Natasha Diddee
Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, zdaj je umrla

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Številni zvezdniki se soočajo s to težavo!

14. 4. 2019; 09.00
Avtor: T. J.
steven spielberg

Steven Spielberg foto: Profimedia

Igralci se morajo prebijati skozi zahtevne scenarije in se na pamet naučiti filmska besedila, njihovi glasbeni kolegi si morajo zapomniti besedila vseh svojih pesmi, vsi skupaj pa morajo biti spretni govorci, saj pogosto nastopajo v javnosti. Čeprav se zdi, da s tem nimajo nobenih težav, saj navzven delujejo popolno, pa ni vedno tako. Tudi slavni so namreč le iz krvi in mesa, kar pomeni, da ima prav vsak tudi kakšno pomanjkljivost. Nekateri na primer ne znajo dobro brati in pisati, ker se spopadajo z disleksijo, najpogostejšo nevrološko pogojeno motnjo, ki otežuje usvajanje in rabo veščin branja, pravopisa in pisanja. Predstavljamo nekaj zvezdnikov, ki so javno spregovorili o svoji težavi.

Steven Spielberg

Steven Spielberg se spopada z disleksijo, ki pa mu na srečo ne more do živega. Eden najuspešnejših filmskih ustvarjalcev vseh časov si je ustvaril zavidanja vredno kariero, ki traja že več kot štirideset let. Ker so mu disleksijo diagnosticirali šele pred nekaj leti, so ga imeli učitelji za lenega, sošolci pa so ga pogosto zbadali. Ni čudno, da je čas raje kot v šoli preživljal v svojem domu, kjer se je posvečal ustvarjanju filmov. Izkoristil je svoje vizualne sposobnosti in že pri petnajstih letih napisal scenarij ter posnel svoj prvi film.

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino foto: Profimedia

Le kdo bi si mislil, da ima legendarni filmski ustvarjalec in igralec Quentin Tarantino disleksijo? Verjetno malokdo, a filmski genij na področju branja in pisanja dejansko ni najbolj nadarjen, še posebno velike težave pa ima s pravopisom. Med šolanjem mu je disleksija povzročala težave, zato je šolo že pri petnajstih letih obesil na klin, danes pa 55-letnika ta motnja pri njegovem delu prav nič ne ovira. Kontroverzni zvezdnik, čigar inteligentni količnik menda znaša 160, je navsezadnje napisal že ogromno odličnih scenarijev.

Jamie Oliver

Jamie Oliver foto: Profimedia

Sloviti britanski televizijski kuhar Jamie Oliver sicer piše le kuharske knjige, ki jih je do zdaj izdal že več kot dvajset, a tudi za to je treba obvladati pisanje. Jamie, ki slovi kot oster kritik sodobnega izobraževalnega sistema, pa ima s pisanjem in branjem precej velike težave, saj ga že dolga leta muči disleksija. Ni čudno, da je »goli kuhar«, ki bo maja praznoval 44. rojstni dan, prvo knjigo v celoti prebral šele pri 38 letih!

Tom Cruise

Tom Cruise foto: Profimedia

Hollywoodski zvezdnik Tom Cruise spada med tiste slavne ljudi, ki stojijo za svojo motnjo in je sploh ne poskušajo skriti pred javnostjo. Pri igralcu in filmskem producentu so disleksijo odkrili zelo pozno, šele pri 26 letih, ko je bil že uveljavljen zvezdnik in je ravno postal scientolog. Tom pravi, da mu je takrat še neodkrita disleksija v šoli in tudi pri ustvarjanju kariere sicer povzročala nekaj težav, a se ni pustil vreči iz tira.

Keira Knightley

Keira Knightley foto: Profimedia

Angleška igralka Keira Knightley odkrito priznava, da ne bere rada. Razlog se verjetno skriva tudi v tem, da ji branje povzroča težave, saj so ji že v zgodnjem otroštvu odkrili disleksijo. Ko je bila stara šest let in so njeni vrstniki počasi začeli brati ter pisati, je dojela, da ji to ne gre in da zaostaja za njimi. Kot otrok se je seveda težko sprijaznila s tem spoznanjem, zato je vse skupaj zamolčala celo staršema, ki ju ni hotela prizadeti in razočarati. Prav velika strast, ki jo goji do igralstva, ji je čudežno pomagala pri premagovanju težav. Njena starša sta ji namreč zagrozila, da se ne bo več smela ukvarjati s svojim najljubšim konjičkom, torej igralstvom, če se ne bo bolj potrudila in vadila branja. Ker se je bala, da bosta starša grožnjo uresničila, se je redno posvečala branju, kar se je vsekakor izplačalo. Je pa res, da je motnja pri Keiri še vedno opazna. Med drugim ne zmore prebrati neznanega besedila pred občinstvom. To lahko stori le, če se besedilo pred tem nauči na pamet: »Ne znam ravno dobro brati in pisati, s scenariji pa nekako shajam.« Ob tem velja omeniti, da je tudi Keirina ameriška kolegica Liv Tyler vložila veliko truda v bitko z disleksijo, ki so ji jo ravno tako diagnosticirali med njenim šolanjem. S posebnimi vajami je motnjo nekako spravila pod nadzor in danes skoraj nima več težav z njo.

