Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Trnuljčica v soboto tudi v matinejski različici

4. 2. 2020; 10.00
Avtor: T.P.
Trnuljčica

Ana Klašnja v vlogi zasanjane in hkrati pravljične Trnuljčice. foto: Darja Štravs Tisu

Prvega februarja so v SNG Opera in balet Ljubljana uvedli novost – matineje.

Za prvo so izbrali klasični balet Trnuljčica Petra Iljiča Čajkovskega.

Z matinejami želijo v SNG Opera in balet Ljubljana vrhunsko umetnost glasbenega in plesnega gledališča približali mlajši generaciji občinstva, ki si dopoldneve ob koncu tedna želi popestriti s kulturo. Umetniški vodja baleta po pooblastilu Petar Đorčevski skupaj z vršilcem dolžnosti ravnatelja Stašem Ravterjem namreč opaža, da se je obisk mladine na baletnih predstavah v zadnjem obdobju občutno povečal, kar gre pripisati velikemu zanimanju javnosti za kakovostne uprizoritve in želji po ogledu vrhunskega baleta, ki je doma v ljubljanskem narodnem gledališču. »Izvajanja pravljične Trnuljčice se veseli ves baletni ansambel, saj gre za scensko in kostumsko bogat ter glasbeno harmoničen klasični balet, ki še danes velja med najbolj priljubljenimi in najpogosteje izvajanimi baleti na svetu, saj navdušuje s svojo vsebino, razumljivostjo, poetičnostjo in z dovršenim umetniškim izrazom,« je pojasnil Đorčevski.


Sicer pa je bil Peter Iljič Čajkovski (1840–1893) poleg Frédérica Chopina in Antonína Dvořáka prvi slovanski mojster, ki se je čvrsto zasidral v muzikalnem kánonu Zahoda. Njegovi baleti so že pred 1. svetovno vojno postali klasika, v ljubljanski operi pa se z njimi srečujemo že od leta 1921, ko je bilo prvič na sporedu Labodje jezero, leta 1940 Hrestač in leta 1964 Trnuljčica.

Balet je po M. Petipaju na ljubljanski oder postavil Irek Mukhamedov in v koreografiji ohranil zgodbo Charlesa Perraulta La Belle au bois dormant (Trnuljčica), ki jo danes vsi poznamo po številnih filmskih, odrskih in drugih priredbah in je tudi v baletu zastavljena s pridihom pravljičnosti in romantike s številnimi pas de deuxi, variacijami in romantičnimi ansambelskimi prizori, med katerimi so tudi znameniti Adagio vrtnic, dramatični Carabossin nastop in lirično sanjski prizor v drugem dejanju Grand pas de deux …


Baletno matinejo Trnuljčica si lahko ogledate v soboto, 15. februarja ob 11. uri.

prejšnji članek
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za sredo?
Horoskop
Horoskop: Kaj vam zvezde napovedujejo za sredo?
naslednji članek
Stallonu med snemanjem počilo vratno vretence
Svet slavnih
Stallonu med snemanjem počilo vratno vretence
#obraziavenija
obraziavenija