Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Za vrtoglavi znesek prodani ikonični kitari v lasti Cobaina in Princea

22. 6. 2020; 05.00
Avtor: STA
kurt cobain unplugged

Kurt Cobain z elektro-akustično kitaro Martin D-18E, ki jo je igral v MTV Unplugged. foto: YouTube

Na sobotni dražbi Julien's Auctions, naslovljeni Glasbene ikone, so prodali kitari, ki sta bili nekoč v lasti frontmana Nirvane Kurta Cobaina in legendarnega Princea. Elektro-akustično kitaro, ki jo je Cobain igral na oddaji MTV Unplugged, so prodali za rekordnih šest milijonov dolarjev, Princeovega "modrega angela" pa za dobrih 560.000 dolarjev.

Pri Julien's Auctions je dražba predmetov, ki so bili nekoč v lastni priznanih glasbenikov, potekala v petek in soboto. Rekord je na dražbi dosegla kitara, na katero je legenda groungea Kurt Cobain igral med oddajo MTV Unplugged v New Yorku. Že izklicna cena za elektro-akustično kitaro Martin D-18E iz leta 1959 je bila milijon ameriških dolarjev, na koncu pa je bila prodana za šestkrat višji znesek, poročajo tuji mediji.

Doslej je za najdražjo na dražbi prodano kitaro veljal črni instrument, znamke Stratocaster, ki je bil v lasti Davida Gilmourja iz Pink Floyd. Novi lastnik je zanj odštel 3,95 milijona dolarjev, navaja portal glasbene revije Rolling Stone.

Nirvana so sicer na kultni oddaji glasbene televizije MTV nastopili 18. novembra 1993, le slabih pet mesecev preden je Cobain storil samomor. Kot še navaja revija, so na dražbi kitaro ponudili skupaj s črnim kovčkom za hranjenje. V kovčku, na katerega je grounger nalepil letak s podobo albuma Feel the Darkness skupine Poison Idea, so bili trije zavitki nadomestnih strun ter z vilico, žlico in nožem okrašen usnjen mošnjiček, v katerem naj bi Cobain hranil heroin, od katerega je bil odvisen zadnja leta življenja.

Med spominskimi predmeti, povezanimi z Nirvano, so na dražbi Glasbene ikone ponudili tudi kitaro Fender Strat, na katero je Cobain igral tekom turneje In Utero leta 1994, ter srebrno srajco, ki jo je nosil v videu za skladbo Heart-Shaped Box. Lani so sicer s cigareti ožgano jopico, ki jo je Cobain nosil v oddaji MTV Unplugged, prodali za 334.000 dolarjev.

Med številnimi zanimivimi predmeti pa je bila na dražbi za 563.500 dolarjev prodana tudi kitara z imenom Blue Angel, ki je pripadala legendarnemu, prav tako že pokojnemu glasbeniku Princeu. Kot poroča CNN, gre za kitaro mode barve Cloud 2, ki je bila v 80-ih letih po naročilu narejena za glasbenika. Vanjo so vgravirani tudi Princeovi ljubezenski simboli.

Na svojega "modrega angela" je glasbenik med drugim igral na turnejah Purple Rain in Diamonds and Pearls, pa tudi na 15. obletnici oddaje Saturday Night Live. Pri avkcijski hiši so ob dražbi zapisali, da je Blue Angel v zgodovinskem smislu najpomembnejša glasbenikova kitara, ki je bila kadarkoli ponujena na dražbi. Ni pa bila prodana za rekorden znesek. Drugo Princeovo Cloud kitaro so namreč na dražbi novembra 2017 prodali za 700.000 dolarjev.

prejšnji članek
Zala in Gašper navdušila oboževalce
Svet slavnih
Zala in Gašper navdušila oboževalce
naslednji članek
Moda: Retro je fletno
Moda&Lepota
Moda: Retro je fletno