok

Miran Rudan, Revija Vklop

Po ogledu odmevnega videospota 'Ne joči, da srce ne poči' sta šolarja v joku razkrila, s kakšnimi težavami se soočata za zaprtimi vrati domačega doma … Koliko je še takšnih zgodb? Vredno razmisleka …

Pesem Mirana Rudana Ne joči, da srce ne poči ni zgolj skladba, ki ji radi prisluhnemo na radijskih valovih ali med srfanjem po svetovnem medmrežju. Globoko besedilo je namreč pritegnilo tudi pedagoge, ki so v modrih vrsticah s čutnim, poučnim sporočilom našli nauke, ki jih lahko na razrednih urah uporabijo za pogovor o nasilju med vrstniki.

Kot je na družabnem omrežju pojasnila prof. pedagogike in sociologije (imena zaradi občutljive teme ne bomo omenjali), se je na eni izmed razrednih ur, kjer je otrokom predstavila pesem in nadaljevala pogovor o vsebini zgodbe, eden izmed učencev pričel jokati. Ob ogledanem so se namreč v njem prebudila čustva, ki jih je strt delil s sošolci in učiteljico. Slednje se je dečkova izpoved tako dotaknila, da je pripetljaj z namenom razmisleka prelila v naslednje vrstice …

Foto: URŠKA DOBOVIŠEK - Utrinek iz snemanja videospota.

Na razredni uri so si učenci ogledali tale video posnetek: POP DESIGN - Ne joči (da srce ne poči). Primeren je za razredne ure in pogovor o nasilju med vrstniki.

Po ogledu in v pogovoru z učenci je eden izmed učencev pričel jokati. Povedal je s solzami v očeh: " Fantek je narisal risbico za mamo. In so mu jo strgali. Jaz imam rad mamo, ona pa mene ne mara." Nastala je tišina. Otroci so onemeli, midve z učiteljico tudi. Nadaljeval je:"Nikoli je ni doma. Laže mi, da bo nehala igrati igrice in kaditi, pa ne preneha. Rekla je, da bo odšla, ker me ne prenese."

V tem trenutku je pričela jokati deklica iz razreda. "Mene pa očka ne mara. Ko ga pokličem, reče da nima časa zame. Da dela, pa slišim, da je s prijatelji v gostilni."

Nimam besed. Otroci ne pridejo na svet po lastni želji. Otroke si želimo. Otroci niso igrača, ki jo odvržemo, ko se jo naveličamo. Niso avtomobili, ki jih zamenjamo, ko nam ne služijo več.

Povabila sem dečkovo mamo na pogovor. Povedala je, da je zgubila stik s sinom, da sta različnega karakterja, da ne more z njim.

Vprašala me je kaj ji predlagam. "Čas, vzemite si čas za sina."

Začudeno me je pogledala in vprašala: "Ali samo to?"

Z zapisom smo seznanili Mirana Rudana, ki pa nam je povedal, da tudi sam prejema številne izpovedi in sporočila. "Tudi sam dobivam v zasebna sporočila in na mail veliko zgodb in odzivov na pesem in videospot. Pišejo mi, da so bili tudi sami v tem položaju, da so veseli, da je nastala takšna pesem in videospot, saj njihovi otroci vidijo, da se to dogaja tudi drugim in so se na ta nacin zaupali staršem ... da so nekateri sami doživeli takšno ravnanje ..."