dejan vunjak Odkrito.si

Dejan Vunjak ne zmore več

Maja Djukanović Svet24.si

V Srbiji veliko zanimanja za učenje slovenščine

assange2-reuters Petisvet.si

Smrtna kazen za novinarstvo

Rovan Svet24.si

Jože Rovan: »To ni smola, to je nepripravljenost...

nicole Scherzinger Svet24.si

To je telo 40-letne Nicole, ki je prebolela ...

slimjoy naslovna Njena.si

5 preverjenih receptov, kako čim hitreje do ...

miha b Njena.si

Miha Božič po snemanju spoznal posebno dekle

Facebook Story – vsebina ni vidna le vašim prijateljem
| Vesna Meško

Facebook Story – vsebina ni vidna le vašim prijateljem

Kdo vas spremlja?, Pexels

Ste vedeli, da si lahko vsebino, ki jo objavite v zgodbi na Facebooku, ogledajo tudi uporabniki, s katerimi niste povezani kot spletni prijatelji?

Na slednje nas je opozorila bralka Manja, ki je na seznamu ogledov opazila uporabnike, s katerimi na družbenem omrežju ni sklenila prijateljstva. Ste tudi sami opazili, da vas spremljajo 'neznanci'? Morda ste pod seznamom opazili oznako, ki zajema oglede anonimnih uporabnikov. Kako je mogoče, da je vsebina zgodb vidna širšemu krogu uporabnikov priljubljenega družbenega omrežja?

Po odgovor smo se obrnili na strokovnjake za družabna omrežja agencije KOKOS, kjer nam je direktor Tadej Glavan podrobno razjasnil ozadje Facebook Story delovanja.

»Pri Facebook Stories je treba vedeti, da bodo vsebine, ki jih damo na Facebook Story, vidne tako na Facebooku kot na Messenger Stories – torej v Facebookovi aplikaciji za komuniciranje Messenger. Naše zgodbe tako lahko spremljajo naši Facebook prijatelji, sledilci na Facebooku (ki niso nujno tudi prijatelji) in vsi, s katerimi smo komunicirali preko Messengerja (tudi med temi kontakti so lahko osebe, s katerimi nismo povezani na Facebooku, saj lahko nekomu pošljemo sporočilo, četudi (še) ni naši Facebook prijatelj oziroma prijateljica),« pojasnjuje Glavan in dodaja, da so postale zgodbe na Facebooku skorajda enako priljubljene kot na Instagramu. »Glede na to, da več ljudi uporablja Facebook, pa je možnost, da naše zgodbe dosežejo več oseb, večja.«

Foto: Kokos - Ogledi

Kako vemo, da so si zgodbo ogledali tudi drugi?

Na seznamu lahko zasledite oznako, ki zajema oglede anonimnih gledalcev. Gre za oznako DRUGI, nahaja se povsem na dnu, pod seznamom oseb, ki so si ogledale zgodbo. »Že klik na vprašaj na desni strani odpre odgovor: ogledi oseb, s katerimi nismo prijatelji (a smo verjetno z njimi vsaj enkrat komunicirali preko Messengerja ali pa so naši sledilci/followers), so anonimni.«

Kako preprečiti nezaželene oglede?

Glavan nam pojasni, da lahko nezaželene oglede preprečimo. Facebook namreč omogoča, da lahko v vsakem trenutku spremenimo nastavitve zasebnosti in s tem možnost, kdo lahko vidi naše zgodbe.

In kako slednje narediti? Sledite navodilom našega sogovornika:

Ko izberemo fotografijo ali video, ki ga želimo deliti na Stories, se v spodnjem levem kotu pojavi povezava Privacy/Zasebnost, kjer lahko izberemo občinstvo. Možnosti so:

-Javno – naše zgodbe lahko vidijo naši Facebook prijatelji, sledilci in vsi, s katerimi smo klepetali preko Messengerja. Komentarje na zgodbe lahko dajo zgolj naši Facebook prijatelji.

-Prijatelji in stiki – naše zgodbe lahko vidijo naši Facebook prijatelji in stiki na Messengerju.

-Prijatelji – naše zgodbe lahko vidijo zgolj Facebook prijatelji (tako na FB kot v Messengerju). Stiki z Messengerja teh zgodb ne vidijo.

-Po meri – sami določimo, kdo lahko vidi naše zgodbe.

-          'Hide story from'pa nam omogoča, da izberemo konkretne osebe, za katere nikakor ne želimo,  da si ogledujejo naše zgodbe.

Ne smemo pozabiti, da se vsakršne spremembe nastavitev zasebnosti aplicirajo na vse fotografije in videe, ki so že objavljeni v zgodbah, in tudi tiste, ki jih še nameravamo objaviti.

Z nekaj kliki še vedno mogoči skriti ogledi

Glavan nam za konec še razkrije, da je mogoče zgodbe z malce dela videti povsem anonimno. Kako? »Odpremo aplikacijo in jo osvežimo, da se zgodbe v celoti naložijo. Nato zapremo aplikacijo in izključimo prenos podatkov ter wi-fi. Lahko vključimo tudi letalski način. Vstopimo v aplikacijo in si ogledamo zgodbo. Potem ponovno zapremo aplikacijo, vključimo podatke ter wi-fi in spet bo vse 'po starem', le da ogled zgodbe ne bo zabeležen.«