Jennifer Aniston

Jennifer Aniston foto: Profimedia

Tudi Jennifer Aniston je pred nekaj leti razkrila, da ima težave z branjem in pisanjem. Ker igralki, filmski producentki in poslovni ženski disleksije dolgo časa niso diagnosticirali, je bila diagnoza, ki so ji jo postavili pred štirimi leti, zanjo pravzaprav osvoboditev. Pred tem je vzroke za svoje težave namreč iskala povsem drugje: »Preprosto si nisem mogla ničesar zapomniti, zato sem mislila, da nisem dovolj pametna.« Mimogrede, tudi Jenniferini stanovski kolegici Whoopi Goldberg, ki je bila v šoli žrtev mobinga, so disleksijo diagnosticirali, ko je bila že odrasla in ko je bilo šolanje, ki mu je hrbet obrnila pri sedemnajstih letih, že zdavnaj za njo.

Orlando Bloom

Orlando Bloom foto: Profimedia

Angleški igralec Orlando Bloom je disleksijo očitno izkoristil v svoj prid, saj je trdno prepričan, da je ravno zaradi te motnje prišel tako daleč v Hollywoodu. Ker je moral v šoli vlagati dvakrat toliko truda kot njegovi sošolci, je bil vajen garanja in vztrajnosti, kar se je pozneje poznalo tudi na poklicnem področju. Sliši se smiselno in logično.

Cher

Cher foto: Profimedia

Cher je šolanje predstavljajo pravi pekel. Zaradi disleksije ni nikoli ničesar prebrala pred razredom, poleg tega pa je morala zaradi težav z branjem med poukom pozorno poslušati učitelje in si vse zapomniti. Svoje težave je pevka in igralka, ki je nad šolanjem obupala v tretjem letniku srednje šole, prvič razkrila v pogovoru za revijo Parade: »V šoli sem bila slaba. Nisem je marala. Ker nisem znala zares brati, sem se naučila vse ob poslušanju. Pisala sem lahko le, če sem to počela počasi. Vedela pa sem, da nisem neumna.« Njene mama jo je ves čas spodbujala in trdila, da branje in pisanje za njeno hčerko pozneje ne bosta tako zelo pomembna. In imela je še kako prav!

R. Kelly

R. Kelly foto: Profimedia

R. Kelly, ki se je znašel v središču škandala, ker naj bi spolno zlorabil več žensk, bo imel verjetno težave z branjem vseh točk obtožnice. Glasbenik in glasbeni producent namreč nikoli ni skrival preglavic, ki mu jih povzroča disleksija: »Ne znam zares brati in ni me strah stati za tem. Srednjo šolo sem končal le zato, ker sem bil precej dober košarkar.« 

Robbie Williams

Robbie Williams foto: Profimedia

Angleški glasbenik Robbie Williams je svojo stisko že kot najstnik spremenil v vrlino. Ves čas je namreč zbijal šale na račun svojih težav z disleksijo, zato je v šoli zaslovel kot zabaven fant in posledično postal zelo priljubljen. Tudi pozneje, ko je kot velik zvezdnik dajal intervjuje, se je rad pošalil na svoj račun. »Enkrat bom napisal pesem z naslovom: Če imaš disleksijo, to še ne pomeni, da nisi debel,« je dejal v enem od njih.

prejšnji članek
Dnevni horoskop: Ne obžalujte odnosa z osebo, ki se je trenutno oddaljila
Horoskop
Dnevni horoskop: Ne obžalujte odnosa z osebo, ki se je trenutno oddaljila
naslednji članek
NORO: Spektakel Pravila Igre TIK preden BO RAZPRODAN!
Svet slavnih
NORO: Spektakel Pravila Igre TIK preden BO RAZPRODAN!