stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V Mini Teatru maja na ogled štiri uspešnice zagrebškega gledališča Planet Art

25. 4. 2019; 12.21
Avtor: T.P.
Planet Art 2

Velika Zverina je izjemno duhovita in zabavna predstava o treh različno starih nenavadnih trgovskih potnikih, ki poskušajo narediti življenjski posel in rešiti svoje podjetje pred pogubo. foto: Planet Art

Eno najbolj uspešnih zasebnih gledališč na Hrvaškem, Gledališče Planet Art (Kazalište Planet Art), bo od 12. do 19. maja v ljubljanskem v Mini tetaru gostovalo s štirimi uprizoritvami, ki sodijo med najbolj gledane gledališke predstave na Hrvaškem v zadnjih nekaj sezonah.

Zadnja Freudova seansa (11. maj)

Utrinek iz predstave Zadnja Freudova seansa. foto: Planet Art


Zadnja Freudova seansa ameriškega avtorja Marka St. Germaina nas popelje v leto 1939, v dan britanske objave vojne Nemčiji. Svet se pogreza v kaos, mi pa smo priče srečanju med Sigmundom Freudom, očetom psihoanalize in ateistom, ter C.S. Lewisom, avtorjem Zgodb iz Narnije in spreobrnjenim vernikom, ter njuni intrigantni razpravi o obstoju Boga, pri tem pa vstopamo tudi v njuni zasebni življenji, ki sta izhodišči njunih prepričanj. V predstavi igrata Marko Torjanac in Franjo Dijak. Uprizoritev je dobila kar nekaj nagrad. Glavna igralca sta bila Mednarodnem gledališkem festivalu 'JoakimInteFest' v Kragujevcu leta 2017 razglašena za najboljša igralca, Marko Torjanac pa je istega leta dobil tudi nagrado Fabijan Šovagović za najboljšo vlogo na 23. Festivalu igralcev v Vinkovcih. Uprizoritev je režiral Marko Torjanac.

Velika Zverina (12. maj)


Velika Zverina je imela do zdaj že več kot 180 ponovitev, kar jo uvršča med eno najbolj izvajanih uprizoritev na Hrvaškem v zadnjih dvajsetih letih. Gre za zgodbo o treh različno starih nenavadnih trgovskih potnikih, ki poskušajo narediti življenjski posel in rešiti svoje podjetje pred pogubo. Izjemno duhovita in zabavna predstava zastavlja resna vprašanja o naši eksistenci in preisprašuje zakoreninjene vrednosti in predsodke. V predstavi igrajo Slavko Juraga, Marko Torjanac in Luka Dragić, uprizoritev pa je po besedilu Rogerja Reuffa režirala Slavica Knežević. Predstava je bila nagrajena z Zlato murvo za najboljšo predstavo na festivalu Pod murvo 2011, Marko Torjanac pa je dobil enako nagrado za najboljšo moško vlogo.

Za crknit od smeha (18. maj)

Predstava Za crknit od smeha je dobila več nagrad. foto: Planet Art


Za crknit od smeha je ostra satira o današnji družbeni situaciji na Hrvaškem. V predstavi spremljamo dva izgubljenca, ki imata težave zaradi svoje potrebe po avtentičnosti. Ona in On, Gordana Gadžić in Marko Torjanac nas v tem nenavadnem in zabavnem potovanju skozi osebno in družbeno zavest med drugim popeljeta tudi v prihodnost Hrvaške, v leto 2132. Predstava je nastala v koprodukciji Planet Arta in Teatra Rugantino na podlagi besedila Cristoperja Duranga, režiral jo je Mario Kovač, adaptiral pa Marko Torjanac. Uprizoritev je dobila nagrado Zlati zob na Festivalu komedije in smeha v Rovinju leta 2017, Marko Torjanac pa je v istem letu dobil tudi nagrado Zlata murva za najboljšo moško vlogo na festivalu Pod murvo v Skradinu.

Ljubezenska pisma Stalinu (19. maj)

Uprizoritev Ljubezenska pisma Stalinu govori o odnosu umetnika in diktatorja skozi fiktivno srečanje Josifa Visarionoviča Stalina in Mihaila Bulgakova. foto: Planet Art


Ljubezenska pisma Stalinu je najnovejša premiera Planet Arta. Nastala je na podlagi besedila Španca Juana Mayorge, govori pa o odnosu umetnika in diktatorja skozi fiktivno srečanje Josifa Visarionoviča Stalina in Mihaila Bulgakova. Delo je inspirirano po dejanskem dogodku. Nahajamo se v Moskvi v letih 1930.. Mihailu Bulgakovu, pisatelju legendarnega romana Mojster in Margarita, je prepovedano izdajanje in objavljanje njegovih del, zaradi česar se obrne na Stalina. Nekega dne ga popolnoma nepričakovano nekdo pokliče po telefonu. Pri telefonu, kmalu pa tudi v Bulgakovi sobi, je Stalin osebno. Uprizoritev je režirala Saša Broz, igrajo pa Franjo Dijak, Marko Torjanac in Anastasija Jankovska.

prejšnji članek
Močno čiščenje črevesja z glinenim napitkom
Zdravje
Močno čiščenje črevesja z glinenim napitkom
naslednji članek
Izberite svojo prihodnost?
Zdravje
Izberite svojo prihodnost?
#nasazenazenska
nasazenazenska