nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

V Kinodvoru poteka prvi festival glasbenega filma Naj se rola

15. 6. 2019; 11.25
Avtor: T.P.
Valentina Plaskan

Obiskovalce je v filme uvodoma in post festum popeljala igralka in novinarka Valentina Plaskan. foto: Goran Antlej / M24.si

V četrtek se je s projekcijo dokumentarca Svoboda in Rock (Free to Rock) v režiji Jima Browna, ki prikazuje, kako je rock’n’roll ponesel zvok svobode na drugo stran železne zavese, začela prva edicija festivala glasbenega filma Naj se rola.

Ob 19h smo si ogledali dokumentarec Hansa Studio, v katerem režiser Mike Christie razkriva kako je studio, ki je bil včasih znan kot tovarna nemških šlagerjev, postal kraj, ki je definiral celo generacijo svetovnih glasbenikov. Ob 21.30 pa so s festivalsko premiero filma Kriči, Sarajevo! (Scream for Me Sarajevo), o neki hladni decembrski noči leta 1994, ko je pred osuple obiskovalce sarajevskega kulturnega doma stopil Bruce Dickinson, legendarni pevec skupine Iron Maiden, uradno odprli tudi Kinodvorišče, Kinodvorov letni kino v atriju Slovenskih železnic. Premiere sta se udeležila tudi režiser in producent dokumentarca Tarik Hodžić in Adnan Ćuhara, pogovor in druženje s filmskima gostoma pa sta se nadaljevala pozno v toplo poletno noč.

Režiser in producent filma Kriči, Sarajevo! Tarik Hodžić in Adnan Ćuhara. foto: Goran Antlej / M24.si


Dobre zgodbe so dobro zvenele tudi v petek, ogledate pa si jih laho še danes. Petkov program se je začel ob 17. uri z dokumentarnim filmom Šov mora biti: Legendarni organizatorji rock koncertov, v katerem Molly Bernstein in Philip Dolin na anekdotičen, živahen in duhovit način razgrinjata pogosto spregledani, a ključni del zgodovine rock'n'rolla: zgodbo organizatorjev koncertov in agentov, ki so razvili posel glasbenih turnej. Ob 19:30 je sledil dokumentarec Francoski valovi režiserja Juliana Starkea, ki bo skozi pričevanja ikoničnih francoskih in mednarodnih glasbenikov razkril zgodovino francoske elektronske glasbe, kot jo vidi mlada generacija. Ob 21:30 pa se je odvrtel dokumentarni film Studio 54 Matta Tyrnauerja o znamenitem newyorškem nočnem klubu, ki je za vedno zaznamoval neko obdobje in generacijo. Ob 23:30 pa se je na Kinodvorišču začel festivalski open-air party. Obiskovalce so zabavali DJ Udo Brenner (Zeleno sonce), DJ Monday in Nati Katchi.

Pogled na Kinodvorišče, letni kino v atriju Slovenskih železnic. foto: Goran Antlej / M24.si


15. junija se bodo festivalske dveri odprle ob 16:00 s filmom Črni Indijanci o istoimenskem plemenu v osrčju New Orleansa, ki ohranjajo in prenašajo afriško in indijansko tradicijo, v kateri se spajata trdoživost in duhovnost, čut za glasbo in ustvarjalnost. Ob 18:00 bo na ogled dokumentarec Blue Note, ki razkriva edinstveno vizijo ikonične ameriške založbe, ki sta jo leta 1939 ustanovila nemška priseljenca judovskih korenin Alfred Lion in Francis Wolff in pri kateri so snemali nekateri najpomembnejši jazzovski glasbeniki dvajsetega in enaindvajsetega stoletja. Ob 20:00 sledi film Carmine Street Guitars, legendarne trgovine z ročno izdelanimi kitarami v Greenwich Villageu, kjer mojster Rick Kelly in njegova mlada vajenka ročno izdelujeta kitare iz lesa, najdenega v starih hotelih, barih, cerkvah in drugih okoliških zgradbah. Ob 22:00 pa se bo na Kinodvorišču odvrtel film Poletje Kirilla Serebrennikova, ki govori o Leningradu nekega poletja v zgodnjih osemdesetih, ko mladina strastno požira pretihotapljene albume Louja Reeda in Davida Bowieja, underground scena pa vre kot svojevrstna predhodnica perestrojke.

Programski direktor Liffa Simon Popek, doktor sociologije kulture Ičo Vidmar in modna oblikovalka in kostumografinja Sanja Grcić foto: Goran Antlej / M24.si


18. junija pa bodo v sodelovanju z Jazz festivalom Ljubljana festivalski ponudbi dodali še bonus track, na katerem bo igralec in režiser Mathieu Amalric osebno predstavil svojevrsten filmski eksperiment, ki ga od leta 2010 soustvarja z Johnom Zornom.

Režiser Slobodan Maksimović in Adnan Ćuhara

Režiser Slobodan Maksimović in Adnan Ćuhara foto: Goran Antlej / M24.si

Režiserja Tarik Hodžić in Karpo Godina

Režiserja Tarik Hodžić in Karpo Godina foto: Goran Antlej / M24.si

Prišla je tudi koreografinja in plesalka Leja Jurišić.

Prišla je tudi koreografinja in plesalka Leja Jurišić. foto: Goran Antlej / M24.si

Film Kriči, Sarajevo! si je ogledal tudi režiser Boris Petkovič.

Film Kriči, Sarajevo! si je ogledal tudi režiser Boris Petkovič. foto: Goran Antlej / M24.si

Pomočnik direktorice za program Kinodvora Koen Van Daele in predstavnica za odnose z javnostmi Kinodvora Aliki Kalagasidu.

Pomočnik direktorice za program Kinodvora Koen Van Daele in predstavnica za odnose z javnostmi Kinodvora Aliki Kalagasidu. foto: Goran Antlej / M24.si

Pobudnik festivala Terens Štader

Pobudnik festivala Terens Štader foto: Goran Antlej/M24.si

Direktorica Kinodvora Metka Dariš, pomočnik direktorice za program Kinodvora Koen Van Daele in nekdanja direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc.

Direktorica Kinodvora Metka Dariš, pomočnik direktorice za program Kinodvora Koen Van Daele in nekdanja direktorica Kinodvora Nina Peče Grilc. foto: Goran Antlej / M24.si

prejšnji članek
Vodopivčeva najdražja je prelepa nosečnica
Svet slavnih
Vodopivčeva najdražja je prelepa nosečnica
naslednji članek
Ukradli zasebne slike Meghan in Harryja
Svet slavnih
Ukradli zasebne slike Meghan in Harryja