nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Kaj krije evropska kartica zavarovanja?

14. 7. 2019; 03.00
Avtor: ZF
Zdravstveno zavarovanje

Zdravstveno zavarovanje foto: Dreamstime

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči v tujini deležni nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in v zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže.

Izberite ustrezno trajanje zavarovanja. Če ne potujete pogosto, se zavarujte le za časovno obdobje, ko boste na poti.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je za večino postala že obvezna oprema med dopusti in počitnicami. O storitvah, ki jih kartica zagotavlja v določeni državi, se je pametno predhodno pozanimati, da ob morebitni nesreči ne bo zraven še jeze.

Če se odpravite na potovanje v države Evropske unije, EGP (Evropski gospodarski prostor), Švico, Severno Makedonijo, Srbijo, Črno goro, Bosno in Hercegovino ter Avstralijo, vam bo evropska kartica vsekakor prišla prav. Za druge države preverite, ali je podpisan meddržavni sporazum o socialnem zavarovanju. Kartico naročite po spletu, telefonu ali na izpostavi ZZZS vsaj teden dni pred odhodom.



Ni povsod enako
Pomembno je vedeti, da imate v gostujoči državi enake možnosti uporabe zdravstvenih storitev kot državljan te države, a se te lahko razlikujejo od storitev pri nas. V Bosni in Hercegovini ter Severni Makedoniji kartica omogoča samo nujno medicinsko pomoč, kar kaže, da so zdravstveni sistemi v posameznih državah različni. Na splošno pa velja, da kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov pri zasebnih izvajalcih.

Surfanje foto: Dreamstime



Kako je ob morebitni nesreči ali hujši bolezni urejen prevoz domov?

Kartica omogoča lažji dostop do zdravljenja, vendar nima nobene zveze z vračanjem v domovino. Prav tako ne bo pomagala pri prevozu domov, če boste resno zboleli ali doživeli hudo nesrečo. Prevoz lahko krije posebno zavarovanje, ki ga boste morali skleniti kot zavarovanje z asistenco za tujino. Če torej ne želite doplačevati zdravstvenih storitev v tujini, vam svetujemo, da sklenete še zavarovanje za tujino.


Potrebujemo turistično zavarovanje, če že imamo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja?
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v tujini ni nujno dovolj, saj je njena uporabnost odvisna od tega, kam potujete in kaj od zavarovanja pričakujete ali potrebujete. Evropska kartica vam ne zagotavlja nikakršnega varstva, če potujete v države, v katerih kartica ne velja (velja v že omenjenih: v državah EU, EGP, Švici, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, Severni Makedoniji in Srbiji). Omejen je tudi nabor storitev, ki jih lahko uveljavljate z evropsko kartico.

Turistično zavarovanje je skupno ime za različne vrste zavarovanj, s katerimi se zavarujete za nepredvidene dogodke, povezane s potovanji. Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje v tujini, zavarovalnice pa vam ponujajo še druga kritja, npr. za nezgode, tatvino ali krajo, izgubo prtljage, odgovornost, prekinitev ali prisilno podaljšanje potovanja ...


Kaj boste izbrali, je seveda odvisno predvsem od vaših potreb. Nepredvidene zdravstvene težave v tujini vam lahko povzročijo največ neprijetnosti in hkrati tudi visoke stroške, če pred odhodom ne poskrbite za ustrezno zavarovanje. Tudi zdravstveno zavarovanje v tujini vas ne bo ščitilo v vseh primerih. Zavarovanje ne krije bolezni in poškodb, ki nastanejo kot posledica že obstoječih kroničnih bolezni, samomora ali naklepne samopoškodbe, uživanja alkohola in drog, udeležbe v pretepu, vožnje z motornim vozilom brez vozniškega dovoljenja, izvajanja shujševalnih ali lepotnih terapij, sodelovanja na športnih tekmovanjih in ukvarjanja z ekstremnimi športi ter poškodb zaradi višje sile (vojne, potresi, poplave). Prav tako ne krije običajnih težav med nosečnostjo in pregledov nosečnice, razen če gre za reševanje življenja matere ali otroka. 

prejšnji članek
Tadej Pišek se je sprijaznil
Svet slavnih
Tadej Pišek se je sprijaznil
naslednji članek
Brez brisače ni poletja
Moda&Lepota
Brez brisače ni poletja