mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Klavdija v manj kot letu od debeluške do postavne lepotice

7. 1. 2020; 07.45
Avtor: Vesna Meško
klavdija-grden

Kladija Grden foto: Osebni arhiv

Klavdija Grden iz Zagorja je vsestranska umetnica, mamica in ženska z jekleno voljo, ki jo je v sebi odkrila šele v začetku minulega leta, ko je pričela topiti odvečne kilograme in se spreminjati v dekle iz naslovnice …

Predstavljamo vam Klavdijo Grden, ki bi jo nemara prav dobro poznali, če bi klestila odvečne kilograme v priljubljenem shujševalnem šovu. No, a simpatična Zagorjanka je na to misel prišla prepozno, priznava pa, da ji je nekoliko žal, saj danes zelo dobro ve, da bi se lahko odlično odrezala. 32 – letnica, ki se je skoraj vse življenje spopadala z odvečnimi kilogrami, je namreč lažja za skoraj 40 kilogramov! Če je še nedolgo nazaj veljala za sicer lepo žensko s prekomerno telesno težo, se lahko danes pohvali z zavidanja vredno podobo. Vas zanima, kako ji je uspelo? Vabljeni v najino družbo, sledite klepetu, ki bo morda k spremembam vzpodbudil še kakšno dušo, ki hrepeni po novem, bolj zdravem življenju …

Klavdija, med najinim klepetom si mi omenila, da si bila prekomerno težka odkar pomniš. Si torej imela težave z odvečnimi kilogrami že v času odraščanja?

Da, že od prvega razreda dalje sem bila bolj 'bajsika'. Do prvega razreda pa sem bila prav drobna mala suhica - vsaj po slikah je tako videti. V puberteti sicer ne tako zelo, ampak od nosečnosti naprej pa spet.

Hujšanje Klavdije Grden foto: Osebni arhiv

Kako danes gledaš na Klavdijo izpred preteklih let? Kaj meniš, da je bil razlog, da se poprej nisi s takšnim zanosom lotila korenitih sprememb življenjskega sloga?

Klavdija je ista kot prej, le embalažo je menjala. (smeh) In v tej stari embalaži je bila zelo nesrečna. Sicer ne vem, zakaj se nisem lotila take spremembe že prej, glede na to, da sem si še kako želela biti drugačna in nekaj narediti s temi odvečnimi kilogrami. Ampak očitno sem res potrebovala pravi trenutek in močno brco v zadnjo plat.

Kdaj in zaradi česa se je odvil prelomni trenutek, ko si sklenila, da si želiš in da nenazadnje moraš spremeniti sebe in svoje življenje?

Bilo je nekje marca (imela sem zdravniški pregled) in od same žalosti, ko sem videla koliko kilogramov imam, sem pojedla še dva maslena rogljička … Kmalu po tem, sem imela globok pogovor s svojim bratom. Nikoli ne bom pozabila njegovih besed, ko mi je rekel, naj naredim nekaj zase, da bom srečna in da je prava pot ta, da začnem delati na sebi. Konec pogovora je zaključil z besedami, da svoji hčerki dajem občutek, da je biti debel ok, a naj se zavedam, da temu pač ni tako. To mi je resnično dalo misliti.

Te besede so te močno prizemljile in hkrati v tebi prebudile žensko z močno voljo, kakšne do sedaj nisi poznala. Teden za tednom si namreč premagovala korake na poti do cilja in se čudila svojim uspehom. Si na poti dvomila vase ali si vedela, da boš tokrat naredila vse, da ti uspe?

Bilo je zelo težko. Težje kot sem mislila da bo. Večkrat sem jokala, zlasti na začetku, in se spraševala, zakaj moram tako trpeti, zakaj je življenje tako nepravično … Imela sem namreč mišične krče, pogoste glavobole … Ampak vedno, ko sem bila na robu obupa, sem si rekla: 'Klavdija, ena napaka te lahko spravi na začetek, zato si ne dovoli tega, če si prišla že do sem!' Vsakokrat, ko je bilo hudo, sem si to rekla. In bila sem stroga sama s seboj. Nisem si pustila, da me karkoli premami, saj sem se zavedala, da lahko človeka zgolj majhna napaka spravi na stare poti.

Hujšanje Klavdije Grden foto: Osebni arhiv

Kako si se pravzaprav lotila izgube telesne teže. Kakšnim smernicam si sledila?

Ko sem pričela delati prve korake, sem prvi teden drastično zmanjšala obroke. Menila sem namreč, da mi ne bo pomagal še tako zdrav jedilnik, če bom količinsko zaužila preveč hrane oz. če bom jedla tako obilno kot do tedaj. V tem prvem tednu sem nato preučila vse o prehranjevanju LCHF (Low Carb, High Fat – manj ogljikovih hidratov, več maščob), z naslednjim tednom pa pričela slediti predpisanim dietnim smernicam. Slednje so še danes del mojega jedilnika – z občasnimi manjšimi prekrški.

Od marca pa do danes si s pomočjo LCHF prehranjevanja izgubila skoraj 40 kilogramov. Osupljiv dosežek. Kako ti je všeč nova Klavdija? Kaj se ti zdi pri izgubi telesne teže najboljše?

Hvala. Najlepša hvala. Ja, skoraj 40 kilogramov, točno 39 kilogramov je manj na meni. Nova Klavdija ima precej novo embalažo, skupaj z vizualnimi spremembami pa sem pridobila še ogromno samozavesti in sreče. Kilogrami me ne ovirajo več, srečna sem in vesela, da mi je uspelo priti do tako lepega rezultata. Najboljše pa se mi zdi to, da je moja hči ponosna name. Večkrat mi reče: 'Mamica, kako si lepa'. No, saj to je rekla že poprej, a sedaj to še večkrat poudari, ob čemer vidim, kako je vse skupaj vplivalo tudi nanjo. Vsakega izgubljenega kilograma se je veselila skupaj z menoj. Skupaj sva skakali po stanovanju in kričali od veselja. Ta izkušnja naju je močno povezala in to mi resnično veliko pomeni.

Hujšanje Klavdije Grden foto: Osebni arhiv

Kako pa se je na tvojo spreminjajočo se podobo odzivala okolica? Razlika je namreč izjemna, verjamem, da si prejemala veliko vzpodbud in pohval …

Včasih je kdo kar obstal, sploh če me nekaj mesecev ni videl. Letele so tako pohvale, kot vzpodbujajoče besede, nekajkrat pa tudi kakšne malo manj prijetne opazke, kot so denimo izjave, da sem videti bolna in vprašanja, če je z menoj kaj narobe. Ampak jaz sem vedela, kakšna je moja pot in kaj je moj cilj ter se nisem ozirala ne na grde, ne dobre odzive. Meni je bilo pomembno zgolj to, da sama sebi dokažem, da to zmorem. Da vse to ni samo še ena dieta ali pa življenjska muha …

Kaj bi svetovala vsem tistim, ki se borijo s prekomerno telesno težo, pa vedno znova obupajo, izgubijo voljo? Kaj bi nenazadnje svetovala Klavdiji izpred dveh let, ki bi lahko na to pot stopila že davno, če bi vedela, da zmore, da si upa in da ni za še tako velike spremembe nikoli prepozno?

Vem da je težko, vem, da je potrebno ogromno volje, truda, samozavesti in jeklena hrbtenica. Ampak veste, vse se da. Pomislite na svoje zdravje, pomislite na vse, kar bi lahkopočeli brez vprašanj: 'Ali bom zmogel? Ali ni vse to preveč zame?' Spremenite življenje! Splača se! Zmogla sem jaz in zmogli so tudi drugi. In verjemite, tudi jaz sem bila nekoč dekle, ki je hitro obupalo. Pa me poglejte sedaj - uspelo mi je! Vsakemu lahko. Tudi vam. Če pa bi morala svetovati Klavdiji, bi ji rekla, da bo na koncu ponosna nase in biti ponosen nase je vredno največ!

Hujšanje Klavdije Grden foto: Osebni arhiv

prejšnji članek
Slovenska voditeljica mami s fotografijami z Maldivov
Svet slavnih
Slovenska voditeljica mami s fotografijami z Maldivov
naslednji članek
Kako se ima mlada družina Hafner?
Svet slavnih
Kako se ima mlada družina Hafner?