stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Umrl je meteorolog in TV obraz Andrej Pečenko

13. 5. 2020; 04.35
Avtor: R.T.
Erika Žnidaršič, TV voditeljica; Andrej Pečenko, meteorolog

Andrej Pečenko, meteorolog

Andrej Pečenko je spadal med najbolj prepoznavne meteorologe v Sloveniji. V pogovoru za revijo Zarja je med drugim pripomnil: "Vremena in življenja pač ne moremo nadzorovati"

Po poškodbi glave in hudem pretresu možganov pred dvema letoma je bil dlje časa na bolniški. Na delo se je vrnil postopoma, do upokojitve februarja letos. V pogovoru za revijo Zarja julija leta 2018 je v svojem značilnem pomirljivem in premišljenem slogu med drugim dejal: »Vremena in življenja pač ne moremo nadzorovati! Lahko pa se prilagodimo. Če človek najde pozitiven pogled na svet, je življenje drugačno in svet je takoj lepši.«

Sodelavci se ga bodo spominjali zaradi predanega in strokovnega dela ter prijetne osebnosti

Andrej Pečenko je bil eden najbolj prepoznavnih meteorogov, ki so nastopali tudi na televiziji. foto: Andrej Križ

»Skupaj s sodelavci je znatno prispeval k uveljavitvi modernega pristopa k napovedovanju vremena v Sloveniji, ki temelji na modelskih izračunih prihodnjega vremena in ki mu na Agenciji Republike Slovenije za okolje sledimo še danes,« so sporočili z Agencije za okolje (Arso), kjer je bil zaposlen Pečenko.

"Do nedavne upokojitve je bil eden ključnih sodelavcev meteorološke prognoze, javnosti pa poznan predvsem po svojem več kot tridesetletnem pojavljanju v medijih. Andrej Pečenko se je takratnemu Hidrometeorloškemu zavodu Republike Slovenije pridružil po zaključku študija meteorologije kot pripravnik, avgusta 1983. Po zaključku pripravništva se je zaposlil na Oddelku za prognoze in ves čas delovanja ostal vključen v redno pripravo vremenskih napovedi za javnost," so zapisali na Arsu.

"Poleg tega, da je bil velik strokovnjak na področju napovedovanja vremena, je bil Andrej Pečenko sodelavec, s katerim smo radi pokramljali o hribih, petju in nasploh o vsem, na kar je nanesla z njegove strani vedno prijazna beseda. Na ARSO se ga bomo spominjali zaradi predanega in strokovnega dela ter prijetne osebnost,« so še povedali o svojem dolgoletnem sodelavcu.

prejšnji članek
Tadej Pišek na družinskem sprehodu
Svet slavnih
Tadej Pišek na družinskem sprehodu
naslednji članek
Doma ostanite aktivni
Zdravje
Doma ostanite aktivni
#nasazenazenska
nasazenazenska