Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Resničnostni šovi
 

V šovu sodelovale osebe s posebnimi potrebami

28. 8. 2019; 07.00
Avtor: V.M.
nikolina

Ljubezen na vasi foto: RTL

Da je vključevanje oseb s posebnimi potrebami v resničnostno oddajo moralno sporno, so najprej opozorili gledalci šova Ljubezen na vasi. A varuh človekovih pravic meni drugače …

V obdobju, ko so na hrvaški televiziji predvajali 9. sezono šova Ljubezen na vasi, je med gledalci pošteno završalo. Zasmehovanje in žaljenje nekaterih akterjev je, zlasti prek družbenih omrežij, preseglo vse meje dobrega okusa.

Seveda je vsakršen sovražni govor povsem nesprejemljiv, v primeru omenjene oddaje pa gre še za toliko bolj občutljivo tematiko, saj so v šovu sodelovale tudi osebe s posebnimi potrebami. Na slednje so opozorili gledalci resničnostne oddaje, ki so poudarjali, da si akterji niso zaslužili, da se jih zasmehuje in za voljo večje gledanosti šova pretvarja v cirkusante.

Ljubezen na vasi foto: RTL

Da imajo nekateri izmed sodelujočih resnično status osebe s posebnimi potrebami, so ugotovili tudi hrvaški mediji. Ena izmed deklet je denimo varovanka šibeniškega socialnovarstvenega zavoda. Ali je vključitev varovancev zavoda v šov sporna, so na portalu direktno.hr preverili pri Varuhu človekovih pravic. V prejetem odgovoru so prejeli pojasnilo, da Konvencija o pravicah invalidov zagotavlja uveljavljanje človekovih pravic oziroma  načela enakih možnosti in enake obravnave. To pomeni, da imajo tudi osebe s posebnimi potrebami pravico do izbire in odločanja o stvareh, kot je sodelovanje v resničnostnem šovu. Kot so pojasnili, bi zavrnitev osebe s posebnimi potrebami pomenila kršitev pravic invalida in diskriminacijo zaradi invalidnosti.

Pojasnilo javnosti ni pomirilo, saj se težava ni dotikala akterjev, ki bi bili zaradi invalidnosti gibalno ovirani, pač pa je šlo za posameznike, ki so imeli težave pri dojemanju in razumevanju dogajanja, ki se je odvijalo tekom ustvarjanja šova. Hrvaški portal se sprašuje ali so pristojni sploh pogledali kakšen del resničnostnega šova, kjer je bilo dovoljeno in nenazadnje spodbujano javno sramočenje določenih akterjev.

*Poslanstvo zgoraj omenjenega socialnovarstvenega zavoda je zagotavljanje, spodbujanje in podpiranje vključevanja varovancev v naravno socialno okolje. Zavod ima pod okriljem: osebe s posebnimi potrebami, osebe z motnjami v duševnem razvoju, osebe z drugimi vrstami invalidnosti in osebe s psihosocialnimi motnjami.

prejšnji članek
Iris Mulej pokazala luksuzno jedilnico
Svet slavnih
Iris Mulej pokazala luksuzno jedilnico
naslednji članek
Dnevni horoskop: Kakšno bo vaše počutje?
Horoskop
Dnevni horoskop: Kakšno bo vaše počutje?