stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Petletnik zaradi rdečih nohtov tarča vrstnikov

27. 1. 2020; 10.00
Avtor: V.M.
deček

Deček foto: Profimedia

Petletni Sam je prišel v vrtec z nalakiranimi nohti. Izbral je rdeč lak, ker obožuje rdečo barvo. To, kar se je zgodilo v vrtcu, je spodneslo tla pod nogami tako dečku, kot njegovim staršem.

Na spletu se je pojavila zgodba očeta iz zvezne države Massachusetts, ki ogorčen pripoveduje, kakšen vpliv imajo spolni stereotipi na otroke. Njegov sin je namreč zaradi nalakiranih nohtov v vrtcu prejel lekcijo, ki hkrati nastavlja ogledalo družbi, oz. otrokom, staršem in učiteljem.

Oče na začetku pripovedi pove, da je njegov petletni sin srednji otrok, da je pravi mali razgrajač, da zna biti grob in glasen, da je vedno umazan ter da obožuje tovornjake in športne igre. Ljube pa so mu tudi dekliške reči, kar je v očeh družbe pogosto nesprejemljivo. V nadaljevanju objavljamo celotni zapis, ki razkriva, kaj se je dečku zgodilo v vrtcu in v katerem oče poudarja, da ne bo nikoli dovolil, da bi spolni stereotipi vplivali na samopodobo in srečo odraščujočega sina …

Objava je bila deležna izjemnega odziva …

Zgodba o sinu in rdečih nohtih

Sam je razgrajač, vedno je umazan, zna biti grob in glasen, obožuje športne igre in tovornjake. A rad ima tudi dekliške reči. Ima denimo zbirko torbic, ker mu je všeč, če prenaša stvari na okoli. Prav tako si rad pobarva nohte z živahnimi barvami, ker meni, da so tako videti prekrasno. In prav ima, res so lepi. Zato se je to jutro z rdeče nalakiranimi nohti ponosno odpravil v vrtec. Sam namreč ni bil nikoli obremenjen s konceptom, da je lak za nohte namenjen zgolj deklicam, zato ni niti pomislil, da bi lahko barva na rokah komu predstavljala težavo. A njegovi sošolci so imeli težavo. Veliko. Sama so zaradi pobarvanih nohtov zasmehovali. Celoten dan so ga obkladali z žaljivkami in mu govorili, naj si barvo odstrani. Ko je ponj prišla soproga, se je sesedel v njeno naročje in planil v jok. To, da so se proti njemu obrnili tudi prijatelji, ga je povsem sesulo. Prosil jih je, naj prenehajo, a so prošnje situacijo le še poslabšale. Le en otrok se je postavil na njegovo stran.

Ko me je poklical v službo, sem ga zaradi joka komajda razumel. Rekel sem mu, naj mu ne bo mar za to, kar so mu govorili otroci. Rekel sem mu, da so njegovi rdeči nohti totalno kul in da je pri tej stvari pomembno le to ali so všeč njemu. Potem pa mi je strl srce ... 'Očka, rad bi, da mi mami odstrani lak, da se otroci ne bodo več norčevali iz mene.'

lak za nohte.jpg foto: Dreamstime

Moj sin ni popoln, ima pa veliko srce in obilje empatije. Lepoto vidi povsod okrog sebe in v petih letih življenja se še nikoli ni bal biti drugačen, saj biti drugačen ne pomeni, da si slab. Do sedaj.

Vem, da so ti otroci še v vrtcu, ampak ti strupeni spolni stereotipi so naučeni. Naučeni, večinoma s strani staršev. Zato starši, upam, da ste ponosni. Upam, da je to tisto, kar ste želeli. Upam, da ste zadovoljni. Upam, da boste nocoj dobro spali, ker ste na 'svoje mesto' postavili dečka, ki ima rad živahne barve na nohtih.

Z ženo sva otroka pet let uspešno učila, kako pomembna je v življenju toleranca, sprejemanje in izražanje lastnega jaza, vaši otroci pa so vse porušili v enem samem dnevu. Sam se namreč počuti osramočenega, naredil bi vse, da bi bil sprejet, da ne bi sodil med drugačne.

Ampak rad bi, da veste, da sem se pogovoril s Samom. Rekel sem mu, da so otroci samo ljubosumni na njegove nohte. Rekel sem mu, naj jutri nosi še bolj živahen lak in vpraša otroke, zakaj jih barva na njegovih nohtih tako razburja. Stavim, da ne vedo. Stavim, da tega ne vedo niti njihovi starši. Kar pa vem, je to, da je Sam hudičevo dober človek in da ne bom dovolil, da bi ga zatrli neumni spolni stereotipi.

Samu sem rekel, da si lahko odstrani lak, če želi, a dodal, da lak pravzaprav nosi veliko fantov. Recimo Thor in kapitan Jack Sparov. Vprašal me je, če ga nosi tudi njegov najljubši nogometaš, Rob Gronkowski. Nisem prepričan, ampak sem rekel, da ga. Oprosti Gronk. No, kar pa je najpomembnejše, je to, da sem mu pojasnil, da resnično ni pomembno, kaj si mislijo o tem, kar nosiš drugi, pomembno je, kako se ob tem počutiš sam, pomembno je, da si sam sebi všeč.

Po dobrem premisleku se je odločil, da si laka ne bo odstranil, ker mu je všeč in ker se z nalakiranimi nohti dobro počuti. Nato si je iz solidarnosti nohte pobarval še njegov desetletni brat – ob tem sem skorajda zajokal. To je me pripravilo do tega, da sem si še sam pobarval nohte.

Netolerantni starši so danes morda dobili zmago, ne bodo pa dobili vojne. To vem, ker Sami tega sveta ne bodo več trpeli takšnega sranja. V to ne dvomim!

'Bodi pogumen, moj čudoviti deček z rdečimi nohti. Vedi, da ti bova z mamo vedno stala ob strani in če ima preostali svet težave s tvojimi rdečimi nohti, naj si pridejo ljudje pogledati moje!'

prejšnji članek
‘Aja, točno, zdaj si tak. Zabuhel, napol plešast ...'
Svet slavnih
‘Aja, točno, zdaj si tak. Zabuhel, napol plešast ...'
naslednji članek
Takšna je bila Salome kot mladenič
Svet slavnih
Takšna je bila Salome kot mladenič