Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Razkrivamo, kako danes živi Rifle

16. 2. 2020; 10.00
Avtor: Revija Zvezde Lady
rifle vodilna

Janez Hočevar Rifle in skrivnost njegove vitalnosti. foto: Mateja J. Potočnik

Le kdo ne pozna igralca Janeza Hočevarja, simpatičnega, dobrodušnega, vedno nasmejanega sivobradega gospoda, ki se je s svojo preprostostjo in ljudskostjo prikupil tako obiskovalcem gledališč kot gledalcem televizije?

Rifle, vzdevek, ki ga je dobil po znamki kavbojk, prihaja iz neigralske družine, ljubezen do teatra pa mu je očitno vcepila mama, ki ju je s sestro Meto (ta je postala scenografka in režiserka) vodila v opero in gledališče. Čeprav najprej ni imel igralskih ambicij, je po padcu na maturi začel honorarno delati v Drami kot osvetljevalec.

»Potem sem tam svetil eno leto in opazoval 'osle' na odru, ko sem 'spacal' maturo, sem pomislil, da bi to lahko počel tudi sam, in sem šel na sprejemce,« se spominja. Že med študijem je delal v Drami, kjer je ostal osem let, potem pa se je odločil, da gre na svobodo – v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila to pravzaprav nezaslišana poteza. »Takrat mi je Jože Javoršek rekel, da me je škoda, da bi 'afne guncal', naj grem nazaj v Dramo in igram resne vloge. Pa sem mu rekel, da me zanima to in ono, da nimam ‚zic ledra‘, da bi čepel na istem mestu.« In mu je uspelo, igral je tako v komercialnih projektih kot »resnem« gledališču, postal je eden od najbolj znanih in priljubljenih igralcev v Sloveniji, čeprav prizna, da je moral sprva poprijeti za vsako delo, tudi snemati reklame ali nastopati na gasilskih veselicah – je pač moral poskrbeti za družino, saj je bil že pred svojim tridesetim letom oče štirih otrok.

Rifle foto: Osebni arhiv

Življenje po upokojitvi

Čeprav je bil ves čas zelo zaposlen, tudi po tem, ko se je leta 2014 upokojil, zase pravi, da je »lenoba in luftar«. Rad uživa v življenju, kaj dobrega poje in popije. Nekoč je s svojimi sinovi poleti hodil na jadranje. »Ja, na barki smo bili veliko skupaj, na nekaj kvadratnih metrih po kakšen mesec! Bilo je super! Če kaj ni šlo v redu, je kakšen letel v vodo, pa je bilo,« se rad pošali. Potem pa je jadrnico zamenjal za motor in postal strasten motorist. Še danes z motorjem potuje po Evropi, ravno letos praznuje 60. obletnico, odkar je naredil izpit za motor.

»Pot na motorju je velik užitek. Vsi čuti se drugače razvijajo, diši drugače, pogled je drugačen,« se navduši, ko govori o svojem jeklenem konjičku. Še vedno je strašno vitalen – kako mu to uspeva? S tibetanskimi vajami, ki jih, po zaslugi žene Maje Boh, izvaja že skoraj trideset let, vsako jutro, brez opravičila. »Z leti začne naše telo leseneti, ni več tako prožno kot nekoč, in tibetanske vaje so odlična protiutež temu,« je prepričan. Je pa v enem od številnih intervjujev povedal tudi to, da je rad star. »Resno. Fino je, ker se zaradi določenih stvari ne sekiraš več, ti ne pridejo do živega.«

Janez Hočevar – Rifle

Janez Hočevar – Rifle foto: M24/Marko Vavpotič

prejšnji članek
Robbie Williams nepričakovano četrtič postal očka
Svet slavnih
Robbie Williams nepričakovano četrtič postal očka
naslednji članek
Anezi v šovu s skrivnim načrtom?
Resničnostni šovi
Anezi v šovu s skrivnim načrtom?