kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Groza na Glavarjevi cesti v Komendi

foto Monika Vranič 2 Svet24.si

FOTO: 25-letna Monika odšla peš od doma in ...

hitri test, keele, študenti Svet24.si

V študentsko leto s pogojem PCT

karl erjavec pl 5 Reporter.si

Erjavec za uničenje Desusa krivi poslance, ...

matej tonin oklepnik tank tw mors Necenzurirano

Od ZDA za 30 milijonov kupili oklepnike, ki so ...

SEVERINA Odkrito.si

Severina: Afera s črnogorskim mafijašem?

sveca Ekipa24.si

Tragično: v grozljivi prometni nesreči je ...

Ljubiteljski vinogradnik Jernej Kuntner
| Zvezde/Lady

Ljubiteljski vinogradnik Jernej Kuntner

Družina Jug: Ksenija Jug (Helena Peršuh), Boris Jug (Jernej Kuntner) in Tanja Jug (Anuša Kodelja), POP TV/ Ksaver Šinkar

V seriji profesionalec, doma amater.

Vinar in poslanec Boris Jug, ki ga v seriji Najini mostovi upodablja Jernej Kuntner, ima veliko posest in pridela ogromne količine vina. Potemtakem je logično, da ima tudi veliko znanja o rezu in cepljenju trt. »Jaz kot Jernej Kuntner takega znanja nimam, imam pa majhno, a ljubko posest v ljubljanskem Trnovem, oziroma če smo natančni, v murgelskem okolišu. Tam se trte lotevam ljubiteljsko,« pravi odlični igralec. »Ob naši hiši raste stara trta brajdnica Izabela, stara slovenska sorta, ki jo je pred tridesetimi leti posadil moj oče Tone. Zdaj ohranjam samo še en trs, ker sem prepričan, da je res najbolj okusno grozdje, a hkrati tudi težko za jesti, ker ima debelo in kiselkasto lupino. To je bil razlog, da sem pred leti dodal še eno črno brajdno sorto z bolj okusno jedilno kožico in še eno belo sorto, za katero pa žal ne vem imena. Trse sem namreč sam vzgojil oziroma jih 'pogrobal'. Seveda sta mi strokovno priskočila na pomoč Dejan in Dolores iz Sečovelj. « Jernej za brajdo skrbi sam. »Obrežem jo vsako pomlad, in to vedno isti konec tedna, kot poteka rez stare trte na mariborskem Lentu. Tako se držim strokovnih nasvetov in ohranjam tradicijo. Obrezovanja me je učilo veliko ljudi. Najprej oče, potem skozi različna življenjska obdobja tako resni vinarji kot nekdanji kmetje in ljubiteljski vinarji. Največ pa sem se naučil sam z opazovanjem in eksperimentiranjem, saj, hvala bogu, nisem odvisen od donosa trte. Zgodilo se je celo, da je bila trta tudi prazna, ker sem preveč temeljito zarezal v živo. Količina grozdja seveda ni zadostna, da bi izdelal vino, ga je pa bilo pred nekaj sezonami toliko, da sem naredil odličen kis, ki sem ga podarjal prijateljem kot avtohtoni bio murgelski jesih.« (smeh)