nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Poklon Mili Kačič, Lorci in romski poetiki

17. 10. 2019; 09.00
Avtor: T.P.
Katja Šulc

Katja Šulc je eklektična pevka, ki se giblje med različnimi glasbenimi žanri, segajoč od uglasbene poezije, sodobnega šansona, džeza in folka do eksperimentalne in elektronske glasbe. foto: Rok Mar

Sedmi sklop koncertov Drama Akustike se nadaljuje s koncertom Katje Šulc, vrhunske glasbenice, ki je v svoji bogati karieri zvrstila številne odmevne nastope doma in v tujini, med drugim v Franciji, Španiji, Italiji, na Portugalskem, Kitajskem, v Maroku, Bosni in Hercegovini, Turčiji, Mehiki, Gvatemali in ZDA.

Katja bo 20. oktobra na velikem odru Drame predstavila svoj prvi in svoj zadnji projekt. To sta album Mila – Uglasbena poezija Mile Kačič, ki je izšel pred enajstimi leti in pobožal mnogo ušes, ter najnovejši projekt Lorca, ti in jaz, ki ga je posvetila romski poetiki.

Ob vokalistki Katji bosta nastopila še Robert Jukič na kontrabasu in bas kitari ter Urška Centa s plesom, palmasom in vokalom. Koncert bo potekal v dveh delih in vključuje premor.

Mila – Uglasbena poezija Mile Kačič


Glasbeni prvenec Katje Šulc Mila (Sanje, 2008) je navdušil poslušalstvo in kritiko. Na njem je s sodelujočimi glasbeniki predstavila ljubezensko liriko pesnice in igralke Mile Kačič. Projekt je zaživel tudi v gledališki različici V vsem me najdeš (Senzorium in SNG Drama Ljubljana), kjer se je uglasbena Milina poezija prepletla z interpretacijo treh velikih dam slovenskega gledališča, Ivanke Mežan, Štefke Drolc in Ive Zupančič.

Mila bo na nedeljskem akustičnem koncertu zazvenela v »slečeni« različici, ujeta v glas in bas, gola v iskrenosti, milini, strasti in srčnosti, ki jo je znala ubesediti le Mila Kačič. Z nastopom na velikem odru Drame, ki je pomembno zaznamoval umetniško in življenjsko pot te velike slovenske umetnice in dolgoletne članice igralskega ansambla Drame, Katja Šulc s sodelavci in Drama obeležujejo tudi njen rojstni dan – Mila je bila rojena 5. oktobra 1912. Oboževala je Lorco, ki ga omenja v svoji poeziji, tako da bo z njeno izjemno avro, ki še danes objema gledališko kupolo nad velikim odrom Drame, intimno povezan tudi drugi del nedeljskega koncerta.

Lorca, ti in jaz
 


Projekt Lorca, ti in jaz je posvečen romski poetiki. Katja Šulc ga je ustvarila s plesalko flamenka Urško Centa, na kontrabasu pa se jima pridružuje jazzovski glasbenik Robert Jukič. Projekt prepleta poezijo, ples in glasbo Romov Španije, vzhodne Evrope in Balkana, vključuje uglasbeno romsko poezijo s Katjinega zadnjega albuma Kamlisajlan, pesnike Andaluzije in tradicionalne romske pesmi. Izročilu Romov daje sodobno preobleko, povzema žar in skrivnostnost romskega sveta, njegovo prvobitnost, usodnost, duende. Pod navdihom pesnika, za katerega je »cigansko tisto, kar je najvišje, najgloblje in najbolj aristokratsko v njegovi deželi«.

prejšnji članek
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za petek?
Zdravje
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za petek?
naslednji članek
Darja Gajšek ni več videti tako!
Svet slavnih
Darja Gajšek ni več videti tako!