mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Katarina Čas blestela tako na rdeči preprogi kot v filmu

18. 9. 2019; 04.00
Avtor: T.P.
Sinoči se je v Portorožu začel 22. Festival slovenskega filma.

Otvoritveno slovesnost, na kateri so podelili tudi Badjurjevo nagrado za življenjsko delo (letos jo je prejel neodvisni filmski avtor in komponist Andrej Zdravič), je povezoval Jure Longyka, goste je nagovorila direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, za glasbo pa je poskrbel priljubljeni primorski kantavtor Rudi Bučar.

Andrej Zdravič Zdravič je v svojem govoru ožigosal vrednote dobička in gospodarske rasti kot edinega vatla, po katerem se meri napredek, in škodljivih posledicah takšnega odnosa za okolje. foto: Goran Antley / M24.si


Sledili sta dve filmski poslastici. Najprej so zavrteli kratek film lavreata Popotovanje peska, zatem pa še najnovejši celovečerec Metoda Pevca z naslovom Jaz sem Frenk z Janezom Škofom, Valterjem Draganom in Katarino Čas v glavnih vlogah.

Film govori o dveh bratih, Frenku (Janez Škof), uporniku, ki še vedno prisega na socialistične vrednote, in Branetu (Valter Dragan), tipičnemu post-tranzicijskemu tajkunu, ki se spreta zaradi nepričakovane dediščine po umrlem očetu. Medtem ko Frenk raziskuje izvor denarja, ki si ga je pokojni oče kot eden vidnih osamosvojiteljev prisvojil z raznimi sumljivimi posli, želi Brane do denarja s pomočjo odvetnikov in mreže očetovih »prijateljev«, ki jim niso tuje niti mafijske metode. Branetova žena Ines (Katarina Čas), ki je v resnici ves čas ljubila Frenka, pa se znova znajde med bratoma.

Igralca Valter Dragan in Katarina Čas z režiserjem Metodom Pevcem foto: Goran Antley / M24.si

Občinstvo je film zelo lepo sprejelo, žal pa ni moglo čestitati naslovnemu liku, saj se ta projekcije zaradi igranja v predstavi Pogovori o ljubezni v Kraljevskem pozorištu Zetski dom ni mogel udeležiti. V filmu poleg omenjenih igrajo še: Mojca Partljič (Milka), Mojca Ribič (mama), Silva Čušin (Marjuta), Anja Novak (Sabina), Radko Polič (očetov prijatelj), Uroš Smolej (Branetov odvetnik), Primož Pirnat (stečajni upravitelj), Davor Janić (Hasib), Nina Valič (Boža), Maja Sever (sodnica) in Maruša Majer (policistka).



Osrednji slovenski filmski dogodek bo vse do nedelje ponujal izbrane slovenske filmske produkcije igranih, dokumentarnih in animiranih filmov vseh dolžin. V skrben pregled programske komisije je prispelo 157 prijav, v uradni program festivala pa se je uvrstilo 106 filmov, od tega v tekmovalni program 57: 11 celovečernih filmov, 10 manjšinskih koprodukcij (8 celovečernih in 2 kratka filma), 5 srednjemetražnih, 18 kratkih in 13 študijskih filmov.

Kaskader Rok Cvetkov s sinom Alexom, ki je pred nekaj meseci iz režije diplomiral v Los Angelesu. foto: Goran Antley / M24.si


Festival se bo tudi letos odvijal na dveh prizoriščih – v Avditoriju in v kinu Monfort, kjer bo potekalo tudi vsakodnevno večerno druženje s pestrim glasbenim programom. Za filme tekmovalnega programa dan po projekciji pripravljajo tudi pogovore z ustvarjalci, ki jih bo na svoji spletni strani v živo prenašala in z enodnevnim zamikom objavljala Akademska televizija – AKTV.
Glavna novost 22. FSF je neposredni televizijski prenos zaključne prireditve s podelitvijo nagrad. Podelitev bo prenašala RTV Slovenija, zato bo zaključna slovesnost letos namesto v soboto potekala v nedeljo, 22. septembra. Nagrajeni filmi 22. FSF bodo po koncu festivala, od torka, 24. septembra, do vključno sobote, 28. septembra, na ogled tudi v ljubljanskem Kinu Komuna.

Pester bo tudi letošnji strokovni program s poudarkom na vzpostavljanju koprodukcijskih povezav z Italijo, zvrstile pa se bodo tudi številne okrogle mize, delavnice in predavanja, med drugim okrogla miza na temo filmskih upodobitev slovenskih knjižnih del v moderaciji Marcela Štefančiča, jr., in »pitching« knjižnih predlog za filmske producente, kjer bodo uredniki in založniki predstavili knjižna dela, ki nestrpno čakajo upodobitev na filmskem platnu.

Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, režiserka Maja Weiss in direktorica 22. Festivala slovenskega filma Jelka Strgel foto: Goran Antley / M24.si

Režiser otvoritvenega filma 22. FSF Jaz sem Frenk Metod Pevec z igralko Katarino Čas

Režiser otvoritvenega filma 22. FSF Jaz sem Frenk Metod Pevec z igralko Katarino Čas foto: Goran Antley / M24.si

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc foto: Goran Antley / M24.si

Otvoritveno slovesnost je zelo duhovito povezoval Jure Longyka.

Otvoritveno slovesnost je zelo duhovito povezoval Jure Longyka. foto: Goran Antley / M24.si

Primorski trubadur Rudi Bučar je povabljencem odpel dve svoji pesmi Tisti ljudje in Naj traja.

Primorski trubadur Rudi Bučar je povabljencem odpel dve svoji pesmi Tisti ljudje in Naj traja. foto: Goran Antley / M24.si

Odprtja se je udeležila tudi igralka Nina Valič, ki v filmu Jaz sem Frenk upodablja delavko Božo.

Odprtja se je udeležila tudi igralka Nina Valič, ki v filmu Jaz sem Frenk upodablja delavko Božo. foto: Goran Antley / M24.si

Igralka Mojca Partljič s partnerjem, režiserjem Vitom Tauferjem.

Igralka Mojca Partljič s partnerjem, režiserjem Vitom Tauferjem. foto: Goran Antley / M24.si

Prišel je tudi igralec Brane Šturbej.

Prišel je tudi igralec Brane Šturbej. foto: Goran Antley / M24.si

Skladatelj Pavel Mihelčič z ženo Majdo

Skladatelj Pavel Mihelčič z ženo Majdo foto: Goran Antley / M24.si

prejšnji članek
Izbranka Bizovičarja pokazala svojo ljubezen
Svet slavnih
Izbranka Bizovičarja pokazala svojo ljubezen
naslednji članek
Zvezdniški namigi: Kako nositi modne kostime?
Moda&Lepota
Zvezdniški namigi: Kako nositi modne kostime